CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Filip Kučera

05. 12. 2022

0 komentářů

Jak si stály nemovitostní fondy v ČR v prvním pololetí 2022?

 

Inflace nebere konce. Investoři proto hledají možnosti, kam investovat. Jednou z nich jsou nemovitostní fondy. Jak si vedly v prvním pololetí 2022?

V uvedeném období byly výnosy nemovitostních fondů silně nadprůměrné. Některé fondy již za prvních šest měsíců vykázaly větší výnos, než běžně reportují za celý rok. Nicméně inflaci dokázal porazit pouze jeden fond ze třiceti.

Loading



 

I když na inflaci to letos u většiny nemovitostních fondů stačit nebude, přesto se můžeme těšit na rekordní výnosy. Průměrný výnos u retailových nemovitostních fondů by se za celý rok 2022 mohl dostat přes 7 %. Přitom historicky se výnosy retailových nemovitostních fondů v průměru pohybují kolem 3,5-5 % ročně. V uplynulých pěti letech to vycházelo přesně na 4,25 % p. a.

V případě nemovitostních fondů pro kvalifikované investory se průměrné výnosy historicky pohybují kolem 6-8 % ročně. V uplynulých pěti letech to bylo přesně 6,75 % p. a.

Letos je pravděpodobně doplní řada dalších nemovitostních fondů. Kromě již zmiňovaného fondu CB Property Investors v prvním pololetí dosáhl nad desetiprocentní výnos také fond JET Industrial Lease, který zahájil činnost teprve před rokem. Ze zavedených fondů by s přeceněním na konci roku mohly desetiprocentní hranici atakovat také fondy NOVA Real Estate, ZDR Investments FKI, Realia Fund Retail Parks nebo Fond Českého Bydlení.

Možná je doplní i některé další retailové nemovitostní fondy. Prozatím k tomu podle výsledků za první pololetí mají nejlépe našlápnuto fondy CREDITAS Nemovitostní I., MINT I. rezidenční, Raiffeisen realitní a ZFP realitní.

REKLAMA

Současná doba potvrzuje, že jsou nemovitostní fondy relativně odolné proti možným výkyvům trhu. Nabízejí navíc vyšší míru jistoty dlouhodobého výnosu. Podle odborníků existuje hned několik důvodů, proč tomu tak je.

Developeři i realitní kanceláře hlásí zvýšený zájem o investice do nemovitostí. Jejich ceny, potažmo výše nájmů, navíc dokážou kopírovat inflační křivku. Ne všichni investoři ale mají dostatek finančních prostředků. Pokud už volnými penězi disponují, dělá jim problém vhodný výběr nemovitosti. Roli zde hraje i starost o následný pronájem.

Zdroj: www.nemovitostni-fondy.cz. Data platná k 30. 6. 2022

V ČR nyní funguje 30 nemovitostních fondů

Na portálu Nemovitostní-fondy.cz aktuálně sledují 30 nemovitostních fondů dostupných v České republice, které se primárně věnují správě a pronájmu nemovitostí. Ke každému fondu zde uvádí nejen historické údaje k výkonnosti, ale také podrobné údaje ke složení portfolia včetně přehledu jednotlivých spravovaných nemovitostí, jaký nesou výnos z nájmu, jak dlouhé má fond v průměru nájemní smlouvy nebo jak velké má úvěrové zatížení.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Petr Škoch: Díky poklesu úrokových sazeb očekáváme oživení zájmu investorů do nemovitostí

Podle specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz funguje v Česku 31 nemovitostních fondů, z nichž 19 je dostupných široké veřejnosti. Většina těch retailových loni zhodnotila vložený kapitál o 5 – 7 %, pouze šest fondů dokázalo svým výnosem překonat inflaci. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal MINT I. rezidenční fond. Na čtvrtém místě […]

Text: Filip Kučera

12. 03. 2024

Po rekordním roce 2022 si nemovitostní fondy berou oddechový čas. Přehled výnosů jednotlivých fondů

První pololetí tohoto roku bylo pro nemovitostní fondy výsledkově podprůměrné. Podle specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz, který podrobně mapuje činnost nemovitostních fondů působících v ČR, vychází průměrný výnos nemovitostních fondů v ČR v prvním pololetí na 2,5 %.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

01. 09. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *