CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 09. 2022

0 komentářů

Jak investovat v dlouhé kryptoměnové zimě, která nás čeká?

 

Před čtvrt rokem v červnu, když začala cena bitcoinu klesat, jsem to možná zaslechla poprvé. Že se blíží kryptoměnová zima. Bylo to napsáno opatrně a spíš jen tak mimochodem. Teď už se kryptoměnová zima skloňuje v mnoha pádech. Bitcoin je na méně než polovině hodnoty, co měl na začátku tohoto roku. A nevypadá to, že by se měl odrazit ze dna někdy v dohledné době.

Loading



 

Výraz kryptoměnová zima odkazuje na čas, kdy oproti dřívějším obdobím se bude cena bitcoinu udržovat výrazně níže. Kryptoměnovou zimu už kryptoměny zažily několikrát. Vždy po výrazném růstu přichází korekce a případně i dlouhodobě nízké ceny. Je to ovšem poprvé, co bitcoin a další kryptoměny vstupují do kryptoměnové zimy během ekonomické nejistoty a začínající ekonomické krize. Také je to poprvé, kdy bitcoin zažívá opravdu výraznou dolarovou či eurovou inflaci.

Je tak jen otázkou, jak současné vnější ekonomické vlivy, budou nadále ovlivňovat kryptoměnovou zimu. Zatím se úplně neukazuje, že by kryptoměny a bitcoin složily jako výrazná ochrana proti inflaci. Alespoň velká část investorů to takto nevidí. A nijak výrazně se v současnosti kryptoměny neprodávají.

Vetší a menší investoři jako zásadní vlivy

Inflace a začínající ekonomická krize vytvořili pro bitcoin a kryptoměny úplně nové prostředí. Kdy investoři jsou poháněny především nejistotou a zvyšující se averzí k riziku. To malé investory vede k vyčkávání a držení kryptoměnových aktiv. Které pak při nejmenším náznaku růstu ceny prodávají tak, aby realizovali alespoň nějaký zisk. Nebo aby alespoň minimalizovali ztrátu.

Na kryptotrhu se ale už pár let pohybují i větší investoři, instituce, jako jsou banky nebo finanční fondy. Ty naopak vidí v současné nejisté situaci příležitost. A při nejmenším poklesu ceny bitcoiny a další kryptoměny naopak nakupují do investičního portfolia.

REKLAMA

Tyto dva vlivy víceméně udržují rovnovážnou cenu. Při růstu ceny začnou menší investoři prodávat, a tak se navýší nabídka, která rostoucí cenu zase utlumí. Naopak při poklesu ceny začínají institucionální investoři nakupovat, takže zvyšují poptávku, což opět vede k růstu ceny. Na trhu tak sice dochází k přesunu aktiv od menších investorů k těm větším, ale s cenou jako takovou se nic neděje.

Fed a ECB jako hlavní vliv na kryptotrhu?

Paradoxně se pak do ceny bitcoinu v posledních měsících propisuje především jednání a akce americké centrální banky. Která zatím drží úrokové sazby celkem nízko a čeká se, zda náhodou nedojde ještě k jejich snížení. Podobný vliv mělo opačné rozhodnutí ECB, která sazby zvýšila o 0,75 %. To mělo vliv na posílení dolaru a další vzestup nejistoty především na americkém trhu. Což přispělo k výraznějšímu růstu ceny bitcoinu v minulém týdnu.

Je dost paradoxní, že na cenu virtuálních aktiv mají až takový vliv právě ty největší a nejtradičnější instituce finančního trhu. Ty, proti kterým se bitcoin tak výrazně vyčlenil s ambicí být nezávislou virtuální měnou. Vypadá to ale, že mnozí investoři si to neuvědomují a přistupují k bitcoinu jako ke každé jiné investici.

Jak se chovat jako kryptoinvestor v těchto nejistých časech

Jedinou 100% validní investiční radou, kterou vám ohledně kryptoměn dám, je to, že byste je neměli kupovat a neměli hromadit. Protože je to volatilní aktivum, u kterého nikdo neví, jak se zachová. A v tuto chvíli je naprosto stejná pravděpodobnost, že bitcoin úplně skončí, jako ta, že bitcoin v tomto roce opět zdvojnásobí svou hodnotu. Může se stát to i to a nikdo vám nezaručí, že vývoj bude právě takový.

Pokud ale i tak se kryptoměn nebojíte, takže dodržujte alespoň základní pravidla. A dodržujte je o to více, o kolik více je v současné ekonomice krize a nejistota.

  • Nepřekračujte 5% (u opravdu hodně odvážných investorů 10%) hranici kryptoměn v investičním portfoliu.
  • Raději vývoj ceny bitcoinu moc nesledujte. Pokud už bitcoin máte, tak na něj zapomeňte a vzpomeňte si až v lepších časech.
  • Nesnažte se časovat trh. Na kryptotrhu nikdy nevyhrajete.
  • Chcete přece jen do bitcoinu investovat a ztráty se nebojíte? Nastavte si pravidelné investice malých částek za spotové ceny třeba jednou týdně. Ceny nesledujte, jejich výkyvy hrají pro vás.
  • Nekupujte toho bitcoinu moc. Málo je v tomto případě daleko víc.
  • Hlavně mějte pevné nervy a nesnažte se čekat na obrat trhu. Nejlépe je zapomenout a nechat peníze pracovat za vás. A pokud už o peníze přijdete, nebudete to alespoň sledovat z první řady.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *