CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Redakce

22. 03. 2012

0 komentářů

Jak je na tom eurozóna? Nejvyšší šéfové se rozhodně neshodují

 


 

Eurozóně se daří krizi postupně odvracet i podle ČSOB. V komentáři banka uvádí, že se hlavním aktérům nejspíš podařilo zabránit šíření řeckého problému do okolních zemí.

Troufám si tvrdit, že dnes již více převažují psychologické faktory nad reálnými hrozbami. Řecko není tak velké, aby samo Evropu potopilo a ECB nalitím peněz do bank zmírnila nedůvěru na trzích,“ domnívá se Aleš Prandstetter, hlavní stratég ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

S tím rozhodně není v souladu vyjádření šéfa OECD Ángela Gurría, který říká, že šíření krize by se mělo zabránit bilionovým záchranným fondem. Jinak další obětí krize prý budou Španělsko a Portugalsko. Záchranný fond by se tedy měl začít vytvářet co nejdřív.

Země eurozóny ještě nejsou z nejhoršího venku. Musíme vybudovat matku všech protipožárních zdí,“ uvedl Ángel Gurría v rozhovoru pro švýcarský deník Handelszeitung. „Taková protipožární zeď bude signálem, jasnou zprávou pro finanční trhy a svět. Proto i sníží riziko nákazy,“ řekl.

Světlé zítřky hlásí ECB

Velmi pozitivní názor na situaci v eurozóně má prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Podle něj má eurozóna nejhorší za sebou a blýská se na lepší časy.

REKLAMA

„Důvěra investorů se vrací a ECB nemusela již týdny kupovat vládní dluhopisy kvůli jejich podpoře. Míč je nyní na straně vlád. Musí udělat eurozónu odolnou krizi v dlouhodobém výhledu,“ prohlásil prezident ECB.

A kdyby přeci jen nebylo tak dobře, jak se může zdát, tak je Evropská centrální banka připravena jednat. „Pokud by se výhled inflace zhoršil, okamžitě přijmeme preventivní akci,“ řekl Draghi.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *