CZK/€ 24.935 -0,02%

CZK/$ 23.131 -0,47%

CZK/£ 28.979 -0,09%

CZK/CHF 25.503 -0,20%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 10. 2023

0 komentářů

Jak předat rodinné bohatství tak, aby z něj mohly těžit i příští generace

 

Rodinné bohatství nejčastěji zaniká společně s 3 generací, která majetek zdědila. Nepochybně je rodinné plánování důležitým aspektem správy jmění, který ale mnoho lidí zanedbává. Plánování pro budoucí generace vyžaduje strategii, péči a vzdělání o tom, jak investovat a spravovat majetek tak, aby z něj mohly těžit i příští generace.

Loading



 

Před předáním dědictví

Vše začíná tvorbou důkladného plánu, dle kterého se dědicům rozdělí majetek v určité formě. Chybám a rodinným neshodám v budoucnosti pomůže konzultace s odhadcem majetku. Budete tak mít jistotu, že majetek bude rovnoměrně rozdělený a nedojde k neshodám v rodině. Jelikož se hodnota a struktura majetku může v čase měnit, je nutné plán předání neustále aktualizovat.

V jaké formě dědictví předat

V české republice jsou nejčastějším dědictvím nemovitosti a finanční prostředky, které jsou většinou uloženy desítky let na spořícím či klasickém bankovním účtu, kde je sice značná ztráta kvůli inflaci, ale v horším případě lze dědit i dluh. Příkladem může být i nemovitost, kterou je potřeba na vlastní náklady strhnout a odklidit. Odkázat majetek dědicům v podobě aktiv může být vhodnější volba, a to zejména pokud se dárce na tento okamžik připravuje roky dopředu.

Předání dědictví

Nejčastějším vedlejším efektem při rozdělování dědictví jsou dědické spory, které jsou v krajních případech schopny rozvrátit rodinu. Riziko lze zmírnit vypracováním znaleckého posudku. Při dědickém procesu je nutné získat potřebné dokumenty, jako je úmrtní list, kopie poslední vůle (pokud existuje) a dědický soudní rozsudek.

Následně je třeba projít dědickým řízením a vést pečlivý záznam majetku, zahrnující nemovitosti, peníze a další aktiva. Po dokončení dědického řízení je nutné provést přepsání majetku na dědice. Nedostatečné provedení těchto kroků může mít právní a majetkové následky, a proto se doporučuje konzultace s právním odborníkem či notářem, aby byl zajištěn správný převod majetku. Kvalitní rodinné plánování může také snížit daňové závazky a minimalizovat rizika spojená s předáním dědictví.

REKLAMA

Výhody, pokud to uděláte správně

Pokud správně investujete, máte pečlivě vedené záznamy celého rodinného majetku a plánujete pro budoucí generace, s největší pravděpodobností vše proběhne hladce. Dědicům je vhodné nastínit i vaši strategii budování majetku, aby v ní mohli pokračovat.

To zahrnuje poskytnutí finanční stability pro své potomky, podporu jejich vzdělávání a kariéru, a také přispění k dlouhodobému růstu rodinného jmění.

Konzultace s investičním poradcem

V případě, že máte svého investičního poradce, je možné udělat společné sezení s dědici. Poté je možné pokračovat ve stejné investiční strategii či zvolit jinou. Bezespornou výhodou je, že poradce má veškeré vaše smlouvy a přehled o všech financích, což ušetří čas při dědickém řízení a navíc máte jistotu, že se na nic nezapomnělo.

Častokrát se dědicové stávají klienty, protože možností jak spravovat majetek je velké množství a je dobré znát veškeré alternativy. Příkladem může být, že rodinní příslušníci zdědí firmu, ale nechtějí se o ni starat. Firmu lze prodat a kapitál poté rozdělit do investičních instrumentů generujících cashflow. Tím vznikne nekonečná studna peněz, ze které může čerpat celá rodina.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Pomůže ekologií více investice do „zelených“ nebo naopak „špinavých“ firem? Odpověď možná překvapí

Zelené investování ve skutečnosti škodí životnímu prostředí, dokládá nová studie (abstrakt níže) autorů Samuela Hartzmarka z Boston College a Kelly Shueové z Yale School of Management. Investoři, kteří podlehli zelenému imperativu doby, ESG, kupují akcie emisně „čistých firem“, zatímco se zbavují akcií „špinavých firem“. Vylepšují si tím ESG skóre […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 05. 2024

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *