CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Filip Kučera

09. 11. 2022

0 komentářů

Fondy kvalifikovaných investorů? Do jakých vložit peníze?

 

V posledních letech roste zájem o zhodnocení peněz prostřednictvím Fondů kvalifikovaných investorů (FKI). Co si pod nimi představit? 

Na rozdíl od běžného podílového fondu nemůže do fondu FKI investovat každý. Kvalifikovaný investor musí splňovat několik podmínek. Za to získá prostřednictvím FKI širší nabídku investičních možností, protože tyto fondy nejsou svázány tolika předpisy. Nejčastějším zástupcem mezi fondy kvalifikovaných investorů jsou nemovitostní fondy.

Loading



 

Za kvalifikovaného investora je považován ten, kdo má dostatek prostředků k investování, pokročilejší vědomosti a zkušenosti v oblasti investic. Fondy kvalifikovaných investorů tyto podmínky ověřují nejčastěji dvěma způsoby.

Investor vloží do fondu nejméně 125 tisíc eur a současně čestně prohlásí, že má dostačující znalosti ohledně investičních nástrojů používaných daným fondem a že chápe všechna rizika, která jsou s tím spojena.

Další možností je, že investor do fondu vloží alespoň minimální investici předepsanou zákonem ČR, tedy 1 milion korun a současně čestně prohlásí, že disponuje patřičnými znalostmi v oblasti investování a prokáže, že má dostatečné finanční zázemí. Poté obvykle následuje ověřovací test vědomostí.

Smyslem těchto opatření je zajistit, aby do FKI vstupovali skutečně zkušení a dostatečně movití investoři, pro které je ve své podstatě určen. Otevřené fondy kvalifikovaných investorů umožňují nové vklady, ty uzavřené reprezentují užší skupinu investorů a nové vklady nepřijímají.

REKLAMA

Investice v čase může přinést slušný výnos

Investovat nejméně jeden milion je dané zákonem. Tato částka pro řadu lidí není dnes nereálná. Každý nemusí být profesionálním investorem, ale měl by rozumět rizikům takové investice, mít dostatečné zkušenosti projít testem přiměřenosti a testem vhodnosti.

Investory fondu by měli být pouze klienti, kteří mají dostatečné znalosti nebo takový kapitál, že je případná ztráta finančně neohrozí. Investice v čase může přinést poměrně slušný výnos, u některých typů podkladových aktiv fondů mohou i krátkodobě klesat. Jde tedy o okruh investičních příležitostí pro ty, kdo hledají pro své volné finanční prostředky zajímavé příležitosti, odpovídající zhodnocení a tomu příslušné případné riziko.

Základní fakta

  • Zákon o investičních společnostech a investičních fondech člení investiční fondy na fondy kolektivního investování na fondy kvalifikovaných investorů.
  • Fondy kvalifikovaných investorů shromažďují  peněžní prostředky pouze od  kvalifikovaných investorů. Kdo je kvalifikovaným investorem, vymezuje zákon.
  • Mohou existovat také entity (dle § 15 zákona), které materiálně vykonávají činnost fondu kvalifikovaných investorů, ale nejsou fondem kvalifikovaných investorů.
  • Takové entity však nejsou investičními fondy, musí se však zapsat do seznamu podle § 596 písm. f) zákona a nemohou profitovat ze zvláštních variant právních forem dle zákona, používat chráněná označení (např. „investiční fond“) či využívat zvláštního daňového režimu proněkteré investiční fondy.

Tipy, kam investovat

Zájemci mohou investovat například do ČESKÉHO FONDu SICAV p.l.c. Jedná se o vysoce konzervativní fond. Investičním cílem je vlastnictví kvalitní orné půdy. Český fond půdy je zkušený správce pozemků. Cílem je dosažení prémiového výnosu za scelení vlastnické i geografické. Fond je zaměřený na investice delší pěti let. Nemusí být vhodný pro investory, kteří plánují získat své peněžní prostředky v kratší době, než je 6 let.

Investice především do průmyslových nemovitostí třídy A nabízí Accolade Industrial Fund A2 Dis. V současné době sdružuje přes 2 800 investorů, spravuje majetek v hodnotě 1 216 011 000 eur a jeho čistá hodnota k 30.  červnu 2022 je 704 950 831 eur. Fond je vlastníkem 27 průmyslových parků v České republice, Polsku, Německu a na Slovensku, o celkové výrobní a skladovací ploše 1 292 303 m2.

Investice do aktuálních příležitostí na finančních trzích nabízí například Conseq Opportunity OPFKI. Cílem Fondu je dosahovat v dlouhodobém horizontu vysokého zhodnocení svěřených prostředků měřeného v českých korunách, a to investováním převážně do cenných papírů.

Investiční příležitostí je také energetický podfond CREDITAS ENERGY, podfond SICAV spadající pod fond kvalifikovaných investorů CREDITAS ASSETS SICAV a.s. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED, která je součástí jedné z nejdynamičtějších českých investičních skupin CREDITAS. Základem energetické divize UCED jsou distribuční sítě, bez nichž by energetika nemohla fungovat. UCED se navíc zabývá i výrobou elektřiny a tepla. Potvrzuje to nedávná akvizice teplárny na biomasu v Kutné Hoře – UCED Bio či UCED Elektrárny Prostějov.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *