CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

0 komentářů

Pozor, při vyšších příjmech se důchodové chyby více prodražují

 

Správné načasování odchodu do předčasného důchodu je velmi důležité, při špatně zvoleném datu je měsíční částka důchodu zbytečně nižší. Lidé s nadprůměrnými příjmy přitom finančně tratí více než lidé s podprůměrnými příjmy. Podívejte se na praktické příklady.

Loading



 

Měsíční částka předčasného důchodu závisí na výši rozhodných příjmů v produktivním životě, získané době pojištění v celých ukončených letech a krácení za předčasnost. Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku.

Jaké jsou rozhodné příjmy?

Při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se hodnotí příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění v letech 1986 až 2023.

Nepočítají se pouze odpracované roky

Doba pojištění se při výpočtu předčasného důchodu hodnotí v celých ukončených letech, přičemž se započítá nejenom období, kdy bylo z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění (např. studium před rokem 2010 v zákonném rozsahu, péče o dítě do 4 let věku, evidence na úřadu práce v zákonném rozsahu, péče o závislou osobu). Pokud chybí do ukončení dalšího celého roku pojištění několik dní, tak je rozhodně dobré odchod do předčasného důchodu posunout.

Jak vysoké je krácení u předčasného důchodu?

Krácení za předčasnost se provádí za každých započatých 90 dní předčasnosti, přičemž za každý interval předčasnosti činí krácení 1,5 % výpočtového základu. S ohledem na výpočet předčasného důchodu není tedy jedno, zda se do předčasného důchodu odejde např. 720 dní před dosažením řádného důchodového věku nebo 721 dní před dosažení řádného důchodového věku.

Praktický příklad I – Finanční ztráta u podprůměrných příjmů

Paní Simona má průměrnou mzdu za odpracované roky ve výši 22 000 Kč. V dubnu odejde paní Simona do předčasného důchodu, chtěla přesně dva roky před dosažením řádného důchodového věku. K požadovanému termínu odchodu do předčasného důchodu získá dobu pojištění v rozsahu 43 let a 360 dní. Níže v tabulce je vypočten předčasný důchod paní Simony, s výchovným na jedno dítě ve výši 500 Kč

  Částka
Osobní vyměřovací základ 22 000 Kč
Získaná doba pojištění 43 let

(hodnotí se v celých ukončených letech)

Krácení za předčasnost 13,5 %

(dříve o 730 dní, tj. 13 x započatých 90 dní)

Měsíční předčasný důchod 15 120 Kč

V případě, že by paní Simona lépe načasovala odchod do předčasného důchodu, tj. odešla do předčasného důchodu dříve o 720 dní před dosažením řádného důchodového věku, tak by se provedlo krácení za 8 x započatých 90 kalendářních dní předčasnosti a získaná doba pojištění by byla 44 let. V takovém případě by činil měsíční předčasný důchod 15 721 Kč.

 Špatné načasování odchodu do předčasného důchodu znamená pro paní Simonu zbytečně nižší státní důchod o 601 Kč.

Praktický příklad II – Finanční ztráta u nadprůměrných příjmů

Paní Eva má průměrnou mzdu za odpracované roky ve výši 88 000 Kč. V dubnu odejde paní Eva do předčasného důchodu, chtěla přesně dva roky před dosažením řádného důchodového věku. K požadovanému termínu odchodu do předčasného důchodu získá dobu pojištění v rozsahu 43 let a 360 dní. Níže v tabulce je vypočten předčasný důchod paní Evy, s výchovným na jedno dítě ve výši 500 Kč

  Částka
Osobní vyměřovací základ 88 000 Kč
Získaná doba pojištění 43 let

(hodnotí se v celých ukončených letech)

Krácení za předčasnost 13,5 %

(dříve o 730 dní, tj. 13 x započatých 90 dní)

Měsíční předčasný důchod 23 872 Kč

Pokud by paní Eva odešla do předčasného důchodu dříve o 720 dní před dosažením řádného důchodového věku, potom by se jí hodnotila doba pojištění v rozsahu 44 let a krácení by činilo 12 % výpočtového základu (8 x započatých 90 kalendářních dní předčasnosti). Předčasný důchod by byl 24 988 Kč.

Paní Evu stojí špatné načasování předčasného důchodu 1116 Kč. Stejnou chybu při plánování odchodu do předčasného důchodu finančně pocítí paní Eva téměř dvojnásobně oproti paní Simoně.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *