CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

07. 04. 2022

1 komentář

Čeká Twitter zemětřesení? Musk se stal největším akcionářem

 

Mnohé hlasy ho považují za vizionáře. Každopádně je výrobce elektromobilů, průkopníkem vesmírného cestování a technologií či světoznámým miliardářem, Elon Musk má spoustu zájmů a rolí. Teď k nim přibyla i pozice u Twitteru. Jak by mohl sociální síť změnit?

Loading



 

Majitel Tesly a Space X je nadšeným uživatelem sociální sítě, jeho profil na Twitteru sleduje přes 80 milionů účtů. Dlouhodobě na ni pčispívá a nejednou jeho tweety rozčeřily nejen byznysové vody. Před několika dny se ale stal také investorem Twitteru, a ne zrovna nepodstatným. Podle dostupných informací s necelými deseti procenty akcií totiž stal největším akcionářem. Konkrétně za 9,2 procent akcií zaplatil kolem 2,9 miliardy dolarů. Původem jihoafrický podnikatel tak vlastní větší podíl než zakladatel Jack Dorsey.

Akcie Twitteru na krok známého miliardáře reagovaly růstem o desítky procent. Elon Musk navíc nebude jen největším akcionářem firmy, ale zajímá se i o fungování 140 znakové sociální sítě. Její šéf Parag Agrawal nedlouho po nákupu oznámil, že se Musk stane také součástí vedení a bude tak mít vliv na jí vývoj. „Při rozhovorech s Elonem v posledních týdnech se potvrdilo, že bude pro naši správní radu velkým přínosem,“ oznámil Agrawal, jak jinak než na svém twitterovém profilu.

„Vášnivý zastánce a zapálený kritik“ je prý přesně to, co společnost aktuálně potřebuje. Musk má podle všeho ve své nové pozici větší plány.

Nastane decentralizace?

Doposud jediným a viditelným činem, který se Muskovy nové role týkal, bylo patrně spuštění ankety (opět na svém profilu), zda by si uživatelé přáli možnost upravovat své už publikované příspěvky. Odborníci i veřejnost se ale ptají, zda vizionářský miliardář nemůže s podobou sociální sítě zamávat více. Dokonce mnohem více. „Koupí nejbohatší muž světa další akcie nebo dokonce převede Twitter do soukromého vlastnictví? Bude se šéf Tesly podílet na řízení Twitteru? Bude libertariánský troll tlačit na návrat Donalda Trumpa, vyhozeného z platformy poté, co v lednu 2021 podnítil útok na Kapitol?,“ ptá se například britský týdeník The Economist.

REKLAMA

Otázky nejsou, zdá se při pohledu na Muskovy vyjádření, zcela od věci. Miliardář již dříve Twitter přirovnával k „veřejnému náměstí“, jež by mělo sloužit k cirkulaci názorů a myšlenek, ale zároveň jeho fungování kritizoval za podrývání principů svobody vyjádření – tedy myšleno algoritmy, které uživatelům příspěvky servírují. Také je příznivcem decentralizovaného systému kryptoměn. Dočká se tedy Twitter změn inspirovaných decentralizací a menší „regulací“. Jaká vliv by to mělo na popularitu a finanční výkonnost Twitteru? A jak by to ovlivnilo celý svět sociálních sítí? U možného přidání tlačítka EDIT se Elon Musk rozhodně nemusí zastavit.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

bitcon 2024

Bitcoin dlouhodobě roste a vyvíjí se živelně

Zdroj: Pixabay.com O budoucnosti kryptoměn se dnes a denně diskutuje. Bitcoin se i přes občasné výrazné ztráty na ceně ovšem stále těší velké oblibě i mediálnímu zájmu. Jak to s těmi propady je? Jaké výhody a naopak nebezpečí mohou přinést do alternativního světa kryptoměn slovutní investoři? A […]

Text: Karel Pučelík

04. 06. 2021

jak funguje bitcoin

Jak funguje bitcoin? Důvěra v systém a tweety Elona Muska

Foto: Shutterstock Ačkoliv existuje nepřeberné množství různých kryptoměn (anebo lépe řečeno „kryptoaktiv“), retailoví investoři často přistupují ke kryptu jako k jedné homogenní skupině. Na čem je postaveno fungování bitcoinu a proč jeho cena tak prudce propadla?

Text: Veronika Hejná

26. 05. 2021

Rakety do vesmíru: Virgin

Kdo všechno brázdí vesmír

Nedávný nárůst zájmu o soukromé vesmírné mise ukazuje potenciál komerčních letů. Firmy, včetně Muskova SpaceX a nedávno poprvé také Bransonova Virgin Orbit, na oběžnou dráhu pomocí svých raket posílají satelity. Využívat takových „dopravců“ v budoucnu budou moci využívat státy a firmy.

Text: Karel Pučelík

01. 02. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Co prijde

    8 dubna, 2022

    Decentralizace + podpora Lightning Network

    Odpovědět