CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

02. 03. 2011

0 komentářů

Banky si opět zahrávají s ohněm

 


 

Obrovský rozmach trhu s cennými papíry krytými hypotékami (mortgage-backed securities – MBS) a jeho následný pád byly před několika lety jedním ze spouštěčů finanční krize, která odstartovala následnou globální ekonomickou recesi. Výnosné obchody, které bankám několik let přinášely ohromné zisky, se ze dne na den změnily černou díru, která znamenala odpisy miliard dolarů z rozvah bank a následný propad na akciových trzích. Z černého koně se stal nenáviděný "toxický" produkt, s nímž nechtěl mít nikdo nic společného.

Situace v posledním roce se ale poněkud změnila a banky zjišťují, že tyto cenné papíry mohou opět přinášet zajímavé zisky. A to i přesto, že hypoteční trh v USA na tom stále není nijak růžově. Možná i proto je situace na sekundárním trhu, kde se obchodují již dříve emitované cenné papíry mnohem lepší než na primárním trhu. Prodej nově vzniklých produktů je totiž zanedbatelný.

V každém případě je zajímavé, že některé banky v průběhu minulého roku vydělaly na obchodování s MBS desítky procent. Výnosy bank Credit Suisse, UBS a Société Générale dosáhly 113 milionů dolarů jen v posledním čtvrtletí minulého roku, přičemž ve stejném období předešlého roku zaznamenaly ztrátu 776 milionů. Podle odborníků pomáhá opětovnému rozmachu finanční pomoc ze strany centrální banky (například prostřednictvím financování agentur Fannie Mae a Freddie Mac), snížení úrokových sazeb u hypoték i různé jiné programy zaměřené na znovuoživení trhu s bydlením. Samotný trh s bydlením v USA je na tom mnohem lépe, než před dvěma lety, a i když určitě není v ideálním stavu, ceny nemovitostí vzrostly, což také pomáhá trhu s MBS.

Do obchodů s MBS se kromě bank zapájejí ve větším měřítku opět také hedge fondy, což rovněž pomáhá trhu s MBS. Ty, které se na tento segment trhu zaměřily, výrazně překonaly v ročním horizontu jak výnosy akciových trhů, tak i výnosy celého trhu s hedge fondy. To, že investoři již nevnímají riziko těchto nástrojů tak intenzivně, jako v minulosti, dokazuje také výrok Deepaka Naruly, šéfa hedge fondu Metacapital Management a bývalého obchodníka s MBS ve společnosti Lehman Brothers: "Ocenění, které vycházelo ze scénářů v roce 2008, bylo mnohem pesimističtější, než následný vývoj – zejména díky vládní podpoře." Stejně jako investoři na akciových trzích, i v tomto segmentu se tedy investoři spoléhají na pomoc od státu a peníze, které americká vláda nalévá do systému.

Co je ale poněkud překvapivé, tito obchodníci vůbec nevnímají negativně skutečnost, že vláda Baracka Obamy chce trh s hypotékami reformovat a chce hodně omezit svůj vliv ve zmiňovaných hypotečních agenturách, což povede ke zrušení vládních garancí velkého objemu MBS. Podle Naruly může právě nejistota kolem agentur vytvořit nové možnosti a ve výsledku může dojít ke změně ocenění hypoték a následně ke zvýšení hodnoty existujících cenných papírů. Tomu nakonec může pomoci i obnovení vydávání nových cenných papírů navázaných na hypotéky. V každém případě investorům a bankám nechybí důvěra v daných trh a věří v jeho opětovné oživení.

REKLAMA

Optimismus není na místě

Mnoho střízlivě uvažujících lidí však situaci nevidí tak růžově a MBS stále považují za nebezpečná aktiva, která v portfoliích investorů nemají své místo. Právě státní záruky za MBS jsou trnem v oku mnoha kritiků, kteří argumentují tím, že jde o systém, kde jde profit do privátních kapes bankéřů, ale ztráty garantuje stát, tzn. celá společnost. Tak vypadá situace dnes. Pokud ale dojde k omezení státní pomoci, může být vliv na celý trh s bydlením i hypotékami ohrožen a scénář bude vypadat rozhodně jinak, než očekávají obhájci znovuzrození MBS. Zvyšování úrokových sazeb povede k dalšímu zvětšování počtu nesplácených hypoték, což opět povede ke snižování cen nemovitostí a realitní trh bude tam, kde byl před několika málo lety. To opět povede k tomu, že cenné papíry zajištěné hypotékami nebudou pro investory nijak zajímavé a trh s nimi bude díky poklesu likvidity upadat.

Možné problémy emitentů

Další problémy nastínili například Avery Goodman, nebo Karl Denninger ve svých článcích z konce minulého roku. Mnoho lidí si stále neuvědomuje, že státní záruky neznamenají, že se staly zmiňované cenné papíry bezpečnou investicí. Mnoho MBS má ve svém portfoliu hypotéky, které jsou problémové a jsou kryty nemovitostmi, jejichž hodnota je mnohem nižší než před krizí, resp. nesplácené hypotéky, které nemají prakticky žádnou hodnotu. To hodně snižuje cenu reálnou cenných papírů na ně navázaných, které již tak nedosahují hodnot, za které byly obchodovány a prodávány při jejich vzniku. Takže pokud dojde k tomu, že stát nebude ručit za tyto cenné papíry a věřitelé budou chtít od svých dlužníků, resp. emitentů těchto cenných papírů celou jistinu (jde stále o dluhopisy), nastane velký problém. Jelikož totiž mnoho emitentů prodávalo tyto cenné papíry svým klientům jako bezpečnou investici a v mnoha případech k tomu využili mylných, nebo lživých informací (a je jedno, jestli záměrně), mohou kupující požadovat vrácení celé investované částky, včetně všech poplatků a provizí. A na to banky jako emitenti peníze mít určitě nebudou a dostanou se do insolvence. A peníze nebude mít ani stát, protože škody se mohou vyšplhat k bilionům dolarů. Opět tedy budeme před dilematem, jestli nechat padnout banky, které jsou příliš velké na to, aby padly. Druhý pokus již možná bude úspěšnější a svět bude o několik finančních molochů chudší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *