CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

30. 10. 2015

2 komentáře

Investujeme.cz: Zdaleka ne jen pro Fincentrum

 


 

Na odborném serveru Investujeme.cz je v poslední době tématem číslo jedna regulace, zejména regulace provizí za životní pojištění, a její dopad na finančně poradenský trh. Není tak překvapující, že v anketě s otázkou „Pod jakou finančně poradenskou společností pracujete?“ volba „nejsem finanční poradce“ získala jen 9 % hlasů. Lidé, kteří nejsou finančními poradci, neměli zájem v anketě hlasovat, přestože si svá témata na Investujeme.cz našli.

Výsledky současné ankety, stejně jako předchozích, nejsou zcela reprezentativní. Nelze v ní vyloučit ani ovlivňování výsledků. Přesto přináší zajímavé a v některých bodech překvapivé závěry. Především je pozoruhodný nárůst samostatně pracujících finančních poradců, u nichž se sešla více než polovina všech obdržených hlasů. Majoritu (49 %) zaobírají hlasy pro samostatné poradce pod broker poolem.

Tabulka: Vývoj složení čtenářů Investujeme.cz

 

 Únor 2008

 Květen 2010

 Říjen 2015

Počet hlasů

383

902

1690

Broker Consulting

3%

3%

4%

Fincentrum

8%

21%

13%

OVB Allfinanz

12%

10%

6%

Partners

13%

13%

2%

Swiss Life Select (dříve AWD)

1%

3%

2%

ZFP akademie

8%

10%

5%

Jiná

20%

16%

Jiná samostatně působící společnost

 –

 –

6%

Společnost napojená na broker pool

 –

 –

2%

Pracuji samostatně – servis mi zajišťuje broker pool

 –

 –

49%

Pracuji samostatně bez broker poolu

 –

 –

2%

Žádná

5%

3%

Nejsem finanční poradce

30%

21%

9%

 

Finanční poradenství provozované pod broker poolovou, či velkou „značkovou“ společností bylo na Investujeme.cz diskutovaným a čteným tématem, které vyvrcholilo velkou debatou Petra Stuchlíka z Fincentra a Zdeňka Sluky z Broker Trustu. Rozdíly přitom nejsou tak hluboké, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Zřejmě není překvapením, že z velkých finančně poradenských společností nejvíce čtenářů přichází z Fincentra. Pokud by nedošlo k rapidnímu nárůstu počtu hlasů u samostatných finančních poradců, byl by jejich podíl přibližně stejný, jako před pěti lety.

Patrný je úbytek finančních poradců z Partners. Ti v roce 2008 byli nejčastějšími návštěvníky, nicméně vzhledem k několika mediálním projektům jejich „mateřské“ společnosti zřejmě přestávají vyhledávat informace z jiných zdrojů. Naopak přibylo finančních poradců z Broker Consulting, jejichž podíl vzrostl i navzdory růstu počtu hlasů samostatných poradců.

Pokles podílu čtenářů z OVB Allfinanz a ZFP akademie může být opět zapříčiněn především nárůstem podílu samostatných finančních poradců.

V konečném důsledku ale není důležité, z jaké finančně poradenské společnosti přicházíte a jakou formou finanční poradenství provozujete, je-li vaše práce poctivá a stavíte-li klienta na první místo. V každém případě vám děkujeme za přízeň, kterou odbornému serveru Investujeme.cz (a také odbornému serveru Hypoindex.cz a slovenskému Investujeme.sk) věnujete.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

finanční poradenství 2020 trendy

Trendy, co čekají na finanční poradce v roce 2020

Finanční poradenství prošlo v posledních letech mnoha změnami. Regulace ČNB zamíchala trošku podmínkami a přidala nutnost složení odborných zkoušek, stejně tak i kontroly. Mění se i okolní prostředí, staré finanční produkty nefungují, více pozornosti získávají alternativní investice. Jak se bude vyvíjet poradenský svět v nové dekádě?

Text: Hana Bartušková

03. 01. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tom

    4 listopadu, 2015

    Mě překvapil obrovský pokles zájmu z řad ne-poradců. Co to vypovídá? Jaký to je signál? Jde o to, co je cílem webu.

    Odpovědět

  • zamecnik

    5 listopadu, 2015

    To může být dáno i tím, jak byla anketa koncipovaná. Tentokrát byla delší (více „poradenských“ možností odpovědí) a možnost „nejsem finanční poradce“ byla až na jejím konci. To mohlo ne-poradce odradit od hlasování.

    Navíc v poslední době je velmi diskutované, rozebírané a čtené téma regulace provizí, což na Investujeme.cz přivádí především finanční poradce.

    Odpovědět