CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 11. 2022

0 komentářů

Daň z příjmu a příjem z obchodování kryptoměnami

 

V ČR se platí 15% daň z příjmu a ta se vztahuje i na obchodování a investování do kryptoměn. Daň je splatná v případě realizace příjmu z kryptoměnové investice. A na rozdíl od jiných druhů investic, například příjmu z cenných papírů nebo příjmu z prodeje nemovitosti, není zatím v českém daňovém řádu žádný časový či jiný test, který by přinesl osvobození od daně z příjmu v případě kryptoměn.

Loading



 

Český daňový řád především na kryptoměny vůbec nepohlíží jako na zvláštní druh aktiva nebo investice. Kryptoměny vlastně ani neexistují, dle zákona se považují za aktivum nehmotné, movité a zastupitelné. Kryptoměny nejsou podle názoru ČNB ani peníze, ani elektronické peníze. Nejsou ani investiční nástroje a není je možné danit dle předpisů pro investice.

Test pro osvobození od daně z příjmu

Pro investice do cenných papírů se z hlediska daní z příjmu uplatňuje časový i množstevní test. Pokud investice tento test splní, tak je osvobozena od daně z příjmu. U cenných papírů se konkrétně jedná o roční příjem nižší než 100 000 Kč a také o prodej cenných papírů, které jste drželi déle než 3 roky.

Český daňový řád počítá také s tím, že od daně z příjmu je osvobozen za jasně daných podmínek i prodej nemovitosti. Pro investiční nemovitosti, ve kterých nebydlíte, pak platí časový test 10 let.

U kryptoměn žádný takový časový test není stanoven. Při jejich prodeji tak zaplatíte vždy daň z příjmu bez ohledu na to, jak dlouho jste dané kryptoměny drželi. Přitom se nemusí vůbec jednat o zanedbatelnou částku, kterou na dani z příjmu zaplatíte. Odborníci na kryptoměny i na finanční investice se tak často shodují právě na tom, že by měl být určitý časový test pro osvobození z daně z příjmu u kryptoměn také zaveden. Nebo alespoň by nemusel být zdaněn převod jedné kryptoměny na jinou, tedy transakce, kdy nedojde ke směně kryptoměny za některou z fiat měn.

Časový test už například u kryptoměn zavedlo Německo a dá se čekat, že podnikatelé v kryptoměnách budou případné další své aktivity směřovat právě tam, kde jim takové osvobození od daně z příjmu nabídnou. Současná česká nepravidla, tedy to, že české daňové zákony nemají speciální úpravu pro investice a podnikání v kryptoměnách, tak budou komplikovat další vývoj a rozvoj právě těch firem, které se kryptoměnám věnují.

REKLAMA

Jak se daní kryptoměnové investice v Česku

Pro realizaci investice do kryptoměn platí pravidlo, že se tato investice daní 15% daní z příjmu při převodu finančních prostředků z kryptoměny na některou z fiat měn (nejčastěji USD). Dále 15% daní podléhají i ty transakce, kdy směňujete například bitcoin za ethereum nebo naopak. Tedy když měníte kryptoměnu za kryptoměnu za účel třeba spekulace. V takovém případě z každé transakce musíte zaplatit daň z příjmu.

Bohužel také platí, že každou kryptoměnu ve svém portfoliu posuzujete a daníte zvlášť. Například není možné použít ztrátu z obchodování s bitcoinem na zisky z obchodování s cardano nebo ethereum. Není také možné započíst ztráty z minulého období.

Pokud jste jen drobný investor, tak nejčastěji pouze nakupujete kryptoměny a ty následně hodlujete za účelem zisku. V okamžiku prodeje a realizace zisku postupujete následovně:

  • Kryptoměnu směňujete například za USD v platném kurzu. Příjem v dolarech musíte poté kurzem vyhlášeným pro daňové účely převést na české koruny.
  • Na tento příjem můžete uplatnit náklady, tedy nákupní cenu kryptoměny v okamžiku nákupu převedenou na české koruny a také případné poplatky, které jste zaplatili.
  • Z rozdílu mezi příjmem z prodeje a náklady pak získáte základ pro výpočet 15% daně z příjmu.
  • Tuto daň přiznáváte v daňovém přiznání za daný rok a jste povinni ji zaplatit do konce března roku následujícího.
  • Příjem z kryptoměn patří do ostatních příjmu dle §10 zákona o daních z příjmu.
  • Stejný postup platí i pro převody kryptoměn mezi sebou. Stejně byste měli zdanit i případ, kdy za kryptoměnu kupujete jiné aktivum/zboží/službu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *