CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

02. 06. 2017

0 komentářů

Čeští dolaroví milionáři: Jak investují?

 

Inspirovat se o investicích je vhodné u úspěšných. A úspěšnými čeští dolaroví milionáři jsou. Jaké investiční příležitosti vnímají jako nejlepší pro příští období? A jak přišli ke svému majetku?

Loading



 

Názory českých a slovenských dolarových milionářů sleduje již sedmým rokem J&T Bank v rámci svého průzkumu Wealth Report 2017. Dotazníkovým šetřením mezi lidmi s majetkem od 25 mil. Kč do 100 mil. Kč nejen z klientů banky získává informace o jejich vnímání investičních příležitostí a o jejich investičních zkušenostech.

Máme se nejlépe v historii. O tom svědčí nejen rostoucí HDP a klesající nezaměstnanost, ale také optimismus milionářů i populace. Milionáři na škále od 1 do 10 hodnotí ekonomickou situaci v průměru na 6,3 bodech, což je nejvíce od sledování příležitostí pro investice od roku 2013. Česká populace je skeptičtější s 5,3 body, ovšem i v tomto případě ještě lépe nebylo. A kam se tedy chystají milionáři investovat?

Stavební pozemky a rezidenční nemovitosti vedou

Pro letošní rok zůstává na výsluní zájmu českých dolarových milionářů realitní trh. Zemědělská půda zdražila, a tak byla vystřídána stavebními pozemky a rezidenčními nemovitostmi, přesto tyto dlouhodobé investice zůstávají zdaleka nejvyhledávanějšími. Současné zaseknutí nové výstavby na zdlouhavé byrokracii a nefunkčních stavebních předpisech podporuje růst cen bytů a vytváří i příležitosti k výdělku do budoucnosti.

Graf 1: Nejzajímavější investice
Čeští dolaroví milionáři - kam investovat

REKLAMA

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Slovenští dolaroví milionáři slovenskému realitnímu trhu příliš nevěří. Naopak se poohlížejí především po zahraničních investicích – ať již formou nákupu akcií zahraničních firem, alternativních investic či prostřednictvím podílových fondů. Jedním z důvodů je nedůvěra v perspektivu slovenské ekonomiky. A svou roli hraje i euro, které snižuje kurzové riziko při zahraničních investicích.

Čeští dolaroví milionáři vidí ukončení intervencí České národní banky (ČNB) proti české koruně převážně pozitivně. Ovšem i z důvodu očekávání posilování koruny nevidí zahraniční investice příliš slibně. Naopak si chválí zhodnocení korunových úspor.

Zajímavé je porovnání investičních příležitostí v čase. S vrcholem ekonomického cyklu přestává být zajímavý nákup firem, které se nyní prodraží. Na druhou stranu pomalého, nicméně setrvalého nárůstu zájmu milionářů se těší start-upy.

REKLAMA

Graf 2: Nejzajímavější investice v čase
Čeští dolaroví milionáři - nejzajímavější investice v čase

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Zlato ani drahé kovy podle českých milionářů výhrou nebudou. Do zlata investovali v loňském roce. V roce 2016 se zlato vyšplhalo z přibližně 1 100 USD/oz. až ke 1 360 USD/oz. (+23,6 %), aby v závěru roku padlo ke 1 133 US/oz. Aktuálně stojí 1 265 USD/oz., což je podle milionářů příliš.

Chcete být milionářem? Je to jen na vás

Běžná populace žije v mýtu, že milionářům k bohatství pomohlo dědictví. Ve skutečnosti naprostá většina bohatých lidí si ke svému majetku dopomohla sama svou prací, pílí a trpělivostí. Pro 82 % českých milionářů je zdrojem jmění pouze vlastní práce (podnikání, zaměstnání) a především dědictvím přišlo k majetku jen 2 % milionářů. Představa lidí je ale odlišná.

REKLAMA

Graf 3: Rozhodující zdroj bohatství
Čeští dolaroví milionáři - zdroj bohatství

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Milionáři navíc zažívají neúspěch častěji než běžná populace. Připomíná to hodně rčení „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Stejně tak je postihla mnohem častěji významná ztráta investovaných prostředků. To plyne z velké části z nechuti běžné populace přijímat jakékoli investiční riziko.

Graf 4: Zažité neúspěchy
Čeští dolaroví milionáři - zažité neúspěchy

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Chcete-li se dostat mezi nejbohatší, nesmí vás v prvé řadě odradit neúspěch. Neúspěch je významnou školou života úspěšných lidí. Přijmutí rizika je druhou nezbytnou podmínkou – to ale neznamená bezhlavě riskovat, nýbrž vážit rizika a s rozumem je přijímat.

Nezůstávejte doma. Většina milionářů se shodne v tom, že pobyt v zahraničí jim poskytl více podnětů a inspirace než vysokoškolské vzdělání, které ovšem také není radno podceňovat.

A nespoléhejte na důchod. Být úspěšným je životní styl. Čeští dolaroví milionáři se neustále rozvíjejí a odchod na odpočinek zpravidla neplánují.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *