CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

01. 08. 2022

0 komentářů

Ciffra z DEPO Ventures: Vliv války na Ukrajině a energetické krize na andělské investice

 

Zájem o investice neklesá, pouze se mění rozložení mezi obory. Andělští investoři a venture kapitálové fondy jsou též opatrnější, vysvětluje vliv aktuální ekonomické situace i válečného konfliktu spoluzakladatel DEPO Ventures Michal Ciffra.  

Loading



 

Role andělských investorů

Andělští investoři financují startupy v ranných fázích. Jde o rizikový kapitál – v počátečních stádiích není jisté, zda startup se svou myšlenkou na trhu uspěje. Jejich důležitost neklesá ani v současné turbulentní době. První velkou výzvou byla pandemie COVID-19, následovaná útokem na Ukrajinu a prohlubující se energetickou krizí.

Andělští investoři investují vlastní finanční prostředky. Často jsou sami úspěšnými podnikateli, kromě finančních prostředků tak mají know-how a kontakty. Podle průzkumu DEPO Ventures mezi 122 investory v loňském roce napřímo investovalo 77 % respondentů. Větší obliby získávají syndikace (42 % investorů někdy využilo syndikát s ostatními andělskými investory), prostřednictvím fondu investovalo 43 % respondentů.

Nejčastěji andělé investují do fintechu, AI nebo zdravotnictví

U andělských investorů dominují investice do fintechu, podle statistik Evropské asociace andělských investorů (EBAN) se na druhém místě v roce 2020 objevují investice do firemních softwarů, následované oborem zdravotnictví.

Zdroj : EBAN

Nejvíce investované oblasti a technologie v roce 2021 v ČR

Zdroj : DEPO Ventures, Průzkum andělských investorů v roce 2021

REKLAMA

„Podle našich průzkumů je mezi andělskými investory dlouhodobě v oblibě fintech, následuje e-commerce. V těchto oblastech bude zřejmě přechodně panovat určitá opatrnost, zejména pokud jde o valuace,“komentuje preference českých andělů partner DEPO Ventures Michal Ciffra.

Michal Ciffra: Vliv války na Ukrajině

Útok na Ukrajinu se promítl také do financování startupů, především v Evropě. Podle Michala Ciffry má válečný konflikt na investice vždy výrazný vliv, ale ne takový, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„Zajímavost investic sama o sobě se nemění. Mění se zaměření na specifické obory a odvětví. Se začátkem války, v únoru a v březnu, krátkodobě zájem o investice zamrzl. To však zasáhlo všechny typy investic,“ uvádí Ciffra. Zájem se nyní vrací, mění se však přístup venture kapitálových fondů i andělských investorů.

„Nyní více přemýšlejí o parametrech investice, častěji než dříve například zkoumají, jak rychle se startup přehoupne do zisku. Mnohem více hlídají náklady. Obezřetnější jsou i andělští investoři. Mají obavy z dopadů očekávaného růstu na startupový ekosystém, zároveň však vědí, že investice do těchto kategorií může jejich prostředky díky potenciálu zajímavého výnosu chránit před inflací,“ dodává spoluzakladatel DEPO Ventures.

Samotné státy se tak mnohem více než dříve zaměřují na obranný průmysl, kyberbezpečnost, nanotechnologie, nové generace dronů nebo zbraňové systémy. „Investoři většinou význam těchto investic chápu a aktivně je podporují. Větší objem prostředků chtějí do těchto oborů investovat i samotné státy. To je pro investory pozitivní signál, dává jim to jistotu do budoucna,“ připomíná Ciffra.

REKLAMA

Trend investic do udržitelných zdrojů energie roste, počátek války na Ukrajině tento trend dále posílil. Podle serveru Sifted v prvním čtvrtletí letošního roku dominovala v zelených investicích Francie (proinvestováno do této oblasti zde bylo 881 milionů euro).

Rostoucí ceny energií a hrozba nedostatku fosilních paliv dále prohlubují nastolený trend. „Investoři mají zájem například o startupy, které se zabývají úsporami energie, případně hledají udržitelné technologie,“ doplňuje Michal Ciffra.

Inspirace v Pobaltí

Litva, Lotyško a Estonsko – pobaltské republiky, které jsou zbytkem Evropy poněkud opomíjené, jsou expertů mekkou digitálních startupů. Estonsko proslulo kompletní digitalizací státní správy, pobaltské státy jsou také průkopníky platforem pro sdílené služby.

„Hodně zajímavých příležitostí nabízí i střední a východní Evropa. Sami je vyhledáváme například v pobaltských zemích, kde je startupový svět stále o něco víc napřed, než v Česku,“ říká Ciffra. Tuzemským investorům tak při nedostatku investičních příležitostí doporučuje, aby se nesoustředili jen na Česko, ale podívali se i do zahraničí.

Podle člena představenstva Komerční banky a Chief Digitalization Officera Marguse Simsona, který z Estonska pochází, je však Česká republika s digitalizací přibližně deset let pozadu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Češi se bojí změn klimatu. Cestu ke změně tlačí i drahé energie

Tři čtvrtiny obyvatel střední Evropy věří, že za klimatickou změnu může lidská činnost. Šest z deseti respondentů je ochotných upravit své nákupní zvyklosti, aby minimalizovali negativní dopad na životní prostředí, vyplývá to z průzkumu Sustainable Actions Index společnosti Deloitte, který mapuje vnímání dopadů udržitelných aktivit mezi obyvateli zemí […]

Text: Filip Kučera

12. 07. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *