CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 05. 2022

0 komentářů

Jak moc je bitcoin napojen na současné úrokové sazby Fedu?

 

Bitcoin vznikl jako kryptoměna, která by měla být plně nezávislá na monetárních a reálných veličinách světové ekonomiky. Alespoň tak si to řada investorů představuje. Bitcoin slouží jako ochrana proti inflaci i proti negativním ekonomickým šokům v současné ekonomice. Opravdu to tak ale je. A ovlivní nějak cenu bitcoinu současná monetární politika Fedu?

Loading



 

Monetární politika Fedu

Monetární politika americké centrální banky je v posledních dvaceti letech mimořádně stabilní. Rozhodně se u Fedu nedočkáte skokových změn, jaké provádí v posledních měsících ČNB. Americká monetární politika je zaměřena na ekonomickou stabilitu, jejím cílem je i podpora zaměstnanosti a ekonomického růstu. S tím pak výrazně souzní nízké úrokové sazby, které jsou součástí americké ekonomiky v posledních dekádách.

I americkou ekonomiku ale v současné době charakterizuje vyšší inflace, blíží se 9 %, není se tedy čemu divit, že Fed přistoupil k úpravě úrokových sazeb a tyto zvýšil o 0,5 procentního bodu. Jde o nejvyšší navýšení úrokových sazeb od roku 2000. Spolu s vyšší úrokovou sazbou Fed také přistoupil k prodeji cenných papírů. Tak chce stáhnout přebytečnou peněžní zásobu, postupně zvýšit cenu peněz a zastavit inflaci. Bez toho, aby byl nějak zásadně ovlivněn ekonomický růst.

Jak funguje restriktivní monetární politika

Zvýšení úrokových sazeb postupně prodražuje úvěry. Stále méně jedinců či firem si bude chtít půjčit za tyto vyšší úrokové sazby. Dochází tak k odlivu peněz z ekonomiky. Stejný cíl sleduje i prodej cenných papírů na finančním trhu. Centrální banka prodejem cenných papírů, které nakoupila během kvantitativního uvolňování v minulých letech, stahuje peníze z oběhu. Peníze se tak stávají vzácnější komoditou a jejich cena roste. Díky tomu dochází ke zpomalování inflace. Alespoň tak zní teorie.

Jak funguje bitcoin

Teorie fungování bitcoinu pak říká, že bitcoin je zcela založen na algoritmu, který nejen umožňuje těžbu bitcoinů, ale také jednotlivé bitcoinové transakce. V algoritmu ani v systému není žádná autorita podobná centrální bance, která by určovala podmínky cirkulace peněz. Roli této centrální autority přebírá právě algoritmus.

REKLAMA

Pohyb ceny bitcoinu se pak řídí zcela podle chování trhu a podle nabídky a poptávky po bitcoinu. Množství peněžní zásoby je přesně dané množstvím vytěženého bitcoinu, které je navíc limitně omezeno. Poptávka se pak odvíjí od množství investorů a dalších účastníků používajících bitcoin jako platidlo. Z hlediska investování je často bitcoin považován za čistou spekulaci, vývoj ceny jakéhokoliv aktiva se často špatně odhaduje, u bitcoinu je pak jakákoliv spekulace na růst či pokles ceny často čisté hádání.

Bitcoin a investoři si pamatují několik bitcoinových horeček, při kterých došlo k masivnímu růstu ceny. Ale trh by si měl také pamatovat následné korekce, kdy klidně došlo ke ztrátě velkého množství hodnoty. Jak je ale toto napojené na činnost americké centrální banky a mohla by Fed nějak ovlivnit cenu bitcoinu? Když ho ani nedokáže zcela regulovat?

Spojuje je nervozita a přístup k riziku

Co ale jednání Fed a celé ekonomiky ovlivnit určitě dokáže, je celkové nastavení investorské nálady a momentálního postoje k riziku. Ve zkratce: současná protiinflační monetární politika Fedu snižuje sklon investorů k vysoce rizikovým investicím. Za které je nutno považovat i jakoukoliv kryptoměnu, včetně nejznámějšího bitcoinu. Navíc data z kryptotrhu za posledního půl roku ukazují, že bitcoin rozhodně neslouží jako zabezpečení proti inflaci a nedošlo k výrazným nákupům kryptoměn z důvodů diverzifikace portfolia a ochraně před inflací.

Bitcoinu se spíš nevede, jeho cena klesla asi o polovinu oproti loňskému maximu a takový pokles už málokterý investor ustojí. Navíc to zatím vypadá, že se bitcoin v současné době ani nestane významným platidlem, jak bylo ještě před pár lety předvídáno. Bitcoin jak kdyby spíše stagnoval a čeká, co se stane.

Pokud jde o korelaci cen, tak se ukazuje také fakt, že nezávislost ceny bitcoinu na akciovém trhu a na trhu peněz je spíše menší než větší (Nasdaq o začátku roku klesla o 20 %, některé technologické akcie klesly i o více než 50 %). V posledních měsících vývoj cen bitcoinu až moc výrazně koreluje s vývojem cen akcií a to především technologických. Dost těžko se tak dá tato kryptoměna považovat za ideálního kandidáta pro diverzifikaci portfolia, hlavně s ohledem na fakt vysoké volatility.

Vlastně se ukazuje, že i ten nezávislý bitcoin je více než méně propojen s ostatními formami investic. A že bitcoin rozhodně není zcela nezávislý na monetární politice tak významné centrální banky, jakou je dozajista Fed.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *