CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 11. 2022

0 komentářů

Daň z příjmu a příjem z obchodování kryptoměnami

 

V ČR se platí 15% daň z příjmu a ta se vztahuje i na obchodování a investování do kryptoměn. Daň je splatná v případě realizace příjmu z kryptoměnové investice. A na rozdíl od jiných druhů investic, například příjmu z cenných papírů nebo příjmu z prodeje nemovitosti, není zatím v českém daňovém řádu žádný časový či jiný test, který by přinesl osvobození od daně z příjmu v případě kryptoměn.

Loading



 

Český daňový řád především na kryptoměny vůbec nepohlíží jako na zvláštní druh aktiva nebo investice. Kryptoměny vlastně ani neexistují, dle zákona se považují za aktivum nehmotné, movité a zastupitelné. Kryptoměny nejsou podle názoru ČNB ani peníze, ani elektronické peníze. Nejsou ani investiční nástroje a není je možné danit dle předpisů pro investice.

Test pro osvobození od daně z příjmu

Pro investice do cenných papírů se z hlediska daní z příjmu uplatňuje časový i množstevní test. Pokud investice tento test splní, tak je osvobozena od daně z příjmu. U cenných papírů se konkrétně jedná o roční příjem nižší než 100 000 Kč a také o prodej cenných papírů, které jste drželi déle než 3 roky.

Český daňový řád počítá také s tím, že od daně z příjmu je osvobozen za jasně daných podmínek i prodej nemovitosti. Pro investiční nemovitosti, ve kterých nebydlíte, pak platí časový test 10 let.

U kryptoměn žádný takový časový test není stanoven. Při jejich prodeji tak zaplatíte vždy daň z příjmu bez ohledu na to, jak dlouho jste dané kryptoměny drželi. Přitom se nemusí vůbec jednat o zanedbatelnou částku, kterou na dani z příjmu zaplatíte. Odborníci na kryptoměny i na finanční investice se tak často shodují právě na tom, že by měl být určitý časový test pro osvobození z daně z příjmu u kryptoměn také zaveden. Nebo alespoň by nemusel být zdaněn převod jedné kryptoměny na jinou, tedy transakce, kdy nedojde ke směně kryptoměny za některou z fiat měn.

REKLAMA

Časový test už například u kryptoměn zavedlo Německo a dá se čekat, že podnikatelé v kryptoměnách budou případné další své aktivity směřovat právě tam, kde jim takové osvobození od daně z příjmu nabídnou. Současná česká nepravidla, tedy to, že české daňové zákony nemají speciální úpravu pro investice a podnikání v kryptoměnách, tak budou komplikovat další vývoj a rozvoj právě těch firem, které se kryptoměnám věnují.

Jak se daní kryptoměnové investice v Česku

Pro realizaci investice do kryptoměn platí pravidlo, že se tato investice daní 15% daní z příjmu při převodu finančních prostředků z kryptoměny na některou z fiat měn (nejčastěji USD). Dále 15% daní podléhají i ty transakce, kdy směňujete například bitcoin za ethereum nebo naopak. Tedy když měníte kryptoměnu za kryptoměnu za účel třeba spekulace. V takovém případě z každé transakce musíte zaplatit daň z příjmu.

Bohužel také platí, že každou kryptoměnu ve svém portfoliu posuzujete a daníte zvlášť. Například není možné použít ztrátu z obchodování s bitcoinem na zisky z obchodování s cardano nebo ethereum. Není také možné započíst ztráty z minulého období.

Pokud jste jen drobný investor, tak nejčastěji pouze nakupujete kryptoměny a ty následně hodlujete za účelem zisku. V okamžiku prodeje a realizace zisku postupujete následovně:

  • Kryptoměnu směňujete například za USD v platném kurzu. Příjem v dolarech musíte poté kurzem vyhlášeným pro daňové účely převést na české koruny.
  • Na tento příjem můžete uplatnit náklady, tedy nákupní cenu kryptoměny v okamžiku nákupu převedenou na české koruny a také případné poplatky, které jste zaplatili.
  • Z rozdílu mezi příjmem z prodeje a náklady pak získáte základ pro výpočet 15% daně z příjmu.
  • Tuto daň přiznáváte v daňovém přiznání za daný rok a jste povinni ji zaplatit do konce března roku následujícího.
  • Příjem z kryptoměn patří do ostatních příjmu dle §10 zákona o daních z příjmu.
  • Stejný postup platí i pro převody kryptoměn mezi sebou. Stejně byste měli zdanit i případ, kdy za kryptoměnu kupujete jiné aktivum/zboží/službu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Proč se cena bitcoinu i přes pozitivní udáosti drží na nižších hodnotách?

Bitcoin (BTC) je dobře známý svou volatilitou a prudkými cenovými pohyby, které přitahují mnoho investorů a spekulantů. Nedávná výkonnost bitcoinu však některé investory do kryptoměn zmátla. Navzdory spuštění Bitcoin Spot ETF a nedávné události půlení se bitcoin snaží získat dynamiku. Tento článek zkoumá, proč jsou tyto boční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 07. 2024

Bitcoin ukončil týden na vyšší úrovni po silném přílivu do spotových ETF

Bitcoin zakončil minulý týden o 3 % výše po silném přílivu peněz do amerických spotových bitcoinových ETF. V úterý došlo k celkovému přílivu 887 milionů USD do amerických spotových bitcoinových ETF, což byl druhý nejvyšší den zaznamenaný od jejich spuštění. V čele stál FBTC společnosti Fidelity s […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024

Do bitcoinu už investuje největší banka v EU či penzijní fond z USA

Do letos spuštěných bitcoinových fondů v USA vskutku mocně investují nejen drobní investoři. Ve větším objemu do bitcoinu skrze dané fondy ke konci prvního čtvrtletí jejich existence, tedy ke konci letošního března, investovalo hned 937 institucionálních hráčů, čili profesionálních finančních domů a firem. Když začínaly tytéž fondy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *