CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 10. 2023

0 komentářů

Jak předat rodinné bohatství tak, aby z něj mohly těžit i příští generace

 

Rodinné bohatství nejčastěji zaniká společně s 3 generací, která majetek zdědila. Nepochybně je rodinné plánování důležitým aspektem správy jmění, který ale mnoho lidí zanedbává. Plánování pro budoucí generace vyžaduje strategii, péči a vzdělání o tom, jak investovat a spravovat majetek tak, aby z něj mohly těžit i příští generace.

Loading



 

Před předáním dědictví

Vše začíná tvorbou důkladného plánu, dle kterého se dědicům rozdělí majetek v určité formě. Chybám a rodinným neshodám v budoucnosti pomůže konzultace s odhadcem majetku. Budete tak mít jistotu, že majetek bude rovnoměrně rozdělený a nedojde k neshodám v rodině. Jelikož se hodnota a struktura majetku může v čase měnit, je nutné plán předání neustále aktualizovat.

V jaké formě dědictví předat

V české republice jsou nejčastějším dědictvím nemovitosti a finanční prostředky, které jsou většinou uloženy desítky let na spořícím či klasickém bankovním účtu, kde je sice značná ztráta kvůli inflaci, ale v horším případě lze dědit i dluh. Příkladem může být i nemovitost, kterou je potřeba na vlastní náklady strhnout a odklidit. Odkázat majetek dědicům v podobě aktiv může být vhodnější volba, a to zejména pokud se dárce na tento okamžik připravuje roky dopředu.

Předání dědictví

Nejčastějším vedlejším efektem při rozdělování dědictví jsou dědické spory, které jsou v krajních případech schopny rozvrátit rodinu. Riziko lze zmírnit vypracováním znaleckého posudku. Při dědickém procesu je nutné získat potřebné dokumenty, jako je úmrtní list, kopie poslední vůle (pokud existuje) a dědický soudní rozsudek.

Následně je třeba projít dědickým řízením a vést pečlivý záznam majetku, zahrnující nemovitosti, peníze a další aktiva. Po dokončení dědického řízení je nutné provést přepsání majetku na dědice. Nedostatečné provedení těchto kroků může mít právní a majetkové následky, a proto se doporučuje konzultace s právním odborníkem či notářem, aby byl zajištěn správný převod majetku. Kvalitní rodinné plánování může také snížit daňové závazky a minimalizovat rizika spojená s předáním dědictví.

REKLAMA

Výhody, pokud to uděláte správně

Pokud správně investujete, máte pečlivě vedené záznamy celého rodinného majetku a plánujete pro budoucí generace, s největší pravděpodobností vše proběhne hladce. Dědicům je vhodné nastínit i vaši strategii budování majetku, aby v ní mohli pokračovat.

To zahrnuje poskytnutí finanční stability pro své potomky, podporu jejich vzdělávání a kariéru, a také přispění k dlouhodobému růstu rodinného jmění.

Konzultace s investičním poradcem

V případě, že máte svého investičního poradce, je možné udělat společné sezení s dědici. Poté je možné pokračovat ve stejné investiční strategii či zvolit jinou. Bezespornou výhodou je, že poradce má veškeré vaše smlouvy a přehled o všech financích, což ušetří čas při dědickém řízení a navíc máte jistotu, že se na nic nezapomnělo.

Častokrát se dědicové stávají klienty, protože možností jak spravovat majetek je velké množství a je dobré znát veškeré alternativy. Příkladem může být, že rodinní příslušníci zdědí firmu, ale nechtějí se o ni starat. Firmu lze prodat a kapitál poté rozdělit do investičních instrumentů generujících cashflow. Tím vznikne nekonečná studna peněz, ze které může čerpat celá rodina.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *