CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

17. 09. 2018

0 komentářů

Ecosenior: Podvodné dluhopisy se nevzdávají

 

Úrokové sazby v bankách se stále nechtějí odlepit od nuly. Zato inflace utěšeně roste. Lidé tak hledají každou příležitost k uložení peněz. A toho využívají podvodníci vydávající bezcenné dluhopisy – tentokráte Ecosenior. Na co dát pozor?

Loading



 

O podvodných a podezřelých dluhopisech jsme psali již mnohokrát. Některá varování ovšem ke koncovému spotřebiteli – drobnému investorovi dospěla příliš pozdě. Proto lze i v komentářích na Investujeme.cz číst příběhy lidí (pravda, bez možnosti ověření autenticity), kteří již zjistili, že peníze nejspíš zpět nedostanou.

„Také jsem koupila dluhopisy [Senior Trend – pozn. red.] a 23. 8. 2018 jsem nedostala úrok. Ví někdo, co se proti tomu dá dělat?“ píše Hana Racková (31. 8. 2018).

„I já jsem zakoupil dluhopisy firmy Hope-Stav v prvním termínu výplaty úroků bylo vše v pořádku ale u druhé, která měla termín 23. 8. 2018, zatím marně čekám. Pomalu se loučím s penězi, o které jsem byl zřejmě touto firmou okraden. Nechápu jak je toto jednání vůbec možno tolerovat,“ uvádí Jiří Janeček (31. 8. 2018).

Podlehla jsem výhodné nabídce na internetu, která nabízela dluhopisy Petlas.cz s 9% zhodnocením. Koupila jsem 8 ks dluhopisů, aniž bych se předem o firmu a pana Jirsu zajímala. Nenapadlo mne, že je možné vydat dluhopisy bez souhlasu banky. Nevěděla jsem ani o minulosti pana Jirsy. Když jsem vše zjistila, málem jsem se zhroutila. Vložila jsem do toho úspory, které jsem měla připraveny na koupi bytu. První výnos byl vyplacen s krátkým zpožděním. Druhý výnos zatím vyplacen nebyl, a je to již týden od termínu. Firma neodpovídá na emaily. Vůbec teď nevím, co mám dělat. Jsem bezradná. Nedovedu si představit, že bych o ty peníze měla přijít. Tato firma Petlas vydala další dluhopisy pod názvem EMOBILITY. Zřejmě se jim daří,“ píše Eva (20. 5. 2018).

REKLAMA

Ovšem uskupení společností nevyvíjejících dle obchodního rejstříku žádnou činnost, se nevzdává a dluhopisy vydává dál. Poslední inzerovaný dluhopis má název Ecosenior a má údajně sloužit na vývoj elektro skútrů pro seniory a elektro jízdních kol. Je opět vydáván společností Hope-Stav, jejíž poslední účetní závěrka dodaná do Obchodního rejstříku je z roku 2015 – a obsahuje pouze samé nuly (nepočítaje kolonku „základní kapitál“ ve výši 1 mil. Kč, která je snížena v kolonce „výsledek hospodaření minulých let“ o 1 mil. Kč, tudíž výsledné vlastní jmění je 0 Kč).

V Obchodním rejstříku na Justice.cz jsou i dva novější dokumenty. Jeden z 23. 8. 2017 – notářský zápis, kterým je „převoleno“ představenstvo a jsou vloženy nové stanovy společnosti, druhý z 12. 2. 2018 – rozhodnutí jediného akcionáře, kterým je Miroslav Jirsa, který odvolává minulého člena představenstva Jaroslava Krameše a volí sám sebe. Jinak nic.

Dluhopis Ecosenior s nominální hodnotou 25 tis. Kč sice nabízí úročení 9 % ročně. Ovšem je velká pravděpodobnost, že tento výnos zůstane pouze na papíře a nebude investorům vyplacen. A když, tak pouze v prvních letech.

Jak poznat podvodné dluhopisy

Dluhopisy nemusí být pouze podvodné, mohou být i vysoce rizikové. V takovém případě je vysoká pravděpodobnost, že společnost, která je vydala, nebude moci dluhopis splatit z ekonomických důvodů. Jsou ale dluhopisy, které jsou k nesplacení plánované od počátku.

REKLAMA

Prvním znakem podvodných dluhopisů je vysoké nabízené zhodnocení. To ovšem může být spojeno i s „jen“ rizikovými dluhopisy, které nejsou podvodem.

Druhým znakem je, že nemají prospekt schválený Českou národní bankou (ČNB). ČNB sice nezkoumá, zda je plán investice udržitelný, stará se ale o to, že prospekt, základní dokument dluhopisu, obsahuje veškeré náležitosti potřebné k veřejné nabídce. Ovšem i dluhopis bez schváleného prospektu může být dobrou investicí – důvodů pro nepodstoupení schvalovacího procesu u ČNB může být víc, nemusí se jednat hned o podvod.

Třetím znakem je neuvedení výsledků společnosti za uplynulá období nejen v prospektu, kde by měly být jakožto jedna ze základních informací k posouzení investice, tak ani v Obchodním rejstříku, kam mají všechny společnosti povinnost vkládat mimo jiné účetní závěrku.

Zejména třetí bod je klíčový. Bez dostatečných informací o hospodaření společnosti nelze posoudit rizikovost investice. Pokud tyto informace nejsou k dispozici (z dostatečně důvěryhodných zdrojů), pak je lepší vzdát se lákavého úroku a poohlédnout se po investiční příležitosti jinde.

Tip:

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Úrokové sazby zůstávají na vyšších číslech. Znamená to příležitost zisku na dluhopisech?

Fed se na konci ledna k úrokovým sazbám vyjádřil více než jasně. Oznámil, že již skončil s navyšováním sazeb, avšak není připraven na postupné snižování. Očekává se tak, že úrokové sazby zůstanou ještě nějakou dobu na vyšších číslech. Je toto příležitost pro investování do státních dluhopisů?

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *