CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Valášek

14. 10. 2013

2 komentáře

Analýza fondu: J&T Bond

 


 

Tvorba dluhopisové části portfolia je v dnešní době dle mého názoru velmi složitá. Úrokové sazby extrémně nízko, ceny vysoko. Vyhlídky nejsou nic moc. Bezrizikové investice dneska neexistují. Dluhopisovou strategii je třeba řídit a pozice do portfolia vybírat mnohem pečlivěji.

Současným podmínkám je třeba přizpůsobit duraci dluhopisové složky tak, aby byla co nejnižší, a tím pádem bude i nízká citlivost na růst úrokových sazeb. Dále je možnost stále najít vyšší úroky. Je ovšem nutné počítat s volitelnějším chováním.

Jednou z možností, jak tyto podmínky splňovat, může být fond J&T Bond od J&T Investiční společnosti. Fond je zaměřený na české a středoevropské korporátní dluhopisy s nižším ratingem a bez ratingového hodnocení. Do portfolia jsou zařazeny takové investiční nástroje, které drží nebo si je ochotna koupit sama skupina J&T.

Korporátní high yield dluhopisy přinášejí jen mírně nižší výnosy než akcie. Fond byl založen v prosinci roku 2011 a je nabízen ve dvou měnových variantách – CZK i EUR.

Tabulka 1: Základní data fondu J&T Bond

Základní data (30. 09. 2013)

Správce fondu

J&T Investiční společnost a.s.

ISIN (czk)

ISIN (eur)

CZ0008473634

CZ0008473642

Typ fondu

Dluhopisový (deklarace – smíšený)

Vznik fondu

1. 12. 2011

Velikost

325 mil. CZK a 2,95 mil. EUR

Zdroj: J&T Investiční společnost a.s.

Portfolio a strategie fondu      

Investiční proces je prováděn dle slov portfolio manažera Martina Kujala na třech úrovních (sumarizace emailové komunikace):

první fázi hodnotíme obecné investiční prostředí – odhad vývoje tržní rizikové prémie, kde sledujeme faktory jako např. fáze ekonomického cyklu či počet insolvencí. Tato část analýzy rozhoduje o poměru konzervativnějších a rizikovějších dluhopisů. Dále pak odhad vývoje úrokových sazeb a státních dluhopisů – faktory typu budoucí růst a vývoj inflace, fiskální a monetární politika. Ty rozhodují od rozložení mezi krátko a dlouhodobé pozice. 

V druhé fázi pak pomocí vlastní analýzy vybíráme již jednotlivé emitenty. Sledujeme krátkodobé hledisko (hotovost ve firmě, krátkodobé závazky vs. pohledávky, potřeba refinancování), aktuální hospodaření (ziskovost, míra zadlužení, úrokové krytí či volné cash-flow) a také strategický výhled (konkurenceschopnost dané společnosti, vývoj daného odvětví nebo možnost budoucích akvizic). Externí analýzy využíváme jako podkladový materiál. 

Ve třetí fázi se pak již jedná pouze o výběr emise či dluhopisu, kde rozhoduje např. faktor likvidity na trhu absolutně a také ve srovnání s konkurencí.

Korunová a eurová verze pak mají lehce odlišné složení z důvodu různých možností denominace dluhopisů. V korunové verzi zaujímají domácí dluhopisy téměř 1/3 portfolia, kdežto u eurové verze je to jen 20 %. Zbytek tvoří dluhopisy zahraniční.

Graf 1: Rozložení portfolia fondu J&T Bond

jt-bond-01

Zdroj: J&T Investiční společnost a.s., data platná k 30. 09. 2013

Pokud svěříte své prostředky fondu J&T Bond, nepřímo budete financovat činnost např. společnost Czech Property Investment, která se zabývá developmentem a správou nemovitostí po celé střední Evropě a je druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Dále je v portfoliu fondu např. slovenský energetický holding ESIN, společnost BigBorad, která má 40% podíl na trhu venkovní reklamy. Velkou pozicí je i společnost ABS Jets, která nabízí širokou škálu služeb spojenou s letectvím. Sektorová diverzifikace je tak podle mě na velmi dobré úrovni.  

Co nám říká statistika

Fond J&T Bond nesleduje při výběru dluhopisů žádný srovnávací index. Není ani vázán žádnými limity v podobě požadavků na duraci, ratingové hodnocení emitentů a je možná i vysoká koncentrace jednotlivých druhů aktiv.

Z hlediska durace se korunová verze pohybuje na hodnotě aktuálně 1,80 let, eurová verze má pak dluhopisy s kratší splatností a její durace je tak 1,61 let. To jsou hodnoty příhodné pro dnešní podmínky a jedny z nejnižších oproti konkurenci. Fond tak nebude v případě růstu úrokových sazeb tak citlivý na snižování ceny dluhopisu.

Výnos do splatnosti portfolia je 6,41% respektive 6,11% v případě EUR verze. Nákladovost v podobě ukazatele TER 1,27 % (CZK verze) a 1,32 % (EUR verze) patří mezi adekvátní fondu, spadá spíše k těm nižším a vzhledem k povaze fondu je to velmi dobrá hodnota.

Graf 2: Vývoj investice ve fondu J&T Bond

jt-bond-02

Zdroj: J&T Investiční společnost a.s.

Fond má velmi krátkou historii, hodnotit jeho historickou výkonnost není úplně optimální, zvláště když celá jeho působnost se odehrává v době velmi příhodné pro dluhopisový trh. Nicméně za celou tu dobu zaznamenal pouze jedno větší zaváhání způsobené prohlášením FEDu letos v červnu, které ovšem zasáhlo prakticky celé trhy. Výnosů na úrovni 8 % p.a. se zcela určitě již nedočkáme, potenciál mezi 4 % a 5 % zde je.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu J&T Bond

 

CZK varianta

EUR varianta

jednotlivé roky

2012

8,12%

7,42%

kumulované výsledky

1 měsíc

0,30%

0,50%

3 měsíce

1,67%

1,95%

6 měsíců

1,23%

2,01%

1 rok

4,57%

5,14%

od založení (p.a.)

6,00%

6,17%

Zdroj: J&T Investiční společnost a.s., data platná k 30. 09. 2013

Celkové hodnocení

Řízení dluhopisové části portfolia v této době není jednoduché. Nicméně stále je důležité ji v celkovém konceptu portfolia zachovávat. Fond J&T Bond splňuje mé představy o dluhopisovém fondu, který aktivně a pružně reaguje na současné podmínky trhu. Zaměřuje se na krátkodobější korporátní dluhopisy, které stále mají svůj určitý výnosový potenciál. Ratingem by často mohly dluhopisy v portfoliu spadat do skupiny junk bondů, fond ale s rizikem dle mého názoru pracuje velmi dobře.

Běžná dluhopisová investice jistě nebude tak volatilní, nicméně odhadem bude dosahovat kladné nuly či výkonností stěží porážet inflaci. Je třeba počítat s vyšší kolísavostí, ale to už je na konstrukci celého portfolia a volbě či ujasnění si své strategie a možností trhu. Fond J&T Bond můžu určitě doporučit jako část dluhopisové složky investičního portfolia.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Gekko

    20 října, 2013

    Pohledem do portfolia fondu je zcela jasné, že budoucnost tohoto fondu stojí a padá se skupinou JTB. Jde o klasický sběrač likvidity pro vlastní byznys, která je teď stále více vzácná – viz. emise podřízených dluhopisů…

    Odpovědět

  • Pilatus

    20 října, 2013

    Lze s tiim jedině souhlasit. Nic proti J&T, ale jsou to ranaři. Od buzeru k buzeru. Celkem bych se toho bál. Navic v dnešní době…

    Odpovědět