CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Bitcoin nebo zlato: které z nich je lepší proti inflaci?

 

foto: Shutterstock

Bitcoin nebo zlato? Bitcoin bývá často označován za digitální zlato nebo za zlato budoucnosti či nového věku. Překvapivě má totiž digitální měna se zlatem společného více, než by se na první pohled zdálo. Je tedy lepší mít v investičním portfoliu bitcoin, nebo zlato?

Loading



 

Jak ochránit své investice a úspory proti inflaci je otázkou, která v posledních měsících zaměstnává menší i větší investory. Česká inflace se oficiálně momentálně pohybuje kolem 6 % a ČNB předpokládá, že na stejné úrovni bude i v příštím roce. Což znamená, že ideálně by jakákoliv investice měla svým výnosem přesáhnout alespoň 6% hranici. Protože jinak bude její reálný výnos záporný. A z portfolia investic to vyřazuje řadu konzervativních variant, jako jsou spořicí účty, stavební spoření nebo konzervativní fondové investování.

Zlato jako tradice

Tradičně sloužilo jako ochrana proti inflaci vždy zlato. Ono se totiž chová anticyklicky. Neboli když investice (ať už akcie nebo produkty peněžního trhu) klesají, tak zlato roste. Nebo alespoň minimálně zachovává svou hodnotu. Není totiž navázáno na peněžní trh ani na trh akcií, není kontrolováno žádnou vládou a trh se zlatem se chová víceméně autonomně a nezávisle.

Tradičně se zlato považovalo za ideální nástroj pro ochranu proti inflaci a také pro diverzifikaci portfolia. Přinášelo stabilitu a bylo natolik rozdílné proti ostatním investičním nástrojům, že nabízelo určitou jistotu. Když všechno půjde dolů, zlato to podrží.

Bitcoin jako zástupce nového světa

Bitcoin měl ze začátku naprosto odlišnou pověst. Byl vnímán jako nestabilní, volatilní, naprosto nevhodný pro investici. Víceméně byl považován za spekulaci či za určitou formu značně nestabilního aktiva. A ani dnes není doporučován jako prostředek vhodný pro masivní investice. A doporučuje se držet ho pouze v řádu několika procent investičního portfolia.

REKLAMA

Jednou zásadní věcí se ale bitcoin ke zlatu blíží. Je víceméně nezávislý na pohybu jiných aktiv. Není řízený centrální bankou jako fiat měny. Pohybuje se nezávisle na pohybech na akciových trzích. Není napojený na inflaci nebo na růst jakékoliv ekonomiky. V jeho ceně se sice může některý z těchto vlivů nahodile projevit, ale systematicky vývoj bitcoinu nekoreluje s vývojem jiného významnějšího aktiva.

Díky tomuto se bitcoin stále častěji skloňuje jako ideální prostředek pro diverzifikaci portfolia a proto také bývá často označován za nové zlato. Za nástupce zlata jako zástupce autonomně se chovajícího sektoru. Bitcoin toho ale má se zlatem společného ještě více.

Bitcoin nebo zlato: co mají společného?

  • Cenový vývoj nekoreluje s vývojem akciových trhů. Obojí je ideální prostředek k diverzifikaci portfolia.
  • Nejsou navázány na ekonomické veličiny, můžou sloužit jako ochrana proti inflaci, nekorelují s ekonomickým růstem či poklesem.
  • Jsou likvidní, oproti jiným aktivům je snadné prodat zlato a ještě snadnější prodat bitcoin.
  • Mají omezenou zásobu, zlato ani bitcoin nemůžou být vytvořeny a vyrobeny v neomezeném množství.
  • Jsou to trvalé a špatně se falšují. Zlato ani bitcoin jen tak nezničíte a ani nezfalšujete.

Které tedy nakoupit

Teoreticky zlato i bitcoin fungují jako ochrana proti momentální vysoké inflaci. Každé ale nabízí něco jiného. Zlato je stabilní aktivem, jeho cena sice kolísá, ale bez výraznějších zlomů. Bohužel vám ale nenabídne výrazné zhodnocení, pokud chcete do zlata investovat dlouhodobě a pravidelně, tak byste měli vědět, že svou výnosností není schopné porazit ani základní akciové indexy.

Bitcoin představuje v tomto pravý opak zlata. V dlouhém období vám potenciálně nabídne vysoké zhodnocení, ale za cenu smíření se s extrémní volatilitou. Navíc oproti zlatu nenajdete u bitcoinu reálnou hodnotu. Zlato si můžete potěžkat, můžete se spolehnout na to, že ho bude někdo někdy fyzicky potřebovat. Ať už na šperky nebo v průmyslu. Bitcoin sice slouží jako platidlo a prostředek směny, ale jeho skutečná užitečnost je víceméně diskutabilní.

Loading

Vstoupit do diskuze 36 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

institucionalizace bitcoinu

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Franta

    29 prosince, 2021

    Bitcoin je věc, která nemá žádnou reálnou hodnotu. Narozdíl od akcií, kde máte aspoň hodnotu oné firmy, tak bitcoin nemá žádnou vnitřní hodnotu. Spotřebovává enormní množství elektrické energie. Takže v nadcházejícím green dealu to bude mít složité. Jediná věc, která dává bitcoinu hodnotu je důvěra investorů. Lidi si to draho kupují ne protože věří, že je to dobrá věc, ale jen proto, že věří, že to jednou prodají dráž. Tzn typická bublina. Čím víc lidí do toho nacpe víc peněz tím víc to půjde nahoru. A najednou budou všichni boháči. To zní jako perpetuum mobile. Investijme všichni vše co máme do BTC a budeme miliardáři všichni. Jak prosté. Ale takto to nefunguje. Jak je to možné že najednou jsme miliardáři? Ne. Je to bublina a ve skutečnosti nemají nic.

    Odpovědět

  • F R A N K

    29 prosince, 2021

    Vnitřní hodnota je dávno vyvrácený mýtus.

    A ano greendeal – ten povede jen k tomu, že se v EU nebude vyrábět nic, veškerý průmysl se přesune tam, kde není energie uměle zdražená. Přesune se i těžba bitcoinu – resp. ona v EU stejně moc neprobíhá, stejně jako se v EU nerodí technologické a inovační firmy (Apple, Nvidia, Google, Amazon, Facebook, Uber, AirBnb….).

    Zkuste čtení, pomáhá rozšiřovat obzory a bořit zažitá ideologická dogmata:
    https://cs.braiins.com/blog/odluka-penez-od-statu-kniha-josef-tetek

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    bitcoin je nesmysl už ze své podstaty. Takových kryptoměn existují už tisíce a většina z nich je lepší než BTC. Jen nebyly první a tak je nikdo nezná. Jen hlupák by se chránil před inflací tím, že dá peníze do něčeho co za den skáče o 10% nahoru a dolů. Kryptoměny nejsou investice ale holá spekulace. Je to hra. Kdo na bitcoinu vydělá a tací jsou a budou, tak je na úkor toho, že jiný na tom prodělá. Definice bubliny je kupuju předraženou věc, která je k ničemu. Vím to. Ale věřím, že ji nějaký trouba v budoucnu odemně koupí za víc. I on bude věřit, že ji jednou prodá za víc.

    Odpovědět

  • F R A N K

    29 prosince, 2021

    Lepší jsou ty shitcoiny v čem proboha? Ve fancy funkcích, které u peněz nikdo nechce? Nebo v těch, které někdo u peněz chce: ověřená bezpečnost a stabilita, dlouhodobá historie bezproblémového provozu, rozšířenost, atd…?

    Však se koukněte na ty vaše ostatní kryptoměny, jaký mají kurz k bitcoinu. Ten odráží skutečný (tržní) zájem.
    V každém cyklu se vyrojí „zabijáci bitcoinu“, krámy, jejichž cílem je jen nahrabat prachy pro vydavatele. A když přijde pokles, tyto měny upadnou v zapomnění, jen bitcoin se v dalším cyklu zase vrátí. A vyrojí se nové „lepší“ alternativy, aby časem zase zanikly.

    Zelených papírků si také můžete doma vytisknout X různých druhů. Ale stejně nebudou mít hodnotu jako dolar.
    Stejně tak si můžete doma udělat mince z hliníku, zinku, … ale stejně nebudou mít hodnotu jako zlato.

    Četl jste tu odkazovanou knihu? Pro jistou asi ne, co? Mohla by vám rozšlapat mentální bábovičky.

    „Jen hlupák by se chránil před inflací tím, že dá peníze do něčeho co za den skáče o 10% nahoru a dolů.“

    Jo? Raději to dáte do dolaru, který klesá o 5-10% ročně, o 15-25% ročně se jich „přitiskne“, než do něčeho, co „lítá“ +10, -5, +20, -11, +30, -8%?
    Komu volatilita vadí, může použít metodu DCA. Každopádně mě nezajímá, jakou kupní sílu bude mít dolar a bitcoin zítra, ale za 5 či 10 let. A to se můžeme vsadit, jak to bude.
    V 1933 bylo 20 dolarů za unci zlata. Dnes je to 1800. Mnoho štěstí s dolarem!

    PS: Každé peníze jsou bublina. Bylo jí zlato, je jí dolar. Penězi je to, čemu lidé věří, čemu subjektivně přisuzují hodnotu.

    Ale víte co, mějte si názory jaké chcete. HFSP.

    Odpovědět

  • Anonym

    29 prosince, 2021

    Slysel jste nekdy o tulipanove horecce?

    Odpovědět

  • F R A N K

    29 prosince, 2021

    A?

    Slyšel jste někdy o státním bankrotu a hyperinflaci? Všiml jste si, jak často k tomu dochází? Že všechny historické pokusy o nekrytou papírovou neomezeně emitovatelnou měnu tak dříve či později skončily?

    Ale jasně, profesore dějepisu, tulipány fungovaly jako poctivé necenzurovatelné peníze, které vám nikdo nemůže zdanit, znehodnotit inflací či měnovou reformou, nikoho nemusíte žádat o povolení je přijmout či odeslat, nikdo vám v tom nemůže zabránit, nikdo není schopen zjistit, kolik máte (jen počkejte, až budou zavedeny majetkové daně, jak vzroste poptávka po ₿), kolik vyděláváte (konec daně z příjmu?), jsou jednoduše dělitelné na stomiliontiny, jednoduše převoditelné kamkoli po světě, nekazí se (jako cibulky), nikdo (na rozdíl od státních měn) nemůže sledovat, kolik, za co a u koho utrácíte (při elementární opatrnosti), transakce jsou ultrarychlé a ultralevné (LightningNetwork) i když posíláte peníze na druhý konec světa, atd…

    Už jste četl tu knihu? Ne a ne a ne, co? Abyste mohl setrvávat v blaženém bludu a nemusel si přiznat, že jste 1) vedle jak ta jedle 2) propásl docela slušnou příležitost..

    Mimochodem co se týče těch „nových a lepších kryptoměn“, tak jelikož jste na krypto velký odborník, tak jste si jistě všiml, že bitcoin se samozřejmě stále vyvíjí a ty vlastnosti, které lidé skutečně potřebují, postupně zavádí (včetně např. smart contracts).

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    Kryptoměna BTC byla stvořena, aby byla pevné platidlo, které se nedá nijak zmanipulovat. Aby lidi mohli nakupovat, prodávat a posílat peníze bez ohledu na co bude dělat centrální banka. A podařilo se to? Rozhodně ne. Kdo by platil v obchodě bitcoiny, když kurz skáče denně o desítky procent? Nehledě na to, že je to uživatelsky dost nepřívětivé. Lidi nemají BTC na to aby tím platili. Nikdo tím neplatí. Každý si to pořizuje jen a jen jako spekulaci. Koupím BTC za 100 tisíc. A počkám až to vyleze nahoru. Budu boháč. Jenže problém je v tom že to samé si říká úplně každý. Všichni. A tak logicky není možném aby všichni vydělali. Ti co ti koupili lacino. Vydělají. Ti co to koupí draho jim zaplatí ty zisky. Je to obyčejná ruleta. Můžete hodně vydělat a nebo taky hodně prodělat.

    Odpovědět

  • F R A N K

    29 prosince, 2021

    A furt jste nečetl tu knihu.

    Ale jelikož jste vedle historie i ekonomickým expertem, tak jistě znáte Greshamův zákon. Tedy ten, který lidi odrazuje od placení bitcoinem – protože logicky prioritně utrácejí inflační nekvalitní státní měnu a tvrdé peníze (zlato, bitcoin) si schovávají. Málokdo si půjde dnes koupit zlaťák, aby jím hned zítra zaplatil za nákup v Albertu. Proč by to dělal, když ten Albert je zatím ochoten přijímat ten státní salát?

    Takže ano, dokud jsou obchodníci ochotni své zboží směnit za inflační státní papírky, lidi jim budou cpát ty papírky a zlaťáky+bitcoiny si schovávat – protože za rok si za ně koupí víc a za 5 ještě víc.

    Jakožto historik si jistě vzpomenete třeba na Švýcarsko 60.let.
    1, 2 a 5 franková mince byla ze stříbra, ale stát tiskl tolik papírových franků, že za chvíli hodnota stříbra v těch mincích vysoce převyšovala jejich nominál. Prostě v 5Fr minci bylo najednou stříbra třeba za 8Fr. A co se stalo? Platil někdo takovými mincemi? No samozřejmě NE! Lidi je stáhli z oběhu, zasyslili.

    Podle vaší „logiky“ ale ty stříbrné franky byly špatné a bezcenné, protože je lidi nepoužívali k placení :-))))))))) jen je hromadili a doufali, že v budoucnu jim za ně někdo dá ještě víc :-)))))))) PS: Nepletli se.

    Znovu říkám, přečtěte si tu knihu a pochopíte, že nyní jsme v nějaké fázi adopce bitcoinu, která se něčím vyznačuje (třeba právě působením Greshamova zákona) a časem budeme zase v jiné fázi.

    Bude stačit, až centrální banky rozjedou naplno MMT, zavedou CBDC (za rok až dva) a z toho vyplynou další věci: dokonalé státní sledování za co utrácíte, možnost nastavit účelovost plateb (tady máte 10tis z vrtulníku, ale smíte to utratit jen za spotřební statky), kazivé peníze, atd… Dokonalý stimul pro přechod na BTC. Ale nikdo vás samozřejmě nenutí, dál spoléhejte na ty papírky, co ztrácí za 100 let 98% své kupní síly (resp. ztrácely v minulém století, nyní to je rychlejší).

    Uživatelsky nepřívětivé? Zkoušel jste někdy nějakou LightningNetwork peněženku?

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    za 100let pokles o 98% své hodnoty? Bitcoin tohle zvládne i za týden.

    Odpovědět

  • F R A N K

    29 prosince, 2021

    Jo? Ukažte!
    Jeho volatilita v čase klesá a o 98% myslím neklesl nikdy.
    Spadl o 80% na rozhraní 2017-2018. A co? I když někdo nakoupil na vrcholu před tím pádem, zanedlouho byl stejně zase v plusu.

    Kdežto státní papírky se na svou původní hodnotu NIKDY nevracejí. Nebo věříte tomu, že tu dnešní 7% inflaci někdo někdy vrátí zpět?? Věříte tomu, že někdy dolar vzroste z $1800 za unci zlata na $20/1TrOz z roku 1933?

    Věříte tomu, že někdy zase rohlík bude stát 1 venezuelský bolívar, 1 zimbabwský dolar, 1 jugoslávský dinár, …?

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    Já mám 3,5kg stříbra v mincích. Takže určitě nejsu milovník papírových peněz.

    Odpovědět

  • F R A N K

    29 prosince, 2021

    Což o to, to mám váhově víc i zlata. O stříbře ani nemluvě.
    Nicméně to, že bitcoin nahradí zlato v roli bezpečného přístavu, říká už docela dost docela fundovaných lidí. Takže rozhodně NEBUDU RISKOVAT NEMÍT bitcoin.

    Dokonce i čeští významní investoři mají jasno:
    https://youtu.be/hcwrBWk2qyM?t=5750

    Odpovědět

  • Mrkev

    29 prosince, 2021

    A jakou hodnotu podle vás má nesplatitelný státní dluhopis, kterým je kryta naše měna, penzijní úspory většiny populace, atd…? 🙂

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    Každý státní dluhopis se splatí. Stát si prostě půjčí a dluhopis splatí.

    Odpovědět

  • Mrkev

    29 prosince, 2021

    To povídejte Řekům, Argentincům, …

    Ale jasně, pokud důvěřujete dlužníkovi, který si na splátku dluhu opět půjčuje…
    DOKUD mu někdo půjčuje.

    Odpovědět

  • Royal

    29 prosince, 2021

    Představuju si zemi s dluhem např. 300% HDP (tam směřují všechny), kde kvůli inflaci (tu plodí mimo jiné to státní zadlužování) museli zvednout úroky třeba na 7%.

    Co bude dělat? Na ty úroky si dále (stále více) půjčovat a tím tu inflaci dále rozjíždět? Metoda Erdogan? Či Venezuela?

    Teď do toho vražda europrůmyslu greendealem (odchod firem za levnějšími energiemi jinam), rostoucí náklady lidí na energie (další státní kompenzace na dluh) a k tomu všemu stárnoucí populace (stále více starých nemocných, stále méně mladých zdravým plátců SOC a ZDRAV pojištění), …

    Dluhopisům a měně takových států bych se tedy rozhodně vyhnul. Ale pokud někdo chce investovat do řeckých dluhopisů, francouzských automobilek a italských bank, tak proti gustu…

    Odpovědět

  • UFO

    29 prosince, 2021

    7% z 300% HDP je 21% HDP. Při cca polovičním podílu daní na HDP to znamená, že skoro polovinu daní a socpoj (na penze), co stát vybere, by musel dát na splátku dluhů. No way.

    Podle mě stát nevydrží ani čtvrtinově velký průšvih (dát nějakých 11% státního rozpočtu na splátku úroku z dluhů). A pokud si je bude půjčovat (při rostoucím dluhu za rostoucí úrok), tak se do té bažiny bude jen hloub utápět.
    A pokud si ty peníze bude tisknout (monetizace dluhu), tak zase vzroste inflace a centrální banka bude muset úroky zvedat ještě víc.

    Výsledkem může být pouze hyperinflace, nebo státní bankrot. Příkladů ve světě, v historii, najdeme bezpočet. Myslet si, že se nás to netýká, je hluboké nedorozumění.

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    dá se to obejít lehce. zavede se nová úroková sazba. prostě ECB zvedne sazby pro všechny ale sazby pro státy zůstanou na nule.

    Odpovědět

  • UFO

    30 prosince, 2021

    Fakt, jo? To mi ukažte, kde se toto někdy povedlo.

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    tzn sazby hypotek půjdou nahoru, sazby půjček půjdou nahoru, úroky na spořících účtech půjdou nahoru, ale úrok za který si půjčuje stát bude nula.

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    nebo se zavede měnová reforma a vznikne EURO2

    Odpovědět

  • UFO

    30 prosince, 2021

    Tak to pak good luck pro lidi, co maj na účtech EURO1, nebo v penzijních úsporách EURO1dluhopisy.
    Plus tedy taková měnová reforma = okamžitá a dlouhodobá ztráta důvěry mezi investory a podnikateli = ekonomický kolaps.
    A samozřejmě to celé = obrovská vzpruha pro bitcoin, kde každý chápe, že žádná měnová reforma ani jiná forma loupeže není možná.

    Odpovědět

  • Franta

    30 prosince, 2021

    kdo dá životní úspory do bitcoinu tak za 5 let bude za vodou a nebo na mizině.

    Odpovědět

  • UFO

    30 prosince, 2021

    Prosím o konkrétní jmenný vyčet lidí, kteří doporučují dát do bitcoinu životní úspory.
    Co tak sleduju, tak se jen doporučuje (i) do bitcoinu investovat, diverzifikovat. Rychlost nástupu BTC je tak přesvědčivá, že se doporučuje neriskovat žádný nemít. Toť vše. Ale jistě máte důkazy o opaku.

  • Honza

    29 prosince, 2021

    O tom, jak se chová zlato za různých druhů inflace, víme docela dost. Je tu nějaká pětitisíciletá historie. O bitcoinu víme houby. Můžeme leda předpokládat a spekulovat.

    Odpovědět

  • Muprd

    29 prosince, 2021

    Minulé chování není zárukou toho, že se tak zlato bude chovat i v budoucnu.
    Už proto, že dříve zde nebyl ten bitcoin. Který je jednoznačně lépe použitelný jako peníze – jen to zatím došlo menšině populace.
    Ale samozřejmě se tak to zlato chovat zase může, prostě nevíme.

    Problém zlata je, že pokud např. v ČR zase půjde do tuhého, tak ho tak jednoduše (jako bitcoin) nedostanete za hranice.
    Problém zlata je, že pokud by jej stát opět začal znárodňovat (jako ve „svobodných a demokratických“ USA či Británii), tak ho u vás prostě domovní prohlídka najde, takže málokdo bude riskovat ho neodevzdat.
    Další nevýhody zlata jsou:
    1) Obtížné dělení: když si s uncovou mincí půjdu koupit oběd, jak mi vrátěj?
    2) Obtížná skladovatelnost (oproti Cryptosteel či Trezor.io)
    3) Obtížná transportovatelnost a převoditelnost (bitcoin pošlu na druhý konec světa bleskově a skoro zadarmo: LN)

    Naopak jednoznačnou výhodou zlata je jeho tradice. Je dlouhodobě v myslích lidí zakotveno jako „hodnota“ (přestože je stejně jako u dolaru, bitcoinu či koruny dána jen vírou v to, že nějakou má).

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    bitcoin je deflační měna. (mrtvé peněžky = zmizení BTC navždy) Dlouhodobá deflace ve své podstatě je katastrofa. Nikdo nic nekupuje. Každej syslí prachy. Mzdy klesají. Ceny klesají. Lidí vyčkávají a neutrácí. Tím pádem firmy nemají zisky. A musí propouštět lidi a snižovat mzdy. Tím klene kupní síla lidí a opět klesnou tržby firem a je to začarovný kruh, který končí totální zkázou. deflace je katastrofa.

    Odpovědět

  • Muprd

    30 prosince, 2021

    Jasně. Ceny LCD televizí jdou setrvale dolů a proto je nikdo nekupuje 🙂 OMG&LOL

    http://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf

    Co takhle se oprostit od té propagandy monopolního tiskaře (centrální banky) a největšího dlužníka ever (státu), kterému inflace maximálně vyhovuje?

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    3 ledna, 2022

    Tak on je poněkud rozdíl v tom, pokud klesají ceny z důvodu poklesu vstupních nákladů díky technologickému pokroku a konkurenci a pokud ceny klesají protože klesá spotřeba, což má za následek ztráty producentů, nezaměstnanost a další pokles spotřeby, jak je to popsáno ve Frantově příspěvku.

    Ta první deflace je projevem růstu efektivity produkce a konkurence a je neškodná a zcela žádoucí. Ten druhý typ deflace je projevem ekonomické krize a je totálně devastační.

    BTC nijak nezvýší efektivitu produkce čehokoliv. Jeho deflační charakter tedy povede k onomu devastačnímu typu deflace.

    Odpovědět

  • Muprd

    5 ledna, 2022

    Nikdo nikoho nenutí BTC používat. To je doména vás etatobolševiků.

    Odpovědět

  • Franta

    29 prosince, 2021

    deflační měna z toho důvodu, protože peněženky se zapomenutým key heslem jsou navždy ztraceny. Stejně tak pokud zemře majitel peněženky tak pokud nenapsal heslo dědicům tak peníze jsou navždy fuč.

    Odpovědět

  • Honza

    30 prosince, 2021

    Tak to je fakt hrůza. Tenhle příspěvek určitě odradí lidi od převádění svých úspor z inflačních barevných papírků k deflačnímu bitcoinu 🙂

    Mimochodem: peníze mají v podstatě 2 definiční vlastnosti: UchovatelHodnoty a ProstředekSměny.
    Když některou ze svých DEFINIČNÍCH vlastností něco ztratí, tak tím přestává být.
    A vládní papírky uchovatelem hodnoty být přestaly. V několika krocích: 1933 (zabavení zlata), 1971 (uzavření zlatého okna, reálně default USA), 2008 (QE+ZIRP), posledním hřebíčkem bude NIRP, MMT, UBI a CBDC0.

    A tak jsme nyní v přechodném stádiu, kdy lidé hledají novou alternativu. Některý ji zatím pomýleně nacházejí v nemovitostech, ale ty se nemohou stát prostředkem směny.

    A aby něco mohlo být prostředkem směny, musí to být i uchovatelem hodnoty. Člověk nechce směňovat své hodnotné výrobky či práci za něco, co ztrácí hodnotu před očima.

    A tak lidé hledají. Někteří již objevili bitcoin, někteří ještě ne. Pravděpodobně to bude chtít generační obměnu. Pro mladší ročníky je pohyb ve virtuálním prostředí přirozený, staří si na to už asi plně nezvyknou.
    Mladí budou žít v Metaverse, pracovat v kyberprostoru a budou k tomu potřebovat globální internetovou měnu.

    Odpovědět

  • Franta

    30 prosince, 2021

    Vy děláte z bitcoinu dokonalost jen a jen protože fiat měny jsou zlo. To že jsou fiat měny zlo neznamená že bitcoin je dokonalost. Naopak Bitcoin je naprostý nesmysl. Který přinese víc zla než fiat měny. Určitě se objeví lepší kryptoměny, který nebudou spotřebovávat tolik energie a budou user friendly. A nebudou deflační. A nebudou podporovat kriminalitu. A budou kryty nějakou hodnotou.

    Odpovědět

  • AchJo

    30 prosince, 2021

    To je ale megablbost.

    „Bitcoin je naprosty nesmysl protoze proto, protoze to rikam, protoze jsem ho nekoupil vcas“

    Bitcoin je zcela user friendly, LN penezenka pro telefon je uplne stejne user friendly, jako appka od vasi banky. NAvic UserFriendliness je proste veci SW nadstavby. Penezenky a dalsi appky muze pro bitcoin psat, kdo chce. Cili je totalni nesmysl, ze by se nekdo obtezoval vyvinout SuperUserFriendly penezenku pro nejakou nezajimavou obskurni kryptomenu a na bitcoin by se vykaslal.

    A ta spotreba energie 🙂 Chapete vubec, proc tam je? Ze jenom diky ni je bitcoin o nekolik radu bezpecnejsi, nez jine kryptomeny? Ze kdyby bitcoin diky tomu nebyl tak odolny, uz davno by na nej staty zautocily, zlikvidovaly ho jako vsechny predchozi pokusy o nestatni nezavisle penize?

    Ze je deflacni je naopak jeho vhyhoda. Dovedete si predstavit, ze by lidi bez donuceni (jako je u statnich men) dobrovolne drzeli a pouzivali menu inflacni? Kdykoli lidi meli svobodu, zvolili si za penize deflacni zlato! Akorat ze zlato je schopen stat zakazat a zabavit. Bitcoin ne.

    A kriminalita je fakt dobrej for. Bitcoin ke kriminalite pouziva jen blazen. Na to je DALEKO vhodnejsi Monero, nebo dolarova hotovost.

    A kryti je davno vyvracenej nesmysl. Kryti cim? Zlatem, ktere ma take jako bitcoin hodnotu jen proto, ze ji tam lidi videj? Zadna objektivni hodnota totiz neexistuje.

    Samozrejme si myslete co chcete. Holt jen z povzdali budete pozorovat, jak vam ujizdi vlak.

    Odpovědět

  • Franta

    30 prosince, 2021

    co to plácáte? jakej vlak? Pokud se bude BTC používat jako platidlo tak je úplně jedno si ho pořídím teď a nebo až bude stát milion dolarů. Prostě si převedu peníze na BTC a koupím si rohlík. A budu mít stejnou cenu jako vy. Vy narážíte na spekulativní nárůst ceny do té doby. Stejně tak může BTC padnout na nulu, protože mu vypálí rybník lepší kryptoměna. A takových jsou kvanta. Jen je nikdo nezná. Nikdo je nepoužívá. Ale praktičnost zvítězí nad starou konzervativností.
    Dlouhodobá deflace vede jednoznačně k totální katastrofě. Dlouhodobá deflace je nejhorší věc ze všech. Zničí ekonomiku na nulu. Obří nezaměstnanost. Kupní síla lidí padne ke dnu. Firmy zbankrotují. Prostě totální zkáza. Je to horší než hyperinflace. A to už je co říct.

    Odpovědět

  • AchJo

    3 ledna, 2022

    Omyl. Pokud se BTC ujme, tak fiat bude mrtev. Papírové peníze si pak na BTC převedete jedině tak, že je odnesete prodat do sběru.
    Myslet si, že BTC jen tak v klidu bude růst napřed na 100tis USD a pak na 1mil USD a ten USD adekvátně tomu nebude ztrácet kupní sílu i počet lidí ochotných jej přijímat, je dost nepochopení.

    Bitcoin za 1 mil USD a zachovaná kupní síla USD jsou 2 neslučitelné věci.

    Kdo chtěl přijímat německou marku a jakou kupní sílu měla v době, kdy šlo za 1 zlaťák koupit činžovní dům v centru Berlína? Jestli si někdo myslel, že v tento okamžik si prostě převede své celoživotní markové úspory do zlata, tak byl rychle vyveden z omylu.

    Koexistence BTC a fiatu je v dlouhodobém horizontu nemožná. Na konci dne bude jen jeden vítěz. A převedení (byť malé části) úspor do BTC NYNÍ je pojistka proti takovému vývoji.

    Odpovědět