CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Filip Kučera

05. 05. 2023

1 komentář

Energetické fondy v roce 2023. Kam investovat?

 

Revoluce 4.0 a automatizace výrazně ovlivňuje právě energetiku, kterou čeká v následujících desetiletích výrazná proměna. Je to dáno hlavně útlumem využívání fosilních paliv. Uhlí má skončit kolem roku 2030. Velké zdroje na zemní plyn čeká konec do roku 2050. I proto nabízí tento sektor stabilní zhodnocení. Napříč celou EU je kladen důraz na energetickou efektivnost i na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Loading



 

Rostou investice do energetických fondů

Investice do hmotných aktiv jsou pro investory obecně zajímavější. Fondy zaměřené na energetiku jsou zajímavé svým výnosem, který není tolik závislý na dění na trhu. Fond držící podkladová aktiva například v podobě projektů vodních, větrných či fotovoltaických elektráren má předem dané a zpravidla garantované tržby na dobu života investice.

Náklady lze u těchto projektů dobře předpovídat i korigovat. Výsledkem je proto dobrá stabilita ekonomického plánu projektu. Největším rizikem z pohledu těchto projektů je regulatorní – změna podmínek podpory, která se ale zpravidla týká buď jen jednoho státu, nebo jen jedné technologie. Optimální obranou je portfolio správně diverzifikovat – technologicky i regionálně.

Investovat ale nemusíte jen do jedné společnosti. V Česku například roste obliba fondů kvalifikovaných investorů. Často se stávají alternativou ke standardním investičním nástrojům a slouží jako vhodný prostředek k diverzifikaci portfolia.

RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN
Pro ty, kdo chtějí využít dlouhodobých výnosových šancí v energetickém sektoru je určen například fond RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN. Doporučený horizont investice je alespoň 10 let. Minimální investice je možná už od 100 korun nebo ekvivalent v cizí měně. Výhodou je vysoká likvidita a snadná dostupnost finančních prostředků. Samozřejmostí je aktivní správa fondu – o investice pečují odborníci s dlouhodobými zkušenostmi.

CREDITAS ENERGY
Investiční příležitostí je také energetický podfond CREDITAS ENERGY, podfond SICAV spadající pod fond kvalifikovaných investorů CREDITAS ASSETS SICAV a.s. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED.

REKLAMA

Generali Fond ropy a energetiky
Možností je i Generali Fond ropy a energetiky. Je určen klientům, kteří se rozhodli investovat své finanční prostředky minimálně na 8 let s cílem získat vyšší zhodnocení. Fond se zaměřuje na investice do energetiky. Jde zejména o výrobu elektrické energie, těžbu a zpracování ropy, uhlí nebo zemního plynu. Jde o strategické obory, které jsou páteří každé ekonomiky a kde poptávka kontinuálně roste díky růstu světové populace a industrializaci rozvíjejících se zemí v čele s Indií a Čínou.

V portfoliu jsou zastoupeny zejména evropské a americké společnosti se stabilním postavením na trhu. Doplňkově také společnosti z regionu emerging markets (rozvíjejících se trhů) a společnosti, které se zabývají alternativními energiemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o sektorově zaměřený fond, neměl by jeho podíl přesáhnout limit 10% na celkovém objemu portfolia investora.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *