CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 02. 2024

0 komentářů

Čeká na bitcoin dobrý rok?

 

V loňském roce bylo trošku překvapení, kam až dokázala cena bitcoinu vystoupat. Koncem roku 2022 jste bitcoin koupili pod 400 tisíc Kč, zatímco na začátku roku 2024 si bitcoin sahá na milion. Znamená to, že bitcoin čeká rok růstu? S čím počítat, když investujete do kryptoměn v roce 2024.

Loading



 

Přičemž na současný růst ceny bitcoinu se můžete koukat dvěma způsoby. Za prvé ten správný okamžik nákupu jste už nestihli, ten byl před rokem, možná ještě tak v půlce minulého roku. Za druhé ale nejspíše nikdy není pozdě, na své předchozí maximum (téměř 1 a půl milionu korun) si bitcoin ještě nesáhl. A zatím při každém růstu bitcoin svá předchozí maxima překonal.

Než začnete investovat do kryptoměn

Než ale budete hledat, kde to koupit a kolik toho koupit a rychle do bitcoinu zaparkujete volné úspory, pojďme si zopakovat základy investora a především investora do kryptoměn.

  • Bitcoin a další altcoiny jsou čisté spekulace. Je to měna bez jakéhokoliv zajištění, zajišťuje ji pouze algoritmus a pouze víra uživatelů, že takto by to mělo v dnešní době být.
  • I když je bitcoin už poměrně zavedenou měnou, tak stále platí, že je to vysoce riziková investice, že jeho cena je velmi fluktuační a že se velmi těžko předvídá její vývoj.
  • Do bitcoin a kryptoměn investujete tedy jen peníze, které si můžete dovolit ztratit. Rozhodně tam nedávejte poslední úspory, finanční rezervu ani si na nákup kryptoměn nepůjčujte.
  • Bitcoin se nejvíce vyplatí prostě držet (hodlovat). Spekulovat na pohyb jeho ceny není zrovna jednoduché. Stejně tak není vhodné právě do bitcoinu ukládat volné peníze, které chcete brzy na něco použít.
  • Investice do bitcoinu nejsou zrovna příznivě zdaněny. V českém daňovém systému z každého realizovaného zisku zaplatíte daň z příjmu a osvobození od daně neexistuje.
  • Pokud se i přes rizika a nevýhody kryptoměnové investice do toho pustíte, tak pamatujte také na bezpečnost uložení, nákupu i prodeje.

Předpovědět cenu bitcoinu není snadné

Pokud narazíte v médiích na predikce cen bitcoinu, tak celkový obraz bývá zkreslený dvěma protipóly. Cenu bitcoinu totiž předvídají snad jen dvě skupiny lidí. Tou první jsou nadšenci do nové měny a nového způsobu fungování měny a online plateb. Tito nejspíše ten odhad cen dost přestřelí. Je to nové, je to třpytivé, je to in a každý to chce používat. Během tří let to bude stát jeden milion USD. Tak nějak to viděl americký finančník John McAffee v roce 2017, kdy předpověděl: nejdříve že bitcoin bude za půl milionu a poté dokonce za milion a to už v roce 2020. Když se ohlédneme ty tři roky zpátky, tak asi se shodneme, že to trošku přestřelil.

Druhou skupinou predikátorů jsou pak skeptici. Bitcoin nic nestojí, nic ho nekryje, nic neumí, má minimální použití, zapadne do historie internetu a během pár let bude za nulu a nikdo už o něm nikdy neuslyší. Na tuto skupinu můžete také narazit velmi často, vlastně nejspíše na každého nadšence do kryptoměn najdete i skeptika, který si myslí, že kryptoměny jsou slepou vývojovou uličkou.

REKLAMA

No jo, ale bitcoin tady stále je. Sice nestojí miliony, ale rozhodně stojí víc než před deseti lety. A pravdepodobně se letos opět chystá k růstu. Může do konce příštího roku svou cenu zdvojnásobit? Krátkou odpovědí je: ano, může. Jste ale ochotni si na to riziko vsadit?

Co stálo za růstem ceny v roce 2023

Než se pokusíme spekulovat o spekulativní ceně bitcoinové spekulace, ohlédněme se za minulým rokem. Po nějakých těch skandálech, skončila kryptoměnová zima a minulý rok nakonec bitcoin svou cenu zdvojnásobit dokázal. Co k tomu přispělo?

  • Vysoká inflace pobídla investory hledat produkty s vyšším zhodnocením. A i přes vysoké riziko jich část přešla právě ke kryptoměnám.
  • Vznikají ETF spojená s kryptoměnami a bitcoinem. Což investory ujišťuje, že dochází k postupné institucionalizaci kryptoměn, především tedy bitcoinu.
  • Každý nárůst bitcoinové ceny byl zatím spojen s příchodem nových účastníků, je tak dobré předpokládat, že růst ceny v minulém roce byl částečně tlačen spekulací.

Vlivů bylo určitě víc, ale vysoká inflace, nejistá ekonomická situace a k tomu pokračující institucionalizace kryptoměnového trhu byly jedny ze zásadnějších. A jak už to u bitcoinu bývá, vždy je nutno počítat s tím, že část růstu ceny je pouze tlačen spekulací.

V roce 2024 čekejte halving

Jedním ze zásadních vlivů pro tento rok, je fakt, že dojde k halvingu. Tedy odměna za vytěžení se sníží na polovinu. Halvingy v minulosti vždy vedly k následnému růstu ceny bitcoinu. Proto většina předpovědí počítá s tím, že cena díky halvingu poroste i letos. Bude to ale tak velký impulz, aby bitcoin dokázal svou cenu zdvojnásobit?

Halving k tak velkému růstu v minulosti spíše nevedl. Je tak nutné se podívat na další vlivy, které můžou cenu ovlivnit. Vysoká inflace už nejspíše nebude hlavním vlivem, stejně tak by se snad ekonomická situace po celém světě mohla postupně stabilizovat. Významným vlivem tak bude nejspíše právě tradiční finanční trh, který začíná začleňovat bitcoin a další kryptoměny do různých investičních nástrojů.

I tak ale bitcoin stále zůstává velmi riskantní investicí, která se vám nemusí vyplatit. Pokud ale stejně chcete alespoň částečně investice do kryptotrhu zkusit, mnohem více se vyplatí investovat do akcií spojených s bitcoinem a dalšími altcoiny. Burzy, těžaři, kryptoměnové platformy, zatímco bitcoin svou cenu zdvojnásobil, akcie spojené s bitcoinem měly loni opravdu dobrý rok. Marathon Digital (těžba bitcoinu) například vzrost o více než 600 %. Coinbase (směnárna) asi o 500 % nebo MicroStrategy (software) asi o 400 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *