CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Luboš Smrčka

20. 09. 2019

1 komentář

Ekonomické počasí? Je to padesát na padesát

 

Čtyři potěšující zprávy nabídl internet v posledních dnech. První byla na téma nezaměstnanost, druhá se týkala maloobchodu, třetí zájmu o kancelářské prostory a čtvrtá (ze světa) zlata.

Loading



 

Povětšinou čteme, že krize je za rohem a už se na nás sápe. Konec konců i Michael Burry, o kterém se traduje, že předpověděl krizi v roce 2008, věští splasknutí investičních bublin. Tedy krizi.

K tomu jen malou poznámku – Michael Burry předpověděl krizi v roce 2008 v čase, kdy sice ještě nepadli Lehman Brothers (to se stalo 15. září 2008), ale ve skutečnosti krize již více než rok běžela. Její počátek je totiž třeba směřovat daleko spíše k letům 2006 a 2007, kdy dosáhl vrcholu počet konfiskací domů ve Spojených státech a drasticky narostl počet nesplácených hypotečních úvěrů. Ale to je vedlejší a nesnižuje (ani nezvyšuje) to relevantnost předpovědi.

K těm potěšujícím zprávám

Nezaměstnanost v České republice je nadále neuvěřitelně nízká (2,7 procenta) a firmy hledají oficiálně 350 tisíc lidí, spíše ale asi 500 tisíc lidí. První číslo vychází z dat úřadů práce, druhé je odhad vyšší proto, že mnoho pozic se firmy přes úřad práce ani nesnaží obsadit, protože nevěří, že by mohly touto cestou uspět.

Coworkingová centra (sdílené kanceláře) hlásí prudký rozvoj a vysokou poptávku. Sdílené kanceláře se vyplatí především menším firmám, vysoká poptávka tedy značí, že menšímu a střednímu podnikání se (přes všechny komplikace, které jsou mu kladeny) daří dobře.

REKLAMA

Maloobchodní tržby za červenec se (meziročně) zvýšily o sedm procent. To je velké číslo a určitě nenaznačuje problém s domácí poptávkou – i když ho očistíme o vyšší počet pracovních dnů oproti červenci 2018, pořád jsme na téměř pěti procentech meziročního růstu, což je prostě výborný údaj.

A konečně – cena zlata na světových trzích, která se 4. září dostala nad 1560 dolarů za unci, následně poslušně poklesla pod 1500 dolarů za unci. To je sice stále strašně moc, ale setrvalý růst vypadá jinak. Mimochodem – i když nynější ceny jsou nominálně velmi vysoké, není to vlastně tak horké, jak se zdá. Pokud by unce zlata měla mít nyní stejnou kupní sílu, jako v době, když byla historicky nejdražší, tak by musela dosáhnout 2764 dolarů (aby se vyrovnala 21. lednu 1980).

Co z toho všeho plyne?

Vlastně pořád to stejné – jakkoliv je ve světě mnoho rizik, namátkou: neřízený brexit, obchodní válka USA se zbytkem světa (už ani ne se samotnou Čínou), ochabnutí poptávky v Číně, Hongkong či italský dluhový problém, divné nálady v Německu a tak dále, celkové makroekonomické prostředí je stále dobré.

Ve skutečnosti totiž globalizace nadále přináší obrovské benefity a pořád chrlí prorůstové impulsy.

REKLAMA

Vytváří jich tolik, že to dokáže přehlušit řadu rozhodnutí, která by jinak měla fatální následky – namátkou urputné snahy zašlapat do země dieselové motory nebo italské pokusy vymyslet měnu, která není měnou, hloupé dotační systémy… Ale to skutečně jen namátkou.

Prožíváme nejistou dobu, která se může překlopit na jednu nebo druhou stranu. Což je – bohužel – to nejkonkrétnější, co se o těchto časech dá říci. Možná bude slunečno, ale stejně dobře mohou přijít bouřky. Ano, pravda – to je předpověď počasí na nic. Nicméně i ta má svůj význam.

Krize je ve skutečnosti stav mysli, způsob chování. A k tomu doporučuji tento nesmrtelný skeč: Tržní sentiment a hypoteční krize vesele.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    20 září, 2019

    Zeptám se. Kdy to nebylo 50:50?

    Odpovědět