CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

16. 06. 2023

0 komentářů

Evropské technologické start-upy jsou pod tlakem. Odvětví je ale odolné

 

Aktuální stav ekonomiky evropským technologickým start-upům ztěžuje fungování. Loňský pokles peněz, které do oboru proudily, bude podle analýzy pokračovat i letos a odborníci tvrdí, že je to celosvětový trend. Čísla ale svědčí o tom, že segment má zdravé základy a ztížené podmínky zvládá. „Evropský technologický průmysl vstupuje do druhé poloviny náročného roku s větší schopností odolávat náročným makroekonomickým podmínkám než kdykoli předtím,“ tvrdí analýza.

Loading



 

Evropské start-upy zažily vloni nedobrý rok, když oproti roku 2021 financování takových soukromých technologických firem kleslo o více než dvacet procent (ze 106 na 83 milionů dolarů). Ani letos čísla nenahrávají tomu, že by se situace měla výrazně změnit a zlepšit. Naopak, letos by prostředky měly podle průzkumu společnosti Atomico ještě klesnout o dalších 39 procent na 51 milionů dolarů.

Pokud se podíváme na celou Evropu, je zpomalení patrné téměř ve všech zemích, když porovnáme investice do technologií v první polovině roku se stejným obdobím v roce 2022. Nizozemsko a Dánsko sice představují určité výjimky, ale i zde jsme zaznamenali prudký pokles úrovně investic. Ve Spojeném království došlo k poklesu o 57 %, ve Francii o 55 % a v Německu o 44 %,“ upřesňuje analýza. Je to ovšem světový trend, podobný vývoj odborníci sledují například i v Číně nebo Spojených státech.

V Evropě scházejí hlavně americké peníze. „Na vrcholu v roce 2021 se každý dolar investovaný evropskými investory rovnal 66 centům z USA. V roce 2023 se tento podíl zatím snížil na přibližně 40 %,“ stojí ve výzkumu. Těžkosti prý pocítí hlavně déle fungující firmy. Ty už jsou v pokročilé fázi a v několikátém kole vybírají větší částky.

Odměna může být obrovská

Autoři výzkumu ale nezoufají. I v tomto ztíženém prostředí se totiž může kvalitním společnostem dařit. „To není nic špatného, ale pro nikoho to nebude snadné. Nadále se budou objevovat poklesy a může dojít k dalšímu propouštění. Klíčové bude vytvoření vhodných podmínek pro talenty, hlubší a likvidnější kapitálové trhy a politický přístup, který sází na inovace a zároveň řídí rizika. Odměna by mohla být obrovská,“ předpokládá šéf analytiků Atomico Tom Wehmeier.

REKLAMA

Na základě tohoto cyklu máme příležitost vybudovat ještě zdravější ekosystém s jasnějším zaměřením na kvalitu. V krátkodobém horizontu bude založeno méně společností, ale ty, které prorazí, budou s větší pravděpodobností vítězné, se silným základem vedoucích talentů a větším podílem na zdrojích regionu,“ dodává.

Segment je dnes dál, než tomu bylo v dobách předchozích problémů. „Když evropské technologie čelily podobné krizi naposledy v letech 2000 a 2008, došlo k jejich strukturálnímu oslabení, což tentokrát neplatí. Ekosystém je mnohem odolnější a zavedenější,“ tvrdí Atomico.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Evropané a bydlení: Trendy a realita na trhu nemovitostí

Pokud jde o dostupnost bydlení, čelí Češi výzvě. V Evropě na tom nejsou zrovna nejlépe, jsou na předposledním místě, hned po Slovensku. V porovnání se mzdami jsou náklady na bydlení v Česku nejvyšší, přičemž na 70 metrů čtverečních bytu potřebují ekvivalent 13,3 průměrných hrubých ročních platů. Toto […]

Text: Filip Kučera

19. 12. 2023

Nerovnoměrný vývoj: Investice do umělé inteligence v Evropě a USA

V posledních letech jsme svědky rapidního vzestupu technologie umělé inteligence (AI) a jejího vlivu na globální ekonomiku. Vývoj v oblasti AI zásadním způsobem mění to, jakým společnosti, průmyslová odvětví a dokonce i státy pracují. Skutečností je, že investice do umělé inteligence v Evropě zpomalují, zatímco v USA […]

Text: Filip Kučera

31. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *