CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 08. 2022

0 komentářů

Jak moc se vyplatí investovat do NFT?

 

NFT jsou nové hvězdy mezi kryptoměnami. Nejsou to kryptoměny, jsou to umělecká díla s potvrzením původu a historie. Nejsou to bezcenné online obrázky, ale unikátní kódy, které přisuzují to dané umělecké dílo jen vám. Každý ho může sice vidět, každý si ho může zkopírovat, ale vlastnictví je jenom vaše. A nebo taky ne. Nebo jsou také NFT naprosto bezcenné pixely v internetovém prostoru, které by neměl nikdo vlastnit a už vůbec za ně utrácet peníze. Jak to tedy je?

Loading



 

Non-fungible token

NFT je zkratka pro non-fungible token, tedy pro nezaměnitelný žeton. Tento žeton není ve fyzické podobě, nemůžete ho zamknout do domácí sejfu plného žetonů, ale je jedinečný a na celém světě ho vlastní jen jeden člověk. Proto je to také nezaměnitelný žeton.

Žetony jsou jako košile ve vaší skříni. Je jich hodně a jsou nahraditelné. Ale pak tam máte tu jednu košili, která s vámi šla k maturitě, která s vámi prošla státnice na vysoké škole a která s vámi byla na svatbě. Sice už je vám malá, ale je to ta jedinečná košile, kterou nedokáže nahradit žádná jiná. Dobře možná toto přirovnání nefunguje. Častěji než košile se jako příklad uvádí zděděný svatební prstýnek vaší babičky. Prstýnků si koupíte na celém světě plnou šperkovnici, ale ten s rodinnou historií je jen jeden.

První tweet jako jeden z nejznámějších NFT

Podobně je to i non-fungible tokeny. Mezi nejznámější NFT patří první tweet v historii twitteru. Každý (alespoň ten, koho to trošku zajímá) ten tweet zná, viděl ho nebo o něm alespoň něco zaslechl. Ale jenom jeden člověk na světě tento tweet koupil za 2,9 mil USD. (kryptopodnikatel Sina Estavi) A jenom tento jediný člověk se pokusil první tweet prodat za 48 milionů USD, zatímco dostal nabídku za zhruba 280 amerických dolarů.

Tato historka tak pěkně rámuje teorii toho, co to vlastně NFT ve světě investic je. Je to nic, malé zlatavé plné pixelů na internetu. Hodnotu NFT získává až interakcí uživatelů, kteří snad ještě více než ve světě bitcoinu a dalších altcoinů můžou hodnotu daného NFT vystřelit ke hvězdám nebo naopak zakopat hluboko v propadlišti internetu. Protože koupit akcii za 2,9 milionů a prodat ji následně za 280 dolarů by nejspíš byla jedna z nejprodělečnějších investic v historii.

REKLAMA

Pro koho má NFT hodnotu?

NFT je možné vnímat především jako sběratelský kousek. Svou hodnotu to má mezi určitou komunitou a v daném čase. Jaká je dlouhodobá hodnota je však hodně ve hvězdách. První prodej prvního tweetu na světě a především jeho koupě se mohla na první pohled zdát jako investice snů. Jak se ale ukázalo, až tak moc výnosná investice to nebyla. Dlouhodobě mají NFT hodnotu pouze v závislosti na tokenovém trhu a to pouze ve svém segmentu.

Jste si tedy naprosto jistí, že vaše současná investice do NFT bude mít stejnou hodnotu i za rok? Pokud ne, tak v takovém případě do NFT neinvestujte. Pravděpodobně je cenově nadhodnocené, naprosto zbytečné nebo tak nejisté, že se to jako investice nevyplatí.

Jaké NFT hodnotu mají?

Současné nezaměnitelné tokeny je možné ale vnímat jen jako přechodný stav a jako vývoj technologie, která svou hodnotu časem bude mít. A to nejspíše nemalou. NFT jako takové jsou nástrojem web3, který v dohledné budoucnosti nejspíše zásadním způsobem změní to, jak interakce na internetu vnímáme. Jak je žijeme a přijímáme za vlastní. Alespoň tak to prezentují technologičtí experti.

Z tohoto pohledu se nejspíše nevyplatí investovat do jednotlivých NFT, ale jako technologie by to zajímavé být mohlo. Něco jako byl rozvoj v současnosti největších internetových gigantů, stejně tak může do budoucna růst i technologie NFT. A zatímco samotné NFT můžou bláhově slibovat tisíce procent růstu, tak samotná technologie poroste spíš pomaleji, ale přece jenom o něco spolehlivěji.

Vyplatí se NFT koupit proti inflaci?

V dnešní době turbulentní inflace se investoři často můžou obracet právě na alternativní investice. Tedy i směrem ke kryptoměnám a případně NFT. Jak ale ukázal příklad s prvním tweetem, tak ani ty nejznámější tokeny vám návratnost investice nezajistí. Inflace je možná dvouciferná, ale ztráta při nedostatečně promyšlené investici do NFT by mohla být stoprocentní.

Jsou ale případy, kdy je možné NFT jako investici zvažovat. A to pokud se opravdu vyznáte a orientujete v daném segmentu investičních tokenů. A také pokud k této investici budete přistupovat spíše jako ke koníčku, asi jako když sbíráte staré mince nebo hodinky, vlastně od toho nečekáte zisk, ale když se prodává celá sbírka, tak zhodnocení může dosáhnout závratného.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

altcoiny

Bitcoin roste, co na to další altcoiny

Na začátku února bitcoin vyrostl téměř o třetinu své hodnoty. Nadšenci do kryptoměn se radují. Skončila kryptoměnová zima a bitcoin se vrací k růstu. Navíc ho letos čeká halving, dá se tedy čekat, že poroste i nadále. Kryptoměny čeká nejspíše dobrý rok. Bude se to týkat i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 02. 2024

neplatí daň z příjmu z kryptoměn

Kde se neplatí daň z příjmu z prodeje kryptoměn?

Kryptoměny se v Česku daní podobně jako jiné příjmy. Přitom vzhledem k tomu, že jde poměrně o nové aktivum, tak české daňové předpisy nestanovují speciální zacházení z kryptoměnovými investicemi. Tyto příjmy z investic se tak daní dle základního pravidla, že na příjem uplatňujete náklady, poté můžete uplatnit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 10. 2023

Kryptoměnová zima

Jak investovat v dlouhé kryptoměnové zimě, která nás čeká?

Před čtvrt rokem v červnu, když začala cena bitcoinu klesat, jsem to možná zaslechla poprvé. Že se blíží kryptoměnová zima. Bylo to napsáno opatrně a spíš jen tak mimochodem. Teď už se kryptoměnová zima skloňuje v mnoha pádech. Bitcoin je na méně než polovině hodnoty, co měl […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 09. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *