CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Daniel Kuchta

24. 03. 2011

0 komentářů

Jak dlouho ještě bude Fed profitovat z tisku peněz?

 


 

Až 79,3 miliardy dolarů ze zisku Fed putuje směrem k Ministerstvu financí. Na první pohled skvělá čísla, která každého ohromí a dělá z Fedu velice ziskovou firmu, která svými zisky pomáhá snižovat zadlužení běžných Američanů. Ve skutečnosti je to trochu jinak. A podle kritiků se takové zisky v budoucnu nejspíše již opakovat nebudou a mohou se změnit ve ztrátu (pokud je to vůbec možné).

Kritika zisků Fedu je určitě oprávněná. Jde prakticky o jedinou „firmu“ v USA, která si k nákupu aktiv, z nichž v posledních letech generuje rekordní zisky, může vytisknout vlastní peníze, kdy se jí zachce. A v posledních letech to také tímto způsobem skutečně dělá, protože rozvaha této organizace se jen za poslední tři roky ztrojnásobila a dosahuje 2,43 bilionů dolarů.

26 miliard vydělal Fed na úrocích z 1,1 bilionu dolarů ve státních dluhopisech, 45 miliard vydělal na růstu hodnoty portfolia cenných papírů zajištěných hypotékami (MBS – mortgage backed securities) v celkové hodnotě zhruba 1 bilion dolarů, další peníze vydělaly aktiva, která byla nakoupena při zachraňování Bear Stearns a AIG, atd.

Co je na tom všem zajímavé, je obhajování kroků a dosahování zisků Fedu. Například tím, že jeho zisky jsou vlastně čistým profitem z peněz, které byly nově vytištěny, což je vskutku unikátní. Dalším argumentem je, že Fed svými kroky uleví daňovým poplatníkům, bojuje proti inflaci apod. Již v lednu se dokonce šéf Fedu Ben Bernanke vyjádřil, že úroky, které Fed inkasuje z držby státních dluhopisů a vrátí je MF, jsou vlastně úroky, které nemusí Američané platit Číňanům (zde ještě mohl dodat komunistům a propaganda by byla dokonalá).  

Podle některých názorů Fed nákupem státních dluhopisů snižuje jejich úroky (protože zvyšuje poptávku), čím snižuje náklady na obsluhu dluhu, tím pádem celkové zadlužení a následně vytváří menší tlak na možné zvyšování daní. To je sice teoreticky pravda, jenže jak již bylo řečeno, na nákup státních dluhopisů jsou potřeba peníze a ty je potřeba nově vytisknout. A příliš mnoho peněz v oběhu znamená zvyšování inflace s oslabování dolaru. Takže co občané nezaplatí na daních, to je bude stát vysoká inflace a slabý dolar.

REKLAMA

Pokud ale vláda nebude chtít ožebračovat lidi příliš vysokou inflací (která už začíná být na pořadu dne), bude muset po čase sáhnout po zvýšení úrokových sazeb. V tom případě dojde k dalšímu zdražení vládního dluhu a ke ztrátám na straně Fedu, když se bude chtít zbavit držených dluhopisů (a také ostatních aktiv, z nichž momentálně dosahuje profit). A vysoké zisky centrální banky budou minulostí.

Zpráva o rekordním zisku nepotěšila mnoho Američanů, kteří stále více pociťují důsledky špatné ekonomické situace, spíše naopak. Pro ně to totiž zní spíše jako provokace. FED zachránil banky, které způsobily krizi, napumpoval do nich stovky miliard dolarů, které lidé zaplatí na daních nebo prostřednictvím inflace a ještě na tom profituje. Takže je to opět to samé – zisky jsou soukromé, ale dluh je veřejný.

A nepomůže tomu ani tvrzení, že většina zisku vyplacená Ministerstvu financí jsou vlastně peníze, které lidé nebudou muset platit na daních, protože dochází ke snižování dluhu. Ve vlastních peněženkách to totiž vůbec nepocítí, protože vůči celkové částce dluhu je těch pár desítek miliard dolarů pouhou kapkou v moři (ano, zní to fakt strašně).

A na závěr ještě k těm názorům Američanů. Celkově se dost liší, ale některé jsou skutečně zábavné. Jeden příspěvek za všechny: „Peníze, které investoval Fed, nepocházejí od plátců daní. V případě, že vyděláváte hodně, tak možná ano. Můj případ to není. Peníze pocházejí … hm … ze vzduchu. Puf! Peníze! Fed to dokáže." Ano, Fed to dokáže a proto nejspíše nikdy nebude ve ztrátě. Ale to by s tiskárnou peněz dokázal asi každý.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *