CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

ČNB utáhla měnové kohouty, koruna posiluje

 

Česká národní banka (ČNB) dle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Po čtyřech letech se navíc vrátila ke zveřejňování vývoje kurzu koruny. Kdy koruna prolomí hranici 25 CZK/EUR a kolikrát ještě letos ČNB utáhne měnové kohouty?

Loading



 

Bankovní rada ČNB zvýšila na čtvrtečním zasedání dvoutýdenní repo sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Lombardní sazba vzrostla o 0,5 procentního bodu na 1,5 procenta a diskontní sazba zůstala na úrovni 0,05 procenta.

„Centrální banka tak reaguje na velmi dobrou kondici domácí ekonomiky, která vykazuje velmi slušná růstová tempa. Zvyšováním sazeb přibrzďuje ekonomiku, aby zabránila tvorbě větších nerovnováh nebo dokonce bublin,“ uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky.

Kolikrát ČNB letos ještě přitvrdí?

Guvernér Jiří Rusnok prohlásil, že druhé zvýšení sazeb v letošním roce je „vysoce pravděpodobné“. Další utahování měnových podmínek bude podle centrální banky probíhat přes rychlejší posilování koruny.

„Je zřejmé, že pro rychlejší zvyšování úrokových sazeb v letošním roce není pravděpodobně v bankovní radě ČNB zatím dostatečná podpora. Do konce letošního roku nás tak pravděpodobně čeká již jen jedno zvýšená hlavní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. na jedno procento,“ míní Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

REKLAMA

Jedno další zvýšení sazeb v letošním roce očekává i Viktor Zeisel. Podle něj by ale ČNB mohla během roku ještě změnit názor: „My se ale domníváme, že ČNB v průběhu roku ještě svůj postup přehodnotí, a nakonec dojde ke čtyřem zvýšení sazeb. Na konci roku tak bude repo sazba na 1,5 procentu.“

Ovlivnit rozhodnutí ČNB může kurz koruny nebo vývoj tuzemské ekonomiky. „Silnější koruna oproti prognóze ČNB může dokonce zapříčinit, že se sazby nebudou zvyšovat ani jednou. Slabší kurz koruny by naopak mohl přinutit ČNB i k dvojímu zvýšení sazeb. Druhým faktorem je vývoj v domácí ekonomice, především vývoj mezd a jejich dopad do spotřebitelské inflace,“ dodává Miroslav Novák.

A kdy se centrální banka k dalšímu utahování měnové politiky odhodlá? „Příští zvýšení, znovu o čtvrt procentního bodu, by mohlo přijít ve druhém až třetím čtvrtletí letošního roku,“ uvedl hlavní ekonom MONETA Money Bank Petr Gapko.

Koruna pod lupou

ČNB poprvé od listopadu 2013, kdy zahájila režim kurzového závazku, zveřejnila prognózu vývoje měnového kurzu. „Prognóza kurzu nepředstavuje závazek ČNB a nelze ji interpretovat ani jako preferovanou či žádoucí úroveň kurzu,“ uvedl guvernér.

REKLAMA

Prognóza ČNB očekává na konci roku kurz ve výši 24,60 CZK/EUR. Průměrný kurz by měl letos činit 24,90 CZK/EUR a pod hranici 25 CZK/EUR by se měl kurz podívat během druhého čtvrtletí.

„Osobně bych nebyl překvapen, pokud bude v jarních a letních měsících tempo posilování koruny poněkud pozvolnější, takový vývoj by ale dle mého názoru byl konzistentní s dalším zvýšením sazeb ČNB právě na srpnovém zasedání bankovní rady,“ řekl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Koruna ještě během tiskové konference ČNB posílila a dostala se pod úroveň 25,18 CZK/EUR. Po skončení tiskové konference se ale stabilizovala zhruba o pět haléřů výše. „Koruna tak opět o něco vylepšila svá post-intervenční maxima. Posílení koruny k úrovni 25 CZK/EUR však v nadcházejících dnech rozhodně nelze vyloučit,“ uvedl Miroslav Novák.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Je čas vytáhnout peníze z repofondu?

Conseq Investment Management se rozhodl přinést na trh Repofond, peněžní trh s výnosem vázaným na úrokovou sazbu České národní banky (ČNB). Využití našel jak v rodinách, firmách, vesnicích, tak i u investorů, kteří hledali výhodnější podmínky pro uložení kapitálu, než na spořícím účtu. Je ale dnům repofondu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *