CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

07. 11. 2022

0 komentářů

Bude z Británie kryptoměnová velmoc?

 

Nový předseda vlády Spojeného království Rishi Sunak se v minulosti netajil pozitivními názory na kryptoměny. Bývalý finanční analytik by pro fintechový sektor mohl mít více pochopení. Vstřícný postoj jednoho ze světových lídrů by zase mohl pro virtuální měny znamenat vzpruhu v nelehké době.

Loading



 

Bývalý finančník z Goldman Sachs Rishi Sunak se v nedávné minulosti několikrát pustil do obhajoby kryptoměn. Na jaře mluvil o velkých plánech v tomto segmentu i jako ministr financí. Hovořil dokonce o tom, že by se Británie mohla stát kryptoměnovým centrem. Do svých plánů zahrnoval i Královskou mincovnu, jak připomíná server CNBC.com. V červnu pak řekl, že by rád v Britnánii představil „jurisdikci vhodnou pro krypto a blockchain technologie„. Plánoval také podle svých slov „zajistit, aby odvětví finančních služeb ve Spojeném království bylo vždy na špici v oblasti technologií a inovací„.

Nelze moc očekávat, že nějaké revoluční návrhy vzniknou v nejbližší době, přece jen kryptoměny a jejich regulace nejsou tím, co Británii nejvíce pálí a čemu by konzervativní vláda měla věnovat velkou pozornost. Fintechový segment ale i přesto Sunakovo zvolení zaznamenal a hráči na tomto poli budou jeho počínání sledovat. Očekávají, že bývalý úspěšný finančník (podle britských médií patří mezi 30 nejbohatších Britů) by mohl jejich situaci lépe rozumět, rozhodně více než jeho předchůdci.

„Podnikatelé pociťují úlevu,“ řekl zmíněnému serveru spoluzakladatel digitálního úvěrového startupu LendInvest Christian Faes. „Máme pocit, že po aroganci a nekompetentnosti Liz Trussové a Kwasiho Kwartenga, kteří téměř zničili britskou ekonomiku, máme v čísle 10 konečně někoho rozumného,“ potvrzuje Faes. „Rishi vidí příležitost a potenciál, který kryptografie má, a chce, aby se Velká Británie stala lídrem v této oblasti,“ dodal.

Chaotická politika

Změna na postu premiéra přitom přichází ve chvíli, kdy se země nenachází zrovna na vrcholu oblíbenosti podnikatelů a inovátorů finančního světa. Podle průzkumu, kterého se zúčastnilo 300 z nich, si pouze devět procent myslelo, že Británie je vedoucí silou kryptosvěta. „Považuji to bohužel za další příklad toho, že Velká Británie jedná velmi nezvykle neorganizovaně,“ uvedl pro CNBC  prezident mezinárodního oddělení správce fondů Wave Financial zaměřených na kryptoměny Matteo Perruccio. Opačným příkladem by mohlo být třeba Švýcarsko. To na poli kryptoměn aktivně vystupuje a připravuje i vlastní, státem podporované projekty.

Rishi Sunak by tak mohl pomoci sladění regulatorních předpisů, a to i v zahraničí třeba ve spolupráci s protějšky v USA. Minulý rok jeho úřad zkoumal možnosti vytvoření virtuální verze britské libry. Takzvaný „britcoin“ je také jedna s možností, kterou by premiér například ve spolupráci s Bank of England mohl otevřít.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *