CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

Text: Redakce

18. 04. 2017

0 komentářů

FINfest Profi 2016: Kolik stojí franšíza (VIDEO)

 

Postavit franšízu ve finančním poradenství či v bance není levné. Navíc je třeba počítat s dalšími náklady po otevření pobočky. Kolik stojí franšíza?

Loading



 

UniCredit Bank má 51 franšíz. Tomáš Tichota popsal systém franšíz UniCredit Bank. Zájemce o franšízu musí složit 300 tis. Kč na složení kauce a dalších 500 tis. Kč na náklady zřízení pobočky. Musí navíc počítat s nákladem na provoz přibližně 100 tis. Kč měsíčně na provoz a platy zaměstnanců. Náklady pokrývá z provizí z nově prodaných produktů i následných provizí za udržení kmene. U společných fanšíz s Partners to funguje obdobně, ale franšízant má příjem nejen z provizí od banky.

Partners mají již 70 franšíz. Petr Borkovec popisuje franšízy Partners, přestože spolupracují s UniCredit Bank, jako odlišný franšízový model. Franšízant neplatí žádný fixní poplatek. Má-li bankovní koutek, platí bance cca 10 tis. Kč měsíčně za internet, server, trezor… Platí také zaměstnance, i když může zvolit OSVČ. Franšíza získá 75 % provizí, u hypoték 80 % provizí a nějaké bonusy. Provize z pobočky UniCredit a z jejích produktů se dělí.

Franšízový model se dá rozvíjet, jen když jsou úspěšní franšízanti. Proto je třeba zvyšovat jejich efektivitu. Cílem je 1 – 1,5 mil. Kč obratu měsíčně. V současnosti se top pobočky dostanou na 800 tis. Kč měsíčně. Cílový stav počtu zaměstnanců je 8 až 10 lidí.

REKLAMA

Petr Stuchlík glosoval, že Fincentrum nemuselo hledat byznys ve franšízách, protože na rozdíl od Partners mu od roku 2010 hlavní byznys neklesá. Petr Stuchlík vnímal franšízu jako další past na podnikatele – vzdělávání, nevypověditelné konkurenční doložky… pro Partners to tak ale neplatí, protože franšízanti přicházejí často z jiných oborů, nikoli ze sítě.

Kdy se hodí franšíza? Petr Stuchlík jmenoval tři oblasti: Pro rychlou penetraci trhu, kdy ani jedna strana nemusí nést celou investici. Pro standardizované produkty, které nejsou příliš komplikované, jako např. McDonald´s. A pro finanční poradenství se nejvíc hodí na východní Polsko, kde je nízká finanční gramotnost a penetrace finančních produktů.

Tomáš Tichota kontroval, že si většina franšízových poboček na sebe vydělá. Franšízy navíc mají navíc menší fluktuaci zaměstnanců. To se projevuje i ve větší spokojenosti klientů.

FINfest Profi 2016: Kolik stojí franšíza

Videozáznam byl pořízen v průběhu panelové diskuse na konferenci FINfest Profi 2016 dne 30. 11. 2016.

REKLAMA

Téma panelové diskuse: “Poradenství ve znamení franšíz a integrace s realitami. Móda nebo trend?“

Diskutující:

  • moderátor diskuse: Martin Viktora – zakladatel Poradci-sobě.cz
  • Petr Stuchlík – generální ředitel a předseda představenstva společnosti Fincentrum
  • Petr Borkovec – předseda představenstva a Partner ve společnosti Partners
  • Radim Štantejský – regionální ředitel a projektový manažer ve společnosti Broker Consulting
  • Tomáš Tichota – ředitel Franšízové a alternativní distribuce UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *