CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Piaxabay.com

26. 09. 2022

0 komentářů

Bude „zelenější“ kryptoměna přístupnější?

 

Kryptoměny jsou často kritizovány pro svou „těžbu“ jako neekologické. Ethereum však po největší úpravě v jeho historii začalo fungovat na jiném systému, který energetickou náročnost snižuje. Může tak přinést další možnosti i přilákat nové investory.

Loading



 

Jedna z nejznámější kryptoměn ethereum má za sebou velkou změnu, o které se hovoří jako „gamechangeru“ celého oboru virtuálních měn. O co se jedná a jaké výhody vylepšení nazvané „merge“ přineslo? Ethereum by tak mohlo získat podstatnou výhodu oproti konkurenci. Která pracuje na podobném základu. Zvláště v dnešní době drahých energií.

Druhá největší kryptoměna i její největší rival bitcoin dlouhodobě snášeli kritiku za způsob získávání nových mincí. Tento typ těžby totiž vyžaduje zapojení velkého systému výkonných počítačů, což z něj pochopitelně dělá proces velice energeticky náročný. Ekologická a energetická otázka tak byla často na pořadu dne kritiků. O nárocích těžby kryptoměn jako o možné překážce o snižování spotřeby energií se nedávno vyjádřil v analýze i americký Bílý dům.

Vývojáři etherea tedy zasáhli do samotné podstaty systému a tento kontroverzní způsob ověřování transakcí zvaný „proof-of-work“ nahradili novým. Na novém řešení prý pracovala více než stovka developerů po několik let.  Po aktualizaci nový způsob ověřování „proof-of-stake“ využívá stávající mezipaměť etherů, a proto je mnohem méně energeticky náročný. A to skutečně výrazně – o 99,95 procenta.

Zelená kryptoměna?

Vylepšení by mohlo být dobrou zprávou hned na několika frontách. Nejenom, že uleví náročnosti celého systému, ale může přinést i nový zájem o ethereum. Kontroverze kolem neekologičnosti totiž mohly bránit některým investorům, aby se o druhou nejznámější kryptoměnu vůbec začali zajímat. Například Bank of America podle serveru CNBC.com uvedla, že snížení náročnosti „může umožnit nákup tokenu některým institucionálním investorům, kteří měli dříve zakázáno nakupovat tokeny běžící na blockchainech využívajících konsenzuální mechanismy proof of work“.

REKLAMA

Domníváme se, že jde o významný moment, který povede k tomu, že ETH bude po nějakou dobu překonávat širší kryptotrh,“ uvedl podle Reuters Richard Usher z londýnské krypto firmy BCB Group.

A ještě jedna výhoda. „Samotný ether se stává produktivním aktivem,“ řekl pro server jeden z developerů Danny Ryan. „Není to něco, s čím byste mohli jen spekulovat, ale je to něco, co může přinést výnosy,“ dodal. Držitelům mincí totiž mohou po změně posloužit nejen jako spekulativní investiční příležitost, ale i podobně jako finanční aktivům, které peníze zhodnotí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *