CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Redakce

09. 07. 2021

1 komentář

Jak mizí ze světa Bitcoiny?

 

Foto: Shutterstock

V článku „Více než 20% Bitcoinu je navždy ztracených“ jsou trochu podrobněji rozebrány důvody, proč je velké množství Bitcoinů (BTC) navždy ztraceno. A proč celkové množství Bitcoinu na trhu nebude ani zdaleka dosahovat plánovaných 21 milionů v roce 2140. Aktuálně došlo k nešťastné události, která opět významně snížila počet dostupných mincí BTC na trhu.

Loading



 

Před několika dny proběhla lokálními médii v Kostarice správa o „nešťastném utonutí“ neznámého cizince na pobřeží, poblíž Playa Hermosa de Garabito.

Později se zjistilo, že se jednalo o 41letého rumunského kontroverzního bitcoinového miliardáře, podnikatele a blogera Mircea Popescu, který byl bitcoinovým evangelistou a v roce 2012 vytvořil burzu MPEx. Ta obchodovala s bitcoinovými deriváty dlouho předtím, než si Bitcoin získal svou současnou popularitu.

Podle odhadu bitcoinové komunity byl Popescu jedním z největších individuálních držitelů Bitcoinu na světě. Hodnota jeho jmění mohla dosahovat až 1 000 000 BTC (aktuálně zhruba 33 miliard dolarů).

Zatím zůstává nejasné, kdo, pokud vůbec někdo, má přístup k jeho digitálním aktivům. Čas nepochybně ukáže, zda Popescu zabezpečil převod přístupu ke svým prostředkům na své dědice, nebo jestli se bude jednat o navždy ztracený významný objem BTC spolu s těmi Johna McAfee, průkopníka antivirového softwaru, který se nedávnp oběsil ve španělské vězeňské cele.

REKLAMA

V každém případě ztracené mince jen zvyšují hodnotu mincí všech ostatních.

Autor: Igor Pauer, CEO EDF Technology, redakčně upraveno

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Shamir

    9 července, 2021

    Jak se hodnota bitcoinu v čase zvyšuje, tak klesají jeho ztráty.
    Ty byly největší v prvních letech, kdy bitcin měl směšně nízkou cenu – tehdy nikdo nemyslel na jeho zabezpečení proti ztrátě a mnozí klidně i vyhodili starý počítač obsahující bitcoiny. Když bitcoiny na HDD měly cenu pár desítek Kč, nikdo to neřešil. Dnes mají hodnotu minimálně statisíců a už to lidé řeší.

    Vznikají specializované právní kanceláře řešící hladké předání kryptoaktiv následující generaci.
    Vznikají online služby typu „zpráva ze záhrobí“. Pravděpodobně vzniknou řešení na bázi smart contracts.
    I na úrovni protokolu vznikají nové možnosti, např. Shamir backup.
    Poptávka generuje nabídku (řešení).

    Odpovědět