CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

27. 12. 2022

0 komentářů

Jak aktuální krize změní kryptosvět?

 

Kryptoměnový segment není po pádu FTX a následné vlně bankrotů v dobrém stavu. Co by mu mohlo pomoci?

Loading



 

Minimálně závěr letošního roku nebyl pro kryptoměnové odvětví příhodný. Už několik týdnů se hovoří hlavně o pádu kryptoburzy FTX, která kdysi spravovala prostředky v hodnotě 32 miliard dolarů. Neúspěch přidělal vrásky investorům, kteří do projektu ještě nedávno respektovaného vizionáře Sama Bankmana-Frieda (toho v USA obvinili z podvodu) vložili své prostředky, ale určitě nejen těm. Důsledky pádu FTX jsou totiž dalekosáhlé.

Problémy způsobené FTX se totiž přelévají do celého kryptoměnového segmentu. Krach takto velkého hráče samozřejmě otevřel řadu otázek o samotné podstatě systému a narušil důvěru investorů, a to poměrně výrazně. Ekonomický server CNBC.com s odvoláním na názory odborníků uvádí, že se odvětví vrátilo „o několik let nazpět“.

Nutnost regulace

Server také nabízí několik scénářů, které by mohly kolem kryptoměn nastat. Prvním z nich je regulace. „Lidé potřebují vidět, že jsou podnikány kroky k regulaci. A myslím, že pokud budeme schopni nabídnout určitou regulaci, vybudujeme si důvěru,“ uvedla Louise Abbottová z právní firmy Keystone Law, která se specializuje právě na kryptopodovody.

Subjekty systému se totiž dosud mohly chovat poměrně autonomně a investoři na problémy přišli, až když bylo příliš pozdě. „Všechno, co letos selhalo, když se podíváte na Celsius, Three Arrows, FTX – ti všichni si vzali to nejhorší z obou světů, protože nebyli zcela decentralizovaní, ale nebyli ani pořádně centralizovaní,“ popisuje Evgeny Gaevoy z Wintermute. To by se však brzy mohlo změnit, regulace totiž prý připravují Spojené státy, Evropská unie i některé další vlády.

REKLAMA

Odvětví se také bude muset konsolidovat. Například na FTX navazovala řada dalších projektů, a tak nevyhnutelně spustila vlnu dalších bankrotů. Rovněž se začalo diskutovat i o stavu dalších velkých burz. Situace však přináší ještě další aspekt. „Nemyslím si, že by z nákazy vypadly všechny kostky domina. Dopad, který to bude mít, spočívá v tom, že mnoho projektů ve skutečnosti nebude mít finanční prostředky, aby pokračovaly a rozvíjely se,“ uvedla pro server Marieke Flamentová ze společnosti Near Foundation, která stojí za vlastní blockchainovou sítí.

Digitální aktiva zůstanou

Další cestou je také inovace. Nabízí se propojení s aktuálně rostoucím technologickým sektorem. „Digitální aktiva budou stále častěji součástí našich životů, ať už se jedná o sběratelské záležitosti, lístky, cennosti, identity,“ konstatuje pro server Ian Rogers z firmy Ledger, která provozuje kryptopeněženku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *