CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Filip Kučera

29. 05. 2023

0 komentářů

Do začátku 30. let musí Česko podle ČEPS postavit tři paroplynové elektrárny

 

Podle aktuální analýzy ČEPS překročí Česko v závislosti na importu elektřiny ve 30. letech limity stanovené předchozími vládami. Podle dokumentu je potřeba zahájit stavbu nových elektráren.

ČEPS každý rok zpracovává analýzu očekávaného vývoje domácí energetiky – takzvané Hodnocení zdrojové přiměřenosti „MAF CZ 2022“. Ta letošní ukazuje, že pro udržení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek elektřiny se Česká republika v dlouhodobém horizontu neobejde bez výstavby dalších nových jaderných zdrojů a zároveň zavedení kapacitního mechanismu pro podporu flexibilních zdrojů, kdy provozovatelé dostávají od státu platby za dostupnost, případně i za výkon poskytnutý pro zajištění stability elektrizační soustavy.

Loading



 

Z provedených výpočtů a analýz rovněž vyplývá důležitost udržet si míru soběstačnosti při pokrytí národní spotřeby elektřiny. Vzhledem k nejistotám ve vývoji a zavádění budoucích technologií a zachování dnešních přebytků výroby elektrické energie v jednotlivých zemích existuje riziko, že dovoz elektrické energie přesáhne 10 % spotřeby elektřiny v ČR. Jde o pravidlo uvedené v Aktualizované státní energetické koncepci neboli ASEK.

Paroplynové elektrárny jsou ekologickým zdrojem elektřiny s nízkými emisemi skleníkových plynů. Jsou efektivní jako doplněk k obnovitelným zdrojům energie, využívají se zejména jako špičkové a záložní zdroje.

Za jednu z největších výhod je považována rychlost náběhu a regulace výkonu. Elektrárna je schopna najet od zapnutí po plný výkon do několika minut. Je tedy velmi vhodným zdrojem pro regulaci elektrické soustavy, kde musí reagovat na změny spotřeby elektrické energie nebo výkyvy způsobené obnovitelnými zdroji, jako jsou například větrné či solární elektrárny. Ty jsou díky neregulovatelným přírodním podmínkám proměnlivé. Mezi velké výhody řadíme i relativně nízké investiční náklady v porovnání s uhelnými nebo jadernými elektrárnami.

Virtuální elektrárny

Tématem je i propojování menších zdrojů rozesetých po celém Česku do větších celků – takzvaných agregačních bloků – virtuálních elektráren. Menší zdroje chce v tuzemsku spojovat například energetická společnost UCED ze skupiny CREDITAS. Její obchodní ředitel Václav Skoblík uvádí, že do konce desetiletí vznikne v tuzemsku větší počet malých decentralizovaných zdrojů, které budou propojovány do virtuálních elektráren – agregačních bloků. „ Do roku 2030 máme v plánu vytvořit agregační blok o výkonu tisíc megawattů. Jedná se přibližně o polovinu jaderné elektrárny Temelín,“ dodává Václav Skoblík.

REKLAMA

Obě české jaderné elektrárny chceme udržet v nejlepší kondici

Navyšování výroby elektřiny plánuje i ČEZ. Očekává, že jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobí v budoucnu o dvě terawatthodiny (TWh) elektřiny víc než teď. Prodlouží se doba, při níž jsou v provozu bloky mezi odstávkami. Teď je to rok, v budoucnu to bude u Temelína 18 měsíců, u Dukovan 16 měsíců. Dvě TWh jsou tři až čtyři procenta české spotřeby elektřiny. Vyplývá to z tiskové zprávy Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ předpokládá, že celková délka provozu Temelína i Dukovan dosáhne nejméně šedesát let. Tomu odpovídá i rozsah investic, které v letošním roce dosahují téměř šesti miliard Kč. Významným způsobem se na nich podílí i české průmyslové společnosti. Významným krokem bylo i získání plzeňské Škody jaderné strojírenství.

Chápu, že ČEZ je nejhodnotnější majetek, který ČR má a MF ČR vykonává akcionářská práva. Jsem rád, že pan ministr přišel „zkontrolovat“, jak naplňujeme naší strategii,“ říká o aktuální návštěvě ministra financí Zbyňka Stanjury v jihočeské jaderné elektrárně předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Nově elektrárna Temelín začíná s přechodem na osmnáctiměsíční a Dukovany na šestnáctiměsíční palivový cyklus. Opatřeními chce získat přibližně 2 terawatthodiny elektřiny oproti současné výrobě. Jde o přibližně 3-4 procenta celkové české spotřeby.

Jádro, spolu s obnovitelnými zdroji také patří mezi veřejností preferované energetické zdroje. Dle dnes zveřejněného výzkumu agentury IBRS 70 procent obyvatel České republiky podporuje provoz a rozvoj jaderných zdrojů a dokonce 74 procent lidí obnovitelných zdrojů, přičemž více než polovina populace preferuje jejich kombinaci s cílem zajistit České republice dostatek čisté a stabilně dodávané elektřiny.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Václav Skoblík: V energetice neplatí čím dříve, tím lépe

Konec uhlí se v Česku plánuje k roku 2033. Z vyjádření vlastníků uhelných elektráren, ale vyplývá, že je chtějí zavírat už za dva roky, mluví dokonce o roku 2024. Je to dáno zejména stoupající cenou emisních povolenek. Uhlí přitom tvoří 44 procent české spotřeby. Všem je jasné, […]

Text: Filip Kučera

20. 02. 2024

Co jsou největší investiční témata letošního roku?

V roce 2024 se na investiční scéně objevují nové trendy a témata, která reflektují složitou povahu současného ekonomického prostředí a rychlého technologického pokroku. Jedním z těchto zajímavých témat je „longevity“ neboli prodlužování aktivního života. V oblasti finančního plánování se jedná o stále důležitější faktor.

Text: Filip Kučera

09. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *