CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Ole Sloth Hansen

04. 05. 2009

0 komentářů

Čeká nás deflační tlak aneb Nákup komodit neuspěchejte

 


 

Zatímco do světa proudila směs ekonomických dat, komoditní trhy byly většinu týdne neutrální. Páteční oživení však způsobilo, že odvětví během týdne stouplo. Bylo tam pro každého něco, protože některé ekonomické ukazatele vykazovaly první „plody” oživení, zatímco jiné potvrzovaly staré rčení, že „jedna vlaštovka léto nedělá”.

Některé ekonomické ukazatele vykazovaly zpomalení svého poklesu, což zavdávalo určité důvody optimismu. Na druhou stranu, některé i nadále překvapovaly trh poklesem, což je vidět na údajích o HDP USA za první čtvrtletí, který poklesl o -6,1 %.

Akciové trhy si přisvojily myšlenku oživení a index S&P 500 zaznamenal největší měsíční zisk od roku 1991. Optimisté na trhu se během uplynulých dvou měsíců drželi zuby nehty dat ukazujících jejich směrem. Rádi bychom zde samozřejmě viděli dno, ale ekonomická aktivita stále klesá, i když pomaleji než na konci minulého roku.  

Hlavní ekonom Saxo Bank, David Karlsbol, uvedl:   „Držíme se našich předpovědí pro rok 2009. Nejdůležitější pro investory je uvědomit si, že nás čeká velký deflační tlak, ne ohledně jeho velikosti, ale očekáváme, že k němu bude docházet ve většině rozvinutých zemí. Mnoho evropských zemí se dostává do deflačního území, zatímco jiné se drží meziroční inflace, ale přibližují se deflaci. Očekáváme, že tento vývoj bude pokračovat, když míra nezaměstnanosti nadále stoupá a bankovní systém musí dále odepisovat svoje portfolia půjček.

Bude důležité sledovat indexy nových objednávek k získání důkazu o změně v ekonomické aktivitě, přitom tyto indexy nenabízejí mnoho důvodů k oslavám. Dále jsou důležité hlavní ukazatele. Zvláště důležité je to, zda bankovní rezervy, část zásoby peněz, které se nyní hromadí v komerčních bankách, jsou k něčemu využívány. To by samozřejmě bylo obratem. Překvapilo by nás to však, protože většinou v průběhu recese se aktivity půjčování v bankovním systému sníží alespoň na dva roky. Doposud jsme viděli, že se aktivity půjčování, alespoň v USA, po šest měsíců snižují, proto očekáváme, že to bude pokračovat ještě alespoň 1½ roku.”

REKLAMA

Na základě uvedeného se domníváme, že nakupování komodit v této době jako ochrana proti inflaci je příliš časné a riziko deflace je mnohem vyšší.

Ropa se nadále obchodovala stranou kolem 50 USD s malým manévrovacím prostorem, který se každý den snižuje. Současné pásmo, které je definované trendy letošních maxim a minim, ukazuje na pásmo mezi 47,50 USD a 54,70 USD. Investorům radíme zůstávat v pásmu, domníváme se, že riziko poklesu je vyšší s pravděpodobností návratu zpět na 45 USD.

Propuknutí prasečí chřipky má již určité dopady na cestování a může se stát závažnějším problémem, protože se blížíme sezóně častějšího cestování auty v USA, která začíná na konci května. V současnosti však tyto negativní zprávy, které se objevují ještě navíc k ekonomické krizi, měly pouze omezený vliv, když akciové trhy stoupaly a oslabující dolar věci táhl opačným směrem.

Zlato bylo tento týden tlačeno níže růstem na globálních akciových trzích, když se prasečí chřipce nepodařilo znovu podnítit momentum nahoru. Šlo o první případ, kdy ztráty trvaly dva měsíce za sebou, od dubna 2008, zejména kvůli vysychající poptávce investorů, když se jejich pozornost obrátila k jiným třídám aktiv.

REKLAMA

Byli bychom opatrní používat zlato jako zajištění proti inflaci, protože očekáváme, že v nejbližší době bude větším problémem deflace. Technicky se obchody futures zlata pro dodání v červnu i nadále obchodují v kanále dolů s pásmem, které se v současnosti nachází mezi 865 USD a 915 USD.

Radíme investorům, aby se pohybovali v pásmu, ale stejně jako u ropy se domníváme, že strana dolů nabízí lepší odměnu.

Odprodej u mědi během minulých dvou týdnů zřejmě zapůsobil a silná poptávka se pro červencové obchody futures vrátila na úroveň 190 USD. Předtím měsíc trvající velké nákupy Čínského státního úřadu (Chinese State Bureau (STB)) posunuly ceny výše a nákupy se nyní staly viditelné, když Londýnská burza s kovy (LME) zaznamenala, že v asijských skladech jsou nejnižší úrovně zásob za čtyři roky.

Klesající zásoby spolu s rostoucími akciovými trhy poněkud snížily obavy, že ekonomický pokles sníží poptávku po kovech.

REKLAMA

Technicky se zdá, že se červencová měď bude nakupovat mírně pod 200 USD s cílem k 210 USD, následovaným 216 USD, což je 200denní klouzavý průměr.

Trhy USA s obilím a olejnatým semenem se během týdne pohybovaly jako na horské dráze, nejprve byly silně poškozeny propuknutím prasečí chřipky, aby pak na nich došlo k silnému oživení, když došlo k opoždění letošní sezóny sázení kvůli vlhkému počasí. Sojové boby navíc nalezly podporu, když Argentina opět snížila odhad velikost své produkce. 

Další týden by se mohl stát pro odvětví velmi zajímavým, protože obilí i sojové boby jsou blízko důležitým úrovním resistence. Červencové obilí by mohlo prolomit dlouhodobý trend dolů a stoupnout nad 417 USD, a poté mít za cíl 447 USD. Červencové sojové boby testují 200denní klouzavý průměr a týdenní uzavření nad 1064, což je obchodování v době přípravy této zprávy, a mohly by mít cíl 1076 a 1135.

Závěrem je třeba říct, že v pořadí zisků a ztrát komodit nedošlo během uplynulých několika týdnů k velkým změnám. Měď je stále vepředu s výnosem 50 %, zatímco zemní plyn se pevně drží dna a v roce 2009 dosud ztratil 39 %.

Autor je komoditní stratég Saxo Bank.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *