CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024

1 komentář

Nakročily změny v důchodech k reformě systému?

 

Reforma důchodového systému je taková nenápadná stálice českého politického dění. Víceméně tak nějak všichni víme, nebo alespoň tušíme, že s důchody by se mělo něco udělat. Demografický vývoj se neptá a peníze jednou dojdou. Po razantní změně ale není až taková poptávka, aby se za to získávaly politické body. A tak se do razantní změny zatím nikdo nechystá. Postupuje se pomalu a čeká se, kam nás to dovede.

Loading



 

Komise za spravedlivé důchody

Komise byla funkční za vlády Andreje Babiše. A víceméně přišla s různými návrhy pro lepší a spravedlivější důchodový systém. Na druhou stranu ale moc neřešila, kde se na důchodový systém vezme. Upravila to, jak rozdělit peníze, ale řešení toho, jak to zaplatíme, nechala k řešení až příští komisi.

Tato komise byla činná v letech 2019 – 2020 a byla to už 4. oficiálně sestavená důchodová komise určená na řešení důchodové reformy. Současná vláda zatím žádnou komisi nesestavila, činný je pouze poradní tým. I tak je ale třeba říct, že tento poradní tým a ministr Marian Jurečka zatím přišli s největší reformou, kterou český důchodový systém v tomto století představil.

Reformy důchodů v letech 2023 a 2024

Cílem současné vlády Petra Fialy je konsolidace veřejných financí jako takových. A s tím související konsolidace důchodového systému, který tvoří výraznou mandatorní část veřejných financí. Snížení výpočtu důchodu, prodloužení důchodového věku, omezení předčasných důchodů a zvyšování příjmů důchodového účtu. To je tak ve zkratce základní kostra právě probíhající dost opatrné reformy důchodového systému.

  • Mění se čerpaní předčasného důchodu: předčasný důchod se snižuje z maximálních 5 na 3 roky, musíte získat 40 let pojištění (oproti dřívějším 35), předčasný důchod se krátí více a navíc se valorizuje až po dosažení řádného důchodového věku.
  • Snižuje se valorizace důchodů: v úvahu se nově bere pouze spotřební koš důchodců (nikoliv domácnosti) a zohledňuje se pouze třetina růstu reálné mzdy, mimořádnou valorizaci nahrazuje dočasný příspěvek.
  • Zvyšuje se důchodové pojištění: hlavní změnu pocítí OSVČ, kterým se zvedá vyměřovací základ a kterým se tento zvýší i v příštím roce, skokově tak dojde k výraznému zvýšení podílu příspěvků OSVČ na důchodovém účtu.
  • Zvyšuje se podpora soukromého spoření na penzi: zvyšuje se maximální příspěvek na penzijní spoření a také se mění systém daňových odpočtů při spoření na důchod, nově můžete využít tzv. dlouhodobý investiční produkt.
  • Postupně by se měl zvyšovat důchodový věk: tak, aby průměrná doba dožití odpovídala 21,5 rokům v důchodu, ke změnám by mělo dojít postupně.
  • Mění se podmínky pro práci v důchodu: důchody se nezvyšují, ale pracující získává slevu na důchodovém pojištění.
  • Mělo by se postupně rušit výchovné, nahradí ho společný vyměřovací základ.
  • Důchody se od ledna také valorizovaly.
  • Zvýší se minimální důchod.
  • Prodlužuje se časová lhůta pro přiznání nárok na vdovské a vdovecké důchody.
  • Studium může být opět náhradní dobou pojištění.
  • A ČSSZ se digitalizuje, o důchod můžete žádat online.

Některé změny už platí, některé posvětil rozhodnutím Ústavní soud a další by měly začít platit v následujících letech. Zda přesně je toto dostačující reforma, se ale odborníci zatím neshodují. Někdo v tom vidí zásadní reformu. Což dozajista je, tato reforma je největší od té doby, co se o nutnosti důchodové reformy mluví. Mnozí experti se ale shodují v tom, že jsme pouze vykročili tím správným směrem. A že vláda by měla v reformách pokračovat.

REKLAMA

Vládní politici se ale v posledních měsících spíše vyslovili v tom smyslu, že se zásadními reformami volebního období jsou hotovi. Takže větších změn se asi v dalších dvou letech nedočkáme, vláda hodlá politické body honit jinde.

Reforma nebo spíše evoluce

Vypadá to tak, že důchodové reformy se ani tentokrát nedočkáme. Spíš jen mírné postupné důchodové evoluce, na kterou snad naváže následující vláda. A nebo také ne, možná následující vláda sáhne opět po líbivém zvyšování důchodu a podbízení se důchodcům. Je ale pravdou, že voličům v produktivních letech pomalu dochází čas. Aby se dnešní čtyřicátníci a padesátníci za dvacet let nedivili spolu s prodůchodcovskou vládou, až čas pro ten zásadní řez nastane.

Každopádně i po loňsko-letošní reformě důchodového systému stále více platí, že bychom se neměli spoléhat na důchod a co nejrychleji bychom měli začít šetřit na svůj soukromý důchod. Letošní dobrou zprávou je to, že i stát tuto možnost připouští a bude soukromé spoření na důchod podporovat o něco víc.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

důchodový účet v roce 2023

Jak dopadl důchodový účet v roce 2023

Český důchodový systém je financován průběžným způsobem. Tedy stát vybírá během roku sociální (důchodové) pojištění, jako daň z práce. A z této částky by ideálně měl vyplácet povinné důchody. Přičemž platby prochází přes tzv. systém důchodového pojištění. A ten je v posledních letech spíše v mínusu. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

průměrný důchod v roce 2024

Proč je státní důchod nespravedlivý?

Český důchodový systém je postaven na průběžném financování a navíc na poměrně výrazné solidaritě. Často tak bývá označován za nespravedlivý. 

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

14. 12. 2023

Změny v důchodech

Konečně důchodová reforma, která bude mít nějaký dopad?

S českým důchodovým systémem se to má zhruba takto: víceméně všichni víme, že to není udržitelné, ale předchozí vlády neměly dost odvahy do toho pořádně zasáhnout. Navíc lidé v produktivním věku, kteří se blíží svým věkem spíše k hranici důchodu než ke své maturitě, si nejistotu starobních […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    20 února, 2024

    O žádnou reformu důchodového systému samozřejmě nejde. Jde o pouhé bezohledné odrbání současných i budoucích důchodců v průběžném pilíři. Nic víc.

    Neřeší se hlavní příčiny problémů současného důchodového systému. Pouze se přitvrzují podmínky v průběžném systému, tak aby stát nějak rozpočtově ustál následky neřešených(!) problémů důchodového systému.

    Skutečná reforma důchodového systému by zavedla nový povinný kapitálový pilíř pro bezdětné, aby si bezdětní na své důchody naspořili, namísto aby se v průběžném systému zcela bezostyšně přiživovali na sociálních odvodech, které platí potomci důchodců, kteří do výchovy svých děti (současných plátců důchodů) investovali nemalé prostředky.

    Výsledkem by bylo přivedení úplně nových peněz do důchodového systému ve zcela nezanedbatelném objemu a současné odbřemenění průběžné části systému od bezdětných černých pasažérů.

    Hlavní problém současného systému v podobě jeho závislosti na výkyvech v porodnosti by byl tímto v podstatě zcela a systematicky odstraněn.

    Zůstal by tak jen „problém“ prodlužujícího se věku dožití, na který by ale výše popsaná skutečná reforma důchodového systému tvořila potřebné finanční rezervy v podobě přebytků v průběžném systému, kterému by postupně ulevoval odliv budoucích bezdětných důchodců do nového kapitálového státního systému.

    Odpovědět