CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Filip Kučera

08. 07. 2022

1 komentář

Investice do energetiky. ČEZ ještě poroste. Možností jsou i energetické fondy

 

Energetika zažívá turbulentní časy. Některým společnostem ale krize pomáhá. Stoupají například akcie polostátní energetické společnosti ČEZ. Vzhledem k tomu, že energetická krize zřejmě vydrží v Evropě i České republice delší dobu, tak je pro některé investory výhodné nyní akcie ČEZu nakupovat.

Loading



 

V hospodaření společnosti ČEZ se pozitivně projevuje růst cen energetických komodit, zejména plynu. To vše znamená podstatný růst cen elektřiny. Vliv bude podle odborníků patrný zejména v následujících dvou letech, pro která odhadují vysoký růst zisku EBITDA. Odborníci předpokládají také maximální využití jaderných elektráren. Jedná se o bezemisní zdroj, který má nízké fixní náklady. Přitom těží z aktuálního růstu cen elektřiny.

ČEZ aktualizoval svou dividendovou politiku. Nově plánuje vyplácet 60-80 % upraveného čistého zisku (dosud byl podíl 80-100 %). Letos by měli akcionáři schválit výplatu 44 Kč na akcii ze zisku z roku 2021. ČEZ tak momentálně nabízí 3,8% dividendový výnos, což je pod mediánem konkurence (5,1 % v západní Evropě, 4,6 % v celé Evropě).

Akcie je možné nakoupit nebo prodat na Burze cenných papírů Praha uzavřením smlouvy s některým z obchodníků s cennými papíry, který má na burzu přístup a přes kterého pak můžete prodej či nákup uskutečnit. Další možností je nákup na Burze RM-SYSTÉM.

Dle možností zvoleného obchodníka lze pokyn k prodeji podat osobně na některé z jeho poboček, telefonicky či přes internet. Cena za realizaci obchodu je stanovena sazebníkem příslušného účastníka.

Valná hromada společnosti rozhoduje každý rok o výplatě dividendy akcionářům. Výplata dividendy je prováděna prostřednictvím České spořitelny, a.s. Informace o dividendách, včetně výše schválené dividendy, výplatního termínu a podmínek výplaty jsou k dispozici na webových stránkách ČEZu.

REKLAMA

Splatnost dividendy, místo a způsob výplaty schvaluje valná hromada. Období pro vyplácení dividend za příslušný obchodní rok je čtyřleté, to znamená, že jsou vypláceny od prvního výplatního dne po následující čtyři roky.

Připomeňme, že čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2021 dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Odborníci také ale dodávají, že k hlavním rizikům pro hospodaření ČEZ patří disponibilita výrobních zdrojů. Jedná se hlavně o zmiňované jaderné elektrárny, kde jsou nejvyšší marže. Na firmu by mohl dolehnout například nepříznivý vývoj na komoditních trzích. A to v rámci emisních povolenek, plynu či obecně cen elektřiny. Rizikem jsou samozřejmě i dopady spojené s válkou na Ukrajině a uvalenými sankcemi.

Investice do energetických fondů

Investovat ale nemusíte jen do jedné společnosti. V Česku například roste obliba fondů kvalifikovaných investorů. Často se stávají alternativou ke standardním investičním nástrojům a slouží jako vhodný prostředek k diverzifikaci portfolia.

RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN

REKLAMA

Pro ty, kdo chtějí využít dlouhodobých výnosových šancí v energetickém sektoru je určen například fond RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN. Doporučený horizont investice je alespoň 10 let. Minimální investice je možná už od 100 korun nebo ekvivalent v cizí měně. Výhodou je vysoká likvidita a snadná dostupnost finančních prostředků. Samozřejmostí je aktivní správa fondu – o investice pečují odborníci s dlouhodobými zkušenostmi.

CREDITAS ENERGY

Investiční příležitostí je také energetický podfond CREDITAS ENERGY, podfond SICAV spadající pod fond kvalifikovaných investorů CREDITAS ASSETS SICAV a.s. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED, která je součástí investiční skupiny CREDITAS. Základem energetické divize UCED jsou distribuční sítě, bez nichž by energetika nemohla fungovat.

Generali Fond ropy a energetiky

Možností je i Generali Fond ropy a energetiky. Je určen klientům, kteří se rozhodli investovat své finanční prostředky minimálně na 8 let s cílem získat vyšší zhodnocení. Fond se zaměřuje na investice do energetiky. Jde zejména o výrobu elektrické energie, těžbu a zpracování ropy, uhlí nebo zemního plynu. Jde o strategické obory, které jsou páteří každé ekonomiky a kde poptávka kontinuálně roste díky růstu světové populace a industrializaci rozvíjejících se zemí v čele s Indií a Čínou. V portfoliu jsou zastoupeny zejména evropské a americké společnosti se stabilním postavením na trhu. Doplňkově také společnosti z regionu emerging markets (rozvíjejících se trhů) a společnosti, které se zabývají alternativními energiemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o sektorově zaměřený fond, neměl by jeho podíl přesáhnout limit 10% na celkovém objemu portfolia investora.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024

Jak vybrat ty nejlepší dividendové akcie v roce 2024

Vybrat ty nejlepší dividendové akcie vyžaduje důkladný průzkum trhu a analýzu. S ohledem na změny v ekonomickém prostředí v roce 2024 mohou investoři dosáhnout optimálních výnosů kombinací stabilního historického vývoje, finanční stability a růstu dividendových výplat. Zde jsou klíčové faktory, na které by měli odborníci na investování […]

Text: Filip Kučera

07. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Franta

    8 července, 2022

    Myslím, že akcie ČEZu už neporoste. Kvůli rizikům sektorové daně, znárodnění, a dalších zásahů státu.

    Odpovědět