CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Hana Bartušková

16. 01. 2020

3 komentáře

Jak daleko má nakročeno důchodová reforma

 

Český důchodový systém funguje víceméně nezměněn už několik dekád. I když proběhlo několik kosmetických úprav, tak je systém stále postavený výhradně na průběžném plnění a průběžných zdrojích, přesně jak to jeho zakladatelé zamýšleli. Stejně tak se stále čeká, že v důchodu se o vás stát postará. A že soukromé úspory a soukromé řešení důchodu je sice vítáno, ale lepší když se stará hlavně stát.

Loading



 

Důchody tak byly nastaveny za socialismu, od té doby se upravovalo snad jen, co se do důchodu počítá, jak dlouho by měl člověk pracovat a jak moc narozené děti ovlivní odchod do důchodu. Problémy se stále nižšími příjmy a stále vyššími nároky na výplatu důchodů se řešily zvyšováním důchodového věku. Což ale taky není řešení, které by šlo používat do nekonečna. A zachování průběžného systému by se mělo začít vyrovnávat s tím,

  • že příspěvků do systému bude stále méně, že bude stále méně pracujících, kteří do průběžného systému odvedou méně než generace před nimi,
  • že výdajů bude stále více, česká populace stárne, důchodců bude přibývat a nebude každého bavit pracovat třeba do osmdesáti,
  • že lidé budou pobírat důchod déle, prodlužuje se délka dožití a český průběžný systém byl nastaven na výplatu důchodů třeba dvacet let, zatímco brzy už bude vyplácet důchod třicet až čtyřicet let.

Bude se reformovat důchodový systém

Česká vláda si to uvědomuje po každých volbách a každá nová vláda s nějakou tou reformou počítá. Stejně tak si to uvědomují i čeští politici, kdy ti uvědomělejší zvedají prst a říkají, že takhle to brzy neutáhneme. Zatímco ti populističtí říkají, že na důchody se prostředky vždycky najdou. Při současném českém nastavení je ale nutno říct, že inflace nebude odpovědí vždy a že ta dost veřejností opomíjená soukromá složka penzijního spoření by mohla být odpovědí větší, než se zdá.

Aby se ale jen tak nesedělo, tak posledních pár měsíců zasedala Komise pro spravedlivé důchody, ta měla představit důchodovou reformu, zlepšit výpočet důchodu tak, aby byl spravedlivější i pro sociální menšiny, a vylepšit udržitelnost současného systému. Komise dozasedala a rozhodně si svůj čas odpracovala, protože předložila ne jednu, ne dvě, ale hned tři varianty reformy.

Průběžný systém státních důchodů

I když by to měla být zásadní reforma, tak stále zůstalo zachováno průběžné plnění, tedy platíte do systému, peníze stát použije na výplatu současným důchodcům, zatímco vám bude důchod placen z daní budoucích pracujících. Což je úplně stejný systém, jaký tady máme právě teď, a o reformě se zas tak moc mluvit v tomto ohledu nedá.

REKLAMA

Ale větší rovnost důchodců

Co ale návrh reformy přináší, je spravedlivější výpočet důchodu. Důchodová formule by měla obsahovat něco jako základní důchod pro všechny (nultý pilíř důchodu) a k tomu by mělo být oceňováno pracovní úsilí ještě v prvním pilíři, který by oceňoval jak práci a výdělky (tedy výši odváděných daní), tak i výchovu dětí (nových daňových poplatníků).

Je otázka, jestli zrovna systémová spravedlnost je odpovědí na otázku udržitelnosti systému. Navíc spravedlivější výpočet důchodu rozhodně není něco, co by se dalo nazývat převratnou reformou. Je to spíš kosmetická úprava, která řeší jen a pouze výdaje z důchodového systému.

Kdo to všechno zaplatí

Reforma důchodů se velmi elegantně totiž vyhnula otázce, kde se na to všechno vezmou peníze. Navrhovaná reforma jen nastínila 3 varianty a tak nějak pod čarou zmínila, že je nutná i navazující reforma daňová, která vyřeší otázku udržitelnosti. Nejspíš tím, že daní se bude odvádět stále více. Ostatně sama předsedkyně Komise pro spravedlivější důchody Danuše Nerudová chce: „hledat dodatečné příjmy k zajištění udržitelnosti důchodového systému“. Co to asi tak může znamenat.

Ve výsledku tak nejspíš Komise zatím nepřišla s žádnou reformní změnou, jen s kosmetickými úpravami. Přitom platí jednoduchá matematika. Pokud bude třeba platit stále více důchodů po stále delší dobu, protože důchodců bude přibývat a budou se dožívat většího věku, tak bude třeba stále více zvyšovat odvody pracujících. Těch bude naopak ubývat, ale platit budou více. A vlastně nikdy si nebudou jistí, že své zaplacené a do systému odvedené peníze dostanou ve formě starobního důchodu zpátky. Protože peníze v takto nastaveném průběžném důchodu nejspíše časem dojdou s tím, jak budou docházet lidé v produktivním věku.

REKLAMA

Není to jen český problém

Problém s důchodovými systémy souvisejícími se stárnutím populace ovšem není jen česky specifický problém, s tímto se musí brzy vyrovnat většina vyspělých ekonomik. A to především ty státy, které spoléhají větší částí na průběžný systém a které navíc trvají na sociální spravedlnosti a rovnosti systému.

Reformou tak nejspíš projdou brzy systémy v mnoha dalších zemích. Zůstává ale otázkou, jak moc se dokáží nově postavené systémy vyrovnat s masivním stárnutím evropského obyvatelstva, ke kterému dochází v posledních dvou dekádách a které bude v dalších dekádách vesele pokračovat. Může se totiž taky stát, že státu jednou peníze dojdou a na výplaty z průběžného systému už nebude.

Státu tak pomalu ale jistě navíc stále rychleji ubíhá čas. Čas vyřešit starobní důchody a celý systém zlepšit i pro budoucí generace. Zatím si na to žádná česká vláda úplně netroufla a ani současná vláda to nejspíš rozlousknout nestihne. Volby jsou tady nejpozději už za rok a půl. Troufne si na důchody vláda další?

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Změny v důchodech

Nakročily změny v důchodech k reformě systému?

Reforma důchodového systému je taková nenápadná stálice českého politického dění. Víceméně tak nějak všichni víme, nebo alespoň tušíme, že s důchody by se mělo něco udělat. Demografický vývoj se neptá a peníze jednou dojdou. Po razantní změně ale není až taková poptávka, aby se za to získávaly […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024

živnostenský list v důchodu

Podnikání na živnostenský list, když pobíráte starobní důchod

Pro důchodce pracující na malý a částečný úvazek jsou často velmi vhodné pracovní dohody. DPP i DPČ umožňují práci i jen několik hodin měsíčně. Pro osoby pobírající starobní důchod je výhodné, že se z těchto dohod do limitu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Podobné podmínky ale nabízí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: sxc.hu

24. 11. 2023

Práce v důchodu

Na jakou smlouvu je výhodné si přivydělávat v důchodu

Pro přivýdělek v důchodu můžete mít různé motivy. Možná máte ještě stále dost energie a nechcete skončit s pracovním procesem. Nebo si chcete přivydělat k důchodu, vydělat si na nečekané výdaje a nebo si jen zajistit ještě další příjem. Jaký přivýdělek je právě pro vás výhodný?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Franta

    18 ledna, 2020

    Zrušit 9. třídy na základních školách. Zakázat odklad nástupu na základku pokud tam není důvod. A zavést vratnou kauci na studium na VŠ. Nedokončíš VŠ? Přijdeš o kauci. Dokončíš VŠ? Dostaneš ji zpět. Nemusí být ani nijak velká. Stačí 20 tisíc.
    a rázem bude pracujících dost.

    Odpovědět

  • Dušan

    21 ledna, 2020

    Konečně rozumný dialog.Selský rozum.!!

    Vystuduješ a pak jdeš pracovat jako lékař do Švédska za 130.000 za měs. Zaplať ČR studium, které stálo balík peněz.!!!

    Odpovědět

  • Politická hra

    19 ledna, 2020

    Je zřejmé, že tyto návrhy nejsou ničím jiným než marketingovým tahem pí Maláčové a intrikou ČSSD proti hnutí ANO. Hlavním cílem je odrazit kritiku, že vláda neplní programové prohlášení, ve kterém je důchodová reforma obsažena. Skutečnost, že „reforma“ neobsahuje zdroje, je jasným důkazem, že není myšlena vážně, a má podráždit Babiše (druhotný cíl), který vždy sliboval, že nebude zvyšovat daně. Ve čtvrtečním pořadu Máte slovo Maláčová prohlásila, že reformu mají zaplatit velké koncerny (rozuměj Agrofert), což ji činí politicky zcela neprůchodnou. Závěr: počítejme s tím, že do roku 2030 se žádné paragrafované znění neschválí, a bude se jen jalově diskutovat. Po roce 2030, až už problém politiky dožene, se zvýší věk odchodu do důchodu, zpomalí se tempo valorizace a zvýší se odvody pracujícím. Dojde také ke zvýšení státního dluhu. To bude ta skutečná reforma.

    Odpovědět