CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

11. 11. 2021

1 komentář

Fixovat cenu elektřiny není v tomto období výhodné, radí experti

 

Klienti padlých dodavatelů energie to v těchto dnech nemají lehké – elektřina i plyn jim enormně zdražily a při hledání nového dodavatele často čelí nekalým obchodním praktikám. Jako běžní odběratelé navíc nemají šanci zjistit, jak je konkrétní obchodník s energiemi obrněn proti výkyvům na trhu a zda bude schopen dostát svých závazků. Jak je to s fixováním cen elektřiny a je energetika vhodný segment pro investice?

Loading



 

Řada dodavatelů se své zákazníky snaží přimět k uzavření smlouvy s dlouhodobou, často až tříletou, fixací ceny. Ta však, podle energetických expertů, nemusí být výhodná.

„Velkoobchodní ceny jsou pro roky 2023 a 2024 výrazně nižší, než pro rok 2022 – ceny elektřiny o 30 procent pro rok 2023 a o 40 procent pro rok 2024 a ceny plynu pro jednotlivé roky dokonce o 40 a 55 procent,“ vysvětluje Václav Skoblík ze společnosti UCED, která se vedle dodávek energie zabývá také její distribucí a novou energetikou.

Skoblík dále uvádí, že takový meziroční pokles velkoobchodních cen není ve smlouvách s fixní cenou na dobu dvou až tří let promítán. „Fixace cen na takto dlouhé období proto nemusí být pro klienty výhodná, protože tak mohou v letech 2023 a 2024 platit za energie o tisíce korun více. Týká se to zejména plynu, u nějž se očekává pokles současně extrémně vysokých cen nejpozději příští rok na jaře,“ říká Václav Skoblík.

Vyplatí se uzavírat smlouvy na dobu neurčitou

Odborníci proto doporučují běžným odběratelům uzavírat smlouvy s dodavateli plynu i elektřiny na dobu neurčitou. U nich lze totiž fixovat cenu až následně, respektive v okamžiku, kdy klesne na přijatelnou hodnotu. Cena energií bývá ve smlouvách na dobu neurčitou vyšší, významně se však neliší od ceny s roční fixací nebo od ceny vázané na aktuální krátkodobé, takzvané spotové, ceny. V součtu celkových nákladů na energie za dva až tři roky je smlouva na dobu neurčitou výhodnější.

REKLAMA

„Jednoznačně doporučuji, aby se v tomto okamžiku lidé neukvapili. Cena elektřiny bude klesat a je to zřejmé z burzy, na které je jasně vidět budoucí cena,“ uvádí pro Investujeme.cz finanční poradce Partners Tomáš Kresl a pokračuje: „Klesající trend je také možné vyčíst z nabídek dodavatelů, kde je cena od prvního po třetí rok klesající, a to dost rapidně. Proto doporučuji obezřetně postupovat a ideálně podepsat jednoletý kontrakt nebo smlouvu na dobu neurčitou, ze které se lze následně vyvázat.“

Porovnání cen 2022/2024 na energetické burze


Zdroj : Oficiální kurzovní lístek – Power Exchange Central Europe, a. s. (pxe.cz)

Investice do energetiky narůstají

Energetika se skloňuje v poslední době snad všude. I přes výše popisované problémy se odborníci shodnou v tom, že se jedná v rámci investování o jistotu. Právě energetický sektor nabízí stabilní zhodnocení. Důvodů najdeme několik. Je jím podpora obnovitelných zdrojů energie napříč celou Evropskou unií (EU) či důraz na energetickou efektivnost a úspory. Velmi oblíbené jsou energetické fondy.

Zdroj : Oficiální kurzovní lístek – Power Exchange Central Europe, a. s. (pxe.cz)

Pro investory jsou zajímavé svým stabilním výnosem, který není tolik závislý na dění na trhu. Investice směrem do energetiky nemají ani tendence klesat do záporných hodnot. Fond držící podkladová aktiva například v podobě projektů vodních, větrných či fotovoltaických elektráren má předem dané a zpravidla garantované tržby na dobu života investice.

REKLAMA

Náklady lze u těchto projektů dobře předpovídat i korigovat. Výsledkem je proto dobrá stabilita ekonomického plánu projektu. Největším rizikem z pohledu těchto projektů je regulatorní – změna podmínek podpory, která se ale zpravidla týká buď jen jednoho státu, nebo jen jedné technologie. Optimální obranou je portfolio správně diverzifikovat – technologicky i regionálně.

Rozšiřuje se ale také nabídka v oblasti fondů kvalifikovaných investorů. Novou investiční příležitostí je například energetický podfond CREDITAS ENERGY, podfond SICAV spadající pod fond kvalifikovaných investorů CREDITAS ASSETS SICAV a.s. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED, která je součástí jedné z nejdynamičtějších českých investičních skupin CREDITAS. Základem energetické divize UCED jsou distribuční sítě, bez nichž by energetika nemohla fungovat.

„Investice směřují do distribučních soustav a z pohledu fondu tak jde o nové příležitosti pro další rozvoj energetické infrastruktury současných distribučních území,“ upřesňuje Richard Holešinský, předseda dozorčí rady fondu.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Václav Skoblík: V energetice neplatí čím dříve, tím lépe

Konec uhlí se v Česku plánuje k roku 2033. Z vyjádření vlastníků uhelných elektráren, ale vyplývá, že je chtějí zavírat už za dva roky, mluví dokonce o roku 2024. Je to dáno zejména stoupající cenou emisních povolenek. Uhlí přitom tvoří 44 procent české spotřeby. Všem je jasné, […]

Text: Filip Kučera

20. 02. 2024

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • MilanB

    16 listopadu, 2021

    Dobré odpoledne,
    rada: „Odborníci proto doporučují běžným odběratelům uzavírat smlouvy s dodavateli plynu i elektřiny na dobu neurčitou.“ je to sice skvělá, bohužel okamžikem pádu BU velcí/dominantní dodavatelé energií okamžitě stáhli možnost uzavřít smlouvu na dobu neurčitou a nabízí jen možnost fixování na 1 či 2 nebo 3 roky!
    Jiná varianta není a měl by si na to „posvítit“ ERU protože se může jednat o zneužití dominantního postavení.
    A to bohužel vláda ani ERU neřeší“ 🙁

    Odpovědět