CZK/€ 24.680 -0,26%

CZK/$ 22.717 -0,33%

CZK/£ 28.888 -0,15%

CZK/CHF 24.969 -0,32%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 10. 2023

0 komentářů

Jak předat rodinné bohatství tak, aby z něj mohly těžit i příští generace

 

Rodinné bohatství nejčastěji zaniká společně s 3 generací, která majetek zdědila. Nepochybně je rodinné plánování důležitým aspektem správy jmění, který ale mnoho lidí zanedbává. Plánování pro budoucí generace vyžaduje strategii, péči a vzdělání o tom, jak investovat a spravovat majetek tak, aby z něj mohly těžit i příští generace.

Loading



 

Před předáním dědictví

Vše začíná tvorbou důkladného plánu, dle kterého se dědicům rozdělí majetek v určité formě. Chybám a rodinným neshodám v budoucnosti pomůže konzultace s odhadcem majetku. Budete tak mít jistotu, že majetek bude rovnoměrně rozdělený a nedojde k neshodám v rodině. Jelikož se hodnota a struktura majetku může v čase měnit, je nutné plán předání neustále aktualizovat.

V jaké formě dědictví předat

V české republice jsou nejčastějším dědictvím nemovitosti a finanční prostředky, které jsou většinou uloženy desítky let na spořícím či klasickém bankovním účtu, kde je sice značná ztráta kvůli inflaci, ale v horším případě lze dědit i dluh. Příkladem může být i nemovitost, kterou je potřeba na vlastní náklady strhnout a odklidit. Odkázat majetek dědicům v podobě aktiv může být vhodnější volba, a to zejména pokud se dárce na tento okamžik připravuje roky dopředu.

Předání dědictví

Nejčastějším vedlejším efektem při rozdělování dědictví jsou dědické spory, které jsou v krajních případech schopny rozvrátit rodinu. Riziko lze zmírnit vypracováním znaleckého posudku. Při dědickém procesu je nutné získat potřebné dokumenty, jako je úmrtní list, kopie poslední vůle (pokud existuje) a dědický soudní rozsudek.

Následně je třeba projít dědickým řízením a vést pečlivý záznam majetku, zahrnující nemovitosti, peníze a další aktiva. Po dokončení dědického řízení je nutné provést přepsání majetku na dědice. Nedostatečné provedení těchto kroků může mít právní a majetkové následky, a proto se doporučuje konzultace s právním odborníkem či notářem, aby byl zajištěn správný převod majetku. Kvalitní rodinné plánování může také snížit daňové závazky a minimalizovat rizika spojená s předáním dědictví.

REKLAMA

Výhody, pokud to uděláte správně

Pokud správně investujete, máte pečlivě vedené záznamy celého rodinného majetku a plánujete pro budoucí generace, s největší pravděpodobností vše proběhne hladce. Dědicům je vhodné nastínit i vaši strategii budování majetku, aby v ní mohli pokračovat.

To zahrnuje poskytnutí finanční stability pro své potomky, podporu jejich vzdělávání a kariéru, a také přispění k dlouhodobému růstu rodinného jmění.

Konzultace s investičním poradcem

V případě, že máte svého investičního poradce, je možné udělat společné sezení s dědici. Poté je možné pokračovat ve stejné investiční strategii či zvolit jinou. Bezespornou výhodou je, že poradce má veškeré vaše smlouvy a přehled o všech financích, což ušetří čas při dědickém řízení a navíc máte jistotu, že se na nic nezapomnělo.

Častokrát se dědicové stávají klienty, protože možností jak spravovat majetek je velké množství a je dobré znát veškeré alternativy. Příkladem může být, že rodinní příslušníci zdědí firmu, ale nechtějí se o ni starat. Firmu lze prodat a kapitál poté rozdělit do investičních instrumentů generujících cashflow. Tím vznikne nekonečná studna peněz, ze které může čerpat celá rodina.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nasdaq-100: Jak inovace poznamenávají váš šálek kávy

Technologie dnes ovlivnily téměř vše. A to včetně toho, co mnozí považují za „pohon“, který stimuluje velkou část světové produktivity. Mluvíme samozřejmě o kávě, staletém nápoji, který si vychutnáváte v domácnostech, na pracovištích i v restauracích. A jak podle společnosti Invesco inovace změnily způsob, jakým vybrané společnosti […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

21. 05. 2024

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *