CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Karel Pučelík

20. 01. 2020

0 komentářů

Finanční nezávislost královského páru? Těžký úkol

 

Britský princ Harry s manželkou Meghan nedávno oznámili plán žít s větší nezávislostí na královské rodině. Z ekonomického pohledu je ale záměr obtížně realizovatelný a v konečných důsledcích takřka nemožný.

Loading



 

Britská královská rodina prochází v posledních dnech neklidným obdobím. Rozhodnutí vévody a vévodkyně ze Sussexu je sice překvapivé a velmi, velmi netradiční, ale následnictví pravděpodobně neohrozí. Harry je totiž v pořadníku na trůn až šestý. Opravdovou krizi, kterou Británie zažila před abdikací krále Eduarda VIII. v roce 1936, který trůn vyměnil za sňatek s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou, současná situace připomíná jen vzdáleně.

Otázkou je, jaké uspořádání vztahů královská rodina zvolí. Nabízí se i další otázka, totiž jestli je plán královských manželů z ekonomického hlediska vůbec možný. Příslušnost k slavné rodině od nich nikdo neoddělí. „Dost dobře to není možné, každý ví, že manželé Harry a Meghan nikdy tak úplně vyděděni nebudou. Vždy budou patřit do královské rodiny. A vždy tak tedy budou moci díky své příslušnosti ke královské rodině vydělávat peníze, o nichž se běžnému smrtelníkovi ani nesní. Finanční nezávislost obou dvou je nedosažitelná, zejména zůstanou-li spolu jako manželé, neboť závislost už si vypěstovali, a to závislost vlastně doživotní. Harry svým samotným narozením, Meghan pak provdáním se za něj,“ okomentoval událost ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Stejně tak budou muset být i nadále pod dohledem ochranky, jejíž financování jistě nebude z jejich vlastní kapsy. Pár uvedl, že svůj čas chce dělit mezi Velkou Británii a Kanadu, takže i severoamerická země musí s nějakými dodatečnými náklady počítat. „Myslím, že většina Kanaďanů královský pár velmi podporuje, ale jak to bude vypadat a jaké náklady to přinese, je třeba ještě prodiskutovat,“ uvedl podle CNN kanadský premiér Justin Trudeau.

Zpeněžená královská značka?

Médii také proběhla informace, že vévoda s vévodkyní mohou zpeněžit značku Sussex Royal, a to v různých odvětvích, včetně například oděvnictví. Ať už by se jim to povedlo jakýmkoli způsobem, mnoho lidí jistě napadne, zda právě tento způsob výdělku není horší, než utrácet peníze ze státní kasy.

REKLAMA

Důležitý však bude hlas královny Alžběty II. a patrně i ostatních Britů. „Jistě mají úspěšnou značku. Otázkou je, zda jim královna dovolí, aby ve svém logu nadále používali slovo „Royal“ a královskou korunu, nebo zda se hodlají pokusit je dál používat v mezinárodním měřítku bez ohledu na její přání,“ řekla britskému deníku The Guardian právnička Sally Britton.

Ačkoli se zdá, že řešení rodinného uspořádání není politicky výbušnou záležitostí, není radno ho podceňovat. Má totiž potenciál ovlivnit oblibu monarchie v celém Commonwealthu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Bude z Británie kryptoměnová velmoc?

Nový předseda vlády Spojeného království Rishi Sunak se v minulosti netajil pozitivními názory na kryptoměny. Bývalý finanční analytik by pro fintechový sektor mohl mít více pochopení. Vstřícný postoj jednoho ze světových lídrů by zase mohl pro virtuální měny znamenat vzpruhu v nelehké době.

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

07. 11. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *