CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Filip Kučera

30. 03. 2023

0 komentářů

Energetická bezpečnost – ve skladech ČEPRA je historicky první nafta z USA

 

Do České republiky dorazila nedávno historicky poprvé nafta z USA. Ve skladech společnosti ČEPRO byly stočeny první vlaky s naftou vyrobenou v americké Louisianě. Naftu převezl tanker po moři do Polska, odtud putovala po železnici do České republiky.

Loading



 

Od vypuknutí ruské agrese na Ukrajině je strategickým úkolem společnosti ČEPRO diverzifikovat zdroje motorové nafty a přispívat k energetické bezpečnosti a nezávislosti ČR na ruských surovinách. „Pro Českou republiku je klíčové zajistit dostatečné množství kvalitních pohonných hmot, abychom nemuseli znovu čelit podobné situaci jako vloni na jaře, kdy ceny zejména motorové nafty neúměrně vzrostly. Díky novým kontraktům budeme připraveni na výkyvy, které s sebou může přinést Putinova válka na Ukrajině,“ upozorňuje ministr financí Zbyněk Stanjura.

O kontraktu, na základě kterého se podařilo louisianskou naftu získat, jednali zástupci společnosti ČEPRO s komoditním obchodníkem z Polska několik měsíců. Snahou společnosti je získat co nejvíce dodavatelů pohonných hmot pro český trh. Stabilně vozí paliva především z Německa, Rakouska a Polska.

V tiskové zprávě Ministerstva financí se dočteme, že kvalita americké nafty odpovídá české normě. Ve srovnání s Evropou jde o jeden z těch kvalitativně lepších produktů.

Evropská unie (EU) usiluje o větší energetickou soběstačnost a lepší ovzduší pro své obyvatele dlouhodobě. Právě to mají zajistit opatření na podporu obnovitelných zdrojů, úspor energie nebo snižování emisí. Přínosem rozvoje šetrné energetiky jsou stovky tisíc pracovních míst i pozice lídra ve vývoji nových technologií. Aktuálně vzniká na půdě unie nový plán, který by měl podpořit instalace solárních panelů na rodinných domech nebo nastartovat inovace v oblasti akumulace energie.

Podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie by měl ještě v tomto desetiletí vyrůst na 20 %. Do roku 2030 by pak mohly zelené zdroje energie pokrývat v energetickém mixu alespoň 27 %. To znamená, že by téměř jedna třetina energie ve výrobě tepla, elektřiny a energie pro dopravu dohromady byla z obnovitelných zdrojů. Obnovitelné zdroje tak postupně nahradí typy uhelných elektráren, které vypouští příliš vysoké množství znečištění. Přínosem bude lepší ovzduší pro všechny Evropany a v důsledku menší spotřeby uhlí snad také postupný útlum uhelných dolů.

REKLAMA

„Při odklonu od fosilních paliv bude významnou roli hrát vodík. V nedávno zveřejněném balíčku s názvem REPowerEU si EU stanovila cíl výroby nebo dovozu dvaceti milionů tun obnovitelného vodíku do roku 2030. Zelený vodík vyráběný elektrolýzou vody, s využitím elektřiny z obnovitelných zdrojů, by měl představovat dvě třetiny budoucích celkových objemů. Modrý vodík, vyráběný ze zemního plynu s ukládáním CO2, bude tvořit zbývající třetinu,“ vysvětluje odborník na energetiku ze skupiny UCED Václav Skoblík.

Vodík podle něj bude do EU proudit z několika směrů. Vhodné podmínky pro výrobu zeleného vodíku jsou zejména v severní a jižní Africe, v jižní Americe, na Arabském poloostrově či v Austrálii. V Evropě pak na Pyrenejském poloostrově, ve Skandinávii a na Ukrajině. Nejlepší podmínky pro produkci modrého vodíku mají lokality s výskytem zemního plynu. Jedná se o USA, Norsko a vybrané země severní Afriky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Václav Skoblík: V energetice neplatí čím dříve, tím lépe

Konec uhlí se v Česku plánuje k roku 2033. Z vyjádření vlastníků uhelných elektráren, ale vyplývá, že je chtějí zavírat už za dva roky, mluví dokonce o roku 2024. Je to dáno zejména stoupající cenou emisních povolenek. Uhlí přitom tvoří 44 procent české spotřeby. Všem je jasné, […]

Text: Filip Kučera

20. 02. 2024

Představujeme nejlepší evropské akcie

I když je evropský akciový trh provázán s globální ekonomikou stejně jako všechny ostatní, nabízí investiční příležitosti, které jinde najdete jen těžko. A zatímco americké indexy se čím dál víc soustřeďují na technologické firmy, Evropa nabízí diverzifikovanější investiční prostředí. Abychom lépe ilustrovali možnosti evropského trhu, podíváme se na […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *