CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Mareš

11. 11. 2020

0 komentářů

Češi díky koronaviru více sportují. Pro celé sportovní odvětví bude ale objem útrat nižší

 

Z aktuální analýzy Češi a sport vyplývá, že uzavření sportovních areálů a prodejen se sportovní výbavou během letošního března a dubna povzbudilo Čechy v dalších měsících k větším útratám na sportovištích a v obchodech se sportovními potřebami. Lze tak očekávat podobný pokles jako na jaře. Nabízí se proto jednoduchá otázka – jsou opatření vlády v rámci kompenzací maloobchodu dostatečná?

Loading



 

Analytik České spořitelny (ČS) uvádí, že dalším uzavřením sportovišť lze očekávat obdobný pokles útrat Čechů jako na jaře.

„Jarní uzavření sportovních areálů se v karetních transakcích projevilo 72 procent poklesem objemu útrat na sportovištích v průběhu dubna. K růstu se karetní transakce vrátily v červnu (9 procent), v srpnu pak meziroční nárůst činil 22 procent,“ vysvětluje Tereza Hrtúsová, analytička České spořitelny.

Ekonom Partners Martin Mašát k tomu pro server investujeme.cz uvádí, že celkový objem útrat však bude pro celé sportovní odvětví mnohem nižší než v loňském roce. „Jednoduše řečeno se klienti přesunuli od hotovosti k placení pomocí karet,“ vysvětluje.

Tržby v roce 2019 vrostly o zhruba 7 procent

V analýze se dále dočteme, že tržby tuzemských maloobchodů se sportovním vybavením v posledních letech soustavně rostly a v roce 2018 dosáhly 26 miliard korun. V loňském roce se zvýšily o zhruba 7 procent. V současnosti lze v ČR koupit sportovní zboží u přibližně 1 700 prodejců, kteří zaměstnávají okolo 8,5 tisíce lidí.

REKLAMA

Stejně jako v jiných oblastech nákupů, i u sportovních potřeb roste obliba internetových obchodů. Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 online nakupuje některé sportovní potřeby už 30,2 % lidí starších 16 let využívajících internet.

Radek Novák z ČS k tomu dodává, že pokles u útrat za sportovní vybavení nebyl tak prudký jako u jiných kategorií, minima dosáhl v březnu, kdy činil 52 procent. „V květnu opět došlo k růstu a objem transakcí za sportovní vybavení meziročně vzrostl o 39 procent. Růst útrat za sportovní vybavení vydrželo i v dalších měsících. Data za srpen vykazují 16% nárůst,“ doplňuje Radek Novák.
Dopady koronaviru na sport Dopady koronaviru na sport

Mezi „vítěze“ pandemie patří prodejci kol

Martin Mašát uvádí, že zajímavý je také rozdíl mezi útratami za sportovní zboží a za platby za sportoviště. Ty jsou na tom v současné situaci hůře, protože lidé často suplovali vyžití na sportovištích pohybem venku a k tomu potřebovali sportovní vybavení. Mezi vítěze pandemie patří prodejci kol.

„Na druhou stranu současná vlna pandemie a nejistota před zimní sezónou negativně ovlivňuje prodejce lyží a lyžařského vybavení. Vládní kompenzace by měly směřovat ne na celé hospodářství, ale na maloobchodní prodejce, které stát svými výnosy přímo negativně ovlivnil. A to například povinným uzavřením provozoven či zákazem poskytování služeb,“ podotýká Martin Mašát.

REKLAMA

Ti podle něj nemají šanci nijak reagovat a pokles tržeb jinak kompenzovat. Bohužel, mnoho dotací a omezení je zbytečných a směřováno nesprávným směrem bez výrazných efektů na pokles sociálních kontaktů či šíření viru.

Na sport mělo jít v roce 2021 přes 10 miliard korun

Výdaje českého rozpočtu na sport v poslední době výrazně narostly, a to až na 8 miliard v letošním roce. Příští rok by na sport mělo jít dokonce přes 10 miliard Kč, které bude nově rozdělovat Národní sportovní agentura.

Studie Češi a sport rovněž mapovala, kolik je u nás sportovních oddílů a zařízení. Z aktuálních dat České unie sportu vyplývá, že nejoblíbenější kolektivní sport u nás, kterým je fotbal, si mohou sportovní nadšenci zahrát na na více než 3 300 hřišť. Podobný počet je i oddílů, které se účastní fotbalových soutěží. Přes 800 oddílů má pak stolní tenis a volejbal. Tenisových kurtů najdeme v ČR přes 1 000 a hřišť na volejbal okolo 800. Následují hřiště na nohejbal (305).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021

Co nás čeká v roce 2021

Vítejme, doufejme, v lepších časech!

Na úvod jednu dobrou zprávu. Horší než loni už to být téměř nemůže. Pak přijdou na řadu špatné zprávy, četbu proto doporučuji lidem s pevnými nervy a smyslem pro realitu. Ale, konec dobrý, všechno dobré.

Text: Luboš Smrčka

04. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *