CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

10. 12. 2018

8 komentářů

Gensys.cz: Další podezřelé dluhopisy

 

Dluhopisový trh je zaplaven spoustou dluhopisů vydávaných pochybnými společnostmi. Jedním z dalších podezřelých emitentů je společnost Gensys.cz. Proč její dluhopisy nebrat?

Loading



 

Dluhopisy v České republice může vydat kdokoli. Emitent nepotřebuje žádné povolení ani registraci u České národní banky (ČNB), která na finanční trh dohlíží, stačí jen dluhopisy vydat. Schválení prospektu dohledovým orgánem je potřeba pouze k jejich veřejné nabídce. Toho využívají četní podvodníci a podezřelí emitenti dluhopisů.

Další z podezřelých společností, před kterou je vhodné být na pozoru a raději se investici do jejích dluhopisů vyhnout, je společnost Gensys.cz s.r.o. Nabízí dluhopisy s tříletou splatností a 9% výnosem při minimální investici 25 tis. Kč. Proč jsou tyto dluhopisy podezřelé? Důvodů je hned několik.

Společnost Gensys.cz vznikla v roce 2016. Kromě zakladatelských listin nemá v obchodním rejstříku uložené žádné dokumenty, včetně povinných výkazů zisků a ztrát a rozvahy. Ani v emisních podmínkách neuvádí žádné hospodářské výsledky ani jiné informace o společnosti, pouze záměr, na který mají být dluhopisy využity. Už toto je dostatečný důvod dluhopisům se vyhnout, pokud tedy investor nemá rád zajíce v pytli.

Účel vydaných dluhopisů zní zajímavě. Ovšem zajímavý účel má každý podezřelý a zejména podvodný dluhopis, jak ukazuje kupříkladu případ dluhopisů Senior Trend. Záměrem společnosti Gensys.cz je „projekt na výchovu dětí zajímavým způsobem. Za splnění jednoduchých úkolů získávají „bobříky“, které pak mohou vyměnit například za sladkosti“. Ten ale nesouvisí s předmětem podnikání společnosti, o kterém firma uvádí „poskytujeme firmám služby z oblasti tvorby webových stránek a online marketingu“.

REKLAMA

Na uvedený rozpor záměru dluhopisů a činnosti firmy jsme se dotázali prostřednictvím e-mailu info@gensys.cz uvedeného na webových stránkách společnosti. Od 27. 11. 2018, kdy byl odeslán, nepřišla ze společnosti žádná reakce. I to je podezřelé, zejména u společnosti, která tvrdí, že její podnikání je na internetu postavené.

Podezřelé jsou i další okolnosti. Společnost o sobě na svých internetových stránkách uvádí, že působí na českém internetu „od roku 2004“, což zdaleka neodpovídá zakládacím listinám hovořícím o založení společnosti k 11. 8. 2016. Mohlo by se sice jednat např. o změnu právní formy, např. OSVČ si následně založil společnost s ručením omezeným, tomu ale nic v dostupných materiálech nenasvědčuje.

Samotnou zakladatelskou listinu nepodepsal ani jednatel a jediný společník s vkladem 10 000 Kč Michal Frčka, ale nechal se zastoupit advokátem Petrem Čížkem, který k notáři vyslal svou koncipientku Lenku Svobodovou.

Záměrem dluhopisů je získat 5 mil. Kč – pro společnost se základním jměním 10 tis. Kč bez jakýchkoli dalších informací o hospodaření společnosti. I pokud se nejedná přímo o podvod, do takovýchto dluhopisů může investovat pouze velmi naivní člověk. Bohužel podle úspěšnosti podvodných společností je takových lidí v České republice více než dostatek…

REKLAMA

Další podezřelé okolnosti jsou spíše jen drobnosti:

  • Ze stránek společnosti Gensys.cz na stránky dluhopisů Dluhopisy.Gensys.cz nevede žádný odkaz, jako by se společnost chtěla od dluhopisů distancovat.
  • Může se jednat o překlep, ale také může jít o námět k zamyšlení… Na stránkách o emisi stojí výrazně uvedeno: Nabídka je limitována a platí do vyprodání emise, tedy upsání 100 ks dluhopisů číslovaných 001 – 200“.
  • Nabídka investice do dluhopisů přišla třikrát:
    • V průběhu listopadu s nabídkou investice (tento jsem bohužel už smazal),
    • 27. 11. 2018 s oznámením, že prodej dluhopisů končí 30. 11. 2018,
    • 4. 12. 2018 s nabídkou investic do dluhopisů, jako by předešlé upozornění na poslední možnost investice nikdy nepřišlo.

Veškeré výše uvedené skutečnosti vedou k přesvědčení, že se přinejmenším jedná o velmi pochybnou investici, ne-li přímo o podvod. Protože se zároveň nabídka těchto podezřelých dluhopisů šíří, považujeme za důležité před touto emisí varovat.

Tip: Další podezřelé a podvodné emise dluhopisů:

Loading

Vstoupit do diskuze 8 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    12 prosince, 2018

    Dobrý den,
    také já mám nepříjemnou zkušenost s dluhopisy. Na začátku roku 2017 jsem je nakoupil přes https://www.businessraise.cz/dluhopisy-tiny/.
    Ovšem 1. výplaty úroků, která měla být k 1.12.2017 jsem se dosud nedočkal a zatím nepřišla ani ta druhá k 1.12.2018.
    Pan jednatel společnosti Tiny-cz Oldřich Walczak, kromě 1 e-mailu z počátku roku 2018, že máme být trpěliví než se ustálí situace ve firmě mezi společníky rovněž na další mé dotazy nereaguje, takže vůbec netuším na čem jsem.

    Odpovědět

  • Arkanek

    13 prosince, 2018

    Dobrý den. Pokud chcete probrat situaci ohledně této firmy, můžete napsat na arkanek@email.cz. Děkuji.

    Odpovědět

  • Michal Frčka

    4 ledna, 2019

    Dobrý den,
    pane Zámečníku, proč poškozujete dobré jméno naší společnosti a domníváte se, že chceme někoho podvést a uvádíte zde lživé informace? Na všechny Vaše emaily jsem Vám odpověděl. Protože jsme si nechali společnost založit? To je pokud vím dnes běžná praxe a bez podpisu jednatele společnost založit nelze. Děkuji za odpověď Michal Frčka

    Odpovědět

  • Petr Zámečník

    4 ledna, 2019

    Dobrý den, pane Frčko, neobdržel jsem od vás žádnou odpověď. Pouze dnešní e-mail v duchu vašeho komentáře. A stejně tak jako do e-mailu i zde vám odpovídám, že netvrdím, že se jedná o podvod, ale o podezřelou investici, na kterou by si měl dát potenciální investor pozor.
    Hlavním důvodem není to, že jste si nechal společnost založit, ale to, že investor nemá přístup k žádným informacím o hospodaření společnosti. Další důvody uvedené v článku jen doplňují, proč je vhodná vysoká obezřetnost.

    Odpovědět

  • Michal Frčka

    4 ledna, 2019

    Na email jsem Vám odpověděl přibližně 30 minut po tom, co jste mi jej poslal. Dnes jsem Vám ho tedy poslal znovu. Společnost vyvíjela činnost až v loňském roce a předchozí výsledovky jsou tedy nulové. Z toho důvodu není možný úvěr od banky a zvolili jsme tedy financování pomocí dluhopisů. Osobně podnikám od roku 2011, jen v roce 2016 jsem začal svou činnost převádět pod společnost s.r.o. A marketingu a webům se skutečně věnuji již od roku 2004.

    Odpovědět

  • Peter

    6 února, 2019

    Tak dlhopisy vydavaj na vlastné meno a rodné číslo a k tomu príliš list vlastníctva keď vlastnia nejakú nehnuteľnosť ako zálohu keď to musíš tak čestné, a nie na sro teraz tu ešte odpovedať keď vyzbierala peniaze tak už sa neozveš ani sa ti nedovola

    Odpovědět

  • Vojtěch

    4 března, 2019

    Prosím o radu na můj E-mail Senior Trend nevyplácí a nekomunikuje dá se něco dělat

    Odpovědět

  • Výzva

    15 prosince, 2020

    Kdo má dluhopisy či jiné pohledávky u firmy Tiny s.r.o., pan jednatel Oldřich Walczak v Žacléři, ať napíše na email arkanek@email.cz za účelem společného postupu.

    Odpovědět