CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Daniel Mareš

09. 11. 2020

0 komentářů

Firmy mohou začít žádat o dotace na svou inovaci

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že v poslední výzvě programu Inovace v OP PIK je pro firmy připraveno 1,5 miliard korun. Jsou tyto dotace smysluplné?

Loading



 

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), zahájila příjem žádostí o dotace v poslední výzvě programu Inovace. Firmy tak mohou začít žádat o dotace na produktovou, procesní, organizační a marketingovou inovaci. Zvýhodněné jsou všechny projekty na efektivnější nakládání s vodou pro řešení rizik spojených s projevy sucha.

Podnikatelé mohou získat na jeden projekt až 75 milionů korun. Výzvu vyhlásilo 1. září 2020 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP PIK. Žádosti bude API přijímat do 29. ledna 2021. Pro žadatele je připraveno zmiňovaných 1,5 miliardy korun.

Dobrá myšlenka končí zbytečným plýtváním…

Ekonom Partners Martin Mašát pro server investujeme.cz podotýká, že podpora inovací je správnou cestou. Bez ní bude náš stát stále jen montovna pro vyspělejší země a přidaná hodnota za tento druh práce je mnohem nižší než za speciální nebo dokonce přelomové technologie. Bohužel, takto tento dotační program nezní.

„Podle tiskové zprávy MPO jej mohou využít jen menší firmy, které aplikují nejnovější vědecké poznatky a těch nebude při finanční náročnosti zavedení nových technologií do života mnoho. Větší podniky zase dostanou menší část nákladů, což se jim při dlouhodobosti a nejistotě těchto projektů nemusí vyplatit,“ vysvětluje Martin Mašát.

REKLAMA

Dalším bodem, který zbytečně zbrzdí čerpání dotačního programu a aplikaci výzkumu do praxe je populární a politicky vděčné navázání na environmentální cíle. Zde konkrétně se jedná o řešení „problémů“ se suchem. „Opět tedy dobrá myšlenka skončí zbytečným plýtváním. Kolik takových nosných a využitelných vědeckých programů u nás běží? A kolik skutečných pokrokových studií si na svoji aplikaci do praxe, díky tomu, že se netýkají vody, počkají, když se dočkají?,“ uvádí ekonom Partners.

Cílem je růst „technologických lídrů“

„Výzva je určená především malým a středním podnikům, které mohou dotace využít k zavedení unikátních know-how vzniklých ve spolupráci s akademickým a výzkumným sektorem nebo vlastním ukončeným výzkumem a vývojem nebo pro zvýšení efektivity interních procesů v oblasti inovací,“ uvádí Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace a dodává: „Celkovým důsledkem finanční podpory do inovací firem by pak měl být nárůst počtu českých firem v pozicích technologických lídrů.“

Maximálně lze žádat o 75 milionů korun

V programu Inovace bylo dosud podpořeno 849 projektů za téměř 9 miliard korun. Proplaceno v něm zatím bylo bezmála 5 miliard korun.

Výzvy mohou využít také velké podniky, a to na projekty s významným pozitivním dopadem na životní prostředí, tedy se zaměřením na nízkouhlíkové hospodářství a na odolnost vůči změně klimatu.

REKLAMA

Malé podniky mohou v předložených projektech získat 45 procent způsobilých výdajů zpět formou dotace. U středních podniků je to 35 procent a u velkých podniků 25 procent. V aktuální výzvě jde o podporu ve výši minimálně 1 milion korun a maximálně 75 milionů korun.


Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014-2020 zaměřeného na rozvoj zpracovatelského průmyslu a souvisejících služeb. Mezi hlavní aktivity agentury patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *