CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 10. 2022

0 komentářů

Bude se bitcoin těžit v Africe?

 

Bitcoin a jeho těžba je velmi náročný na spotřebu energie. V podstatě je to jedna z hlavních nevýhod a částečně i důvod, proč vznikaly nové kryptoměny. Které by byly na energiích závislé méně. Je to také důvod, proč bývala Čína velmocí v rámci těžařské komunity, díky levné elektrické energii. Zamíchá nějak kartami současná energetická krize a rostoucí ceny elektřiny?

Loading



 

Ještě tak před deseti lety platilo, že místa s vysokou spotřebou energií byla u nás podezřelá z toho, že se tam pěstuje marihuana. V posledních letech se tak ale dají spíš vystopovat místa, kde se těží bitcoin.

Jak se těží bitcoin

Bitcoinová síť je mnoho počítačů v soukromém vlastnictví, které počítají složité matematické úkoly, a tím potvrzují transakce v bitcoinové síti. Celou elektrickou spotřebu sítě tak tvoří výpočetní výkon připojených počítačů po celém světě. Celková spotřeba elektrické energie je odhadována na téměř 80 TW/h za rok, což je více, než za rok spotřebuje celá Česká republika. Je to zhruba tolik energie, kolik by vyrobilo o kousek více než 5 jaderných elektráren Dukovany.

Elektrická spotřeba sítě je tedy opravdu veliká, není divu, že se bitcoin stal v posledních letech terčem různých aktivistů. Asi třetina této energie se vyrábí obnovitelnými zdroji a tento podíl postupně roste. Pro těžbu bitcoinu se používají menší vodní elektrárny i solární panely.

Velká část bitcoinu se tradičně těžila v Číně, což pokrylo dvě třetiny světové těžby ještě před třemi lety. Od té doby se ovšem podíl Číny stále snižuje. A po zakázání kryptoměn v září 2021 se čínský podíl nejdříve úplně vytratil a v současnosti tvoří asi pětinu světové těžby. Mezi země, které převzaly těžbu, se poté výrazně dostaly především Spojené státy, které dosáhly na dvou pětinový podíl těžby.

REKLAMA

Cena bitcoinu vs. ceny energií

Náklady na energie představují zhruba 90 – 95 % celkový nákladu na výrobu bitcoinu. Proto se také významní těžaři vždy přemísťovali za levnou energií. V minulosti to byla levná vodní a uhelná elektřina v Číně, v současné době je lákavý například Island nebo Texas s levnou elektřinou z obnovitelných zdrojů. Experti predikují, že další těžařskou destinací by se mohla stát Afrika.

Dalším aspektem je pak ovšem fakt, že jsou využívány stále efektivnější počítače pro těžbu, takže náklady na energie se postupně snižují. I tak se ale těžaři dostali během letošního roku do nevýhodné pozice. Od roku 2020, po třetím halvingu, je cena za vytěžení blockchainu stanovena na 6,25 bitcoinů. Od začátku letošního roku cena bitcoinu klesá, až na polovinu předchozí tržní ceny. Zatímco ceny energií rostou několikanásobně. Jaký bude mít toto vliv v dalším období?

Logicky by se totiž předpokládalo, že cena bitcoinu poroste, protože rostou „výrobní náklady“ bitcoinu. Takto ale bohužel kryptoměnový trh nefunguje, takže cena bitcoinu spíše stagnuje, zatímco cena energií ještě poroste. Těžaři tak stojí před otázkou další rentability těžby a optimalizace svých nákladů.

Přemístí se místa těžby?

Pravděpodobně dojde k další optimalizaci a těžaři budou dále hledat možnosti snížení svých nákladu. Je ale otázkou, kam se vůbec stěhovat za levnými energiemi. Nabízí se Afrika, která ostatně může na současném rusko-západním dělení světa v dlouhém období vydělat, neúčastní se totiž západních sankcí. Pro africkou těžbu navíc hovoří i spousta jiných faktorů.

Ceny energií a především kupní síla obyvatelstva jsou v afrických zemích nižší. Africké doly tak sice dostanou stejných 6,25 BTC, ale v kupní síle dostanou více než například na Islandu. Afrika má také velmi dobré zdroje pro obnovitelnou energii, ať už vodní, větrnou nebo solární. Byla by tak logickým geopolitických nástupcem těžby.

V dnešní době se v Africe zpracovává méně než 1 % všech bitcoinových transakcí (konkrétně asi 0,14 %). Překážky k rozvoji těžby pak rozhodně nejsou zanedbatelné: výrazné počáteční náklady na hardwarové vybavení, rostoucí komplexita těžby, nejistota budoucí ceny bitcoinu nebo stávající energetická krize. To vše zatím představuje výrazně ztížené podmínky pro přesun těžby do afrických zemí. A nebo je jen otázka, než se toho chopí ten správný kryptoinvestor?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024

institucionalizace bitcoinu

Čeká na bitcoin dobrý rok?

V loňském roce bylo trošku překvapení, kam až dokázala cena bitcoinu vystoupat. Koncem roku 2022 jste bitcoin koupili pod 400 tisíc Kč, zatímco na začátku roku 2024 si bitcoin sahá na milion. Znamená to, že bitcoin čeká rok růstu? S čím počítat, když investujete do kryptoměn v […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 02. 2024

investice do kryptoměn

Investice do kryptoměn v daňovém přiznání

Zdanění investic do kryptoměn, bitcoinu i jiných altcoinů, je v českém daňovém systému jedno z nejpřísnějších. Neexistuje možnost osvobození od daně, ani při splnění určitých podmínek, jako je tomu například u držby cenných papírů. Kryptoměny jsou víceméně považovány za komodity a daní se vždy a všude. Téměř. […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *