CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

28. 01. 2010

6 komentářů

Bude terorismus hrozbou i pro investory?

 


 

Terror-free investing je podobně jako například sociálně odpovědné investování, zelené investování, nebo investování na základě morálních zásad poměrně novou a hlavně módní investiční strategií. Ty chtějí investory přimět k tomu, aby měli pocit, že kromě dosažených výnosů mohou mít dobrý pocit, že udělali něco v souladu se svými morálními, nebo jakýmikoli jinými zásadami. Bohužel se tím často investoři mohou připravit o zajímavé výnosy, jim to ale určitě nevadí.

Terror-free investování je poměrně novou investiční strategií, která se začala objevovat v portfoliích fondů a u investičních poradců po teroristických útocích na newyorské dvojičky v říjnu 2001. Základní charakteristikou této strategie je snaha omezit investování do akcií společností, které mají jakékoli aktivity v zemích podporujících terorismus. Něco podobného se děje například na trhu s diamanty, kde se prodejci snaží i díky certifikátům omezovat prodej tzv. „krvavých diamantů“, které pocházejí z problematických oblastí afriky a slouží na financování ozbrojenců a občanských válek. A mnozí zastánci této strategie rovněž zmiňují úspěšné tažení proti apartheidu v Jižní Africe založené na omezení investic v této zemi.

Teoreticky by se tak mělo zabránit přílivu investic do společností, které terorismus jakýmkoli způsobem podporují a ty budou nuceny buď ukončit svou činnost, nebo alespoň aktivity v daných zemích. Myšlenka je to zajímavá a své příznivce si (alespoň v protiteroristicky laděné a médii masírované Americe) určitě najde, ale má to několik háčků.  

Zatím více negativ

Pro investora je poměrně těžké zjistit, jestli společnosti, které si vyhlédne a chce investovat do jejich akcií, mají nějaké aktivity, nebo obchodují se zeměmi podporujícími terorismus (určené americkým Ministerstvem zahraničních věcí). Poměrně jednoduché to je u akcií obchodovaných na amerických burzách, které jsou kontrolovány a úřadem Global Security Risk založeném americkou komisí pro cenné papíry (SEC) v roce 2001 (ještě před atentáty v New Yorku). Pokud některá z nich má aktivity, nebo obchoduje s některou ze zemí podporujících terorismus (Kuba, Súdán, Sýrie, Írán), dostane se na seznam, kde jsou všechny tyto společnosti uvedeny. 

U jiných společností, které se neobchodují na amerických burzách, může být zjištění o obchodování a aktivitách v „teroristických zemích“ trochu komplikovanější. Možná je to kvůli tomu, že tato strategie má zatím úspěch pouze v USA, protože lidé s ostatních zemí nejsou na terorismus až tak hákliví. Ne každý navíc souhlasí s tím, co si o terorismu myslí Ministerstvo zahraničních věcí USA.

REKLAMA

Dalším problémem pak může být jasné určení, co je to vlastně spolupráce se zeměmi podporujícími terorismus, přičemž zde vyvstává několik otázek, které již před časem nastínil Richar Shaw vw svém článku Ins and Outs of Terror Free Investing. Jak se například může bránit společnost, která vyrábí spotřební zboží, tomu, že její výrobky se dostanou do „neoblíbených zemí“? Je potřeba vyhýbat se také společnostem, které fungují jako subdodavatelé firem, které obchodují například s Íránem? Má být na seznamu také společnost, která dodává energii firmě, která obchoduje s některou zemí ze seznamu?

Další otázkou je pak také skutečnost, že mnoho investorů by podle této strategie muselo prodat podílové listy fondu, který má byť jen jednou společnost ze seznamu nežádoucích firem na seznamu. Například fond, který investuje do energetických, nebo ropných firem, by si pak asi nekoupil nikdo.

Seznam firem a také seznam států, které prý podporují terorizmus se navíc neustále obměňuje podle toho, jaká je momentální politická situace ve světě, což rovněž nevytváří transparentní prostředí pro investory.

Terror-free investing může být pro někoho zajímavou strategií, ale podobně jako jiné podobné strategie, u nichž hraje důležitější roli něco jiného, než obchodní výsledky společností a výnosy nemusí znamenat úspěch. Investoři totiž mohou kvůli omezenému výběru titulů přijít o zajímavé výnosy, které pak shrábnou ti, kteří se řídí pouze základními pravidly investování. A jedním z nich by určitě měl být výnos v přijatelném poměru s rizikem. Ostatní kritéria pak mohou portfoliu pouze uškodit.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Traxler

    31 ledna, 2010

    Off topic: Zruste uz prosim diskuzi „Neverte slibum velkych zisku“… zamoruje cely web, ze ktereho se akorat stava vetsi a vetsi bulvar.

    Odpovědět

  • jarda

    31 ledna, 2010

    V podstatě souhlas, protože je zneužívaná na neopodstatněné útoky neznalými na seriózní světový obchodní systém, a to ještě i anonymně.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    31 ledna, 2010

    Vecny obsah one diskuze se stejne absolutne ztraci v mnozstvi prispevku.
    Kdykoliv se podivam na stranky Investujeme, vidim v prehledu poslednich diskuznich prispevku same steky do tehle nekonecne debaty. Proste bych to stopl jako u diskuze o zfpa. Je to plevel, ktery dusi uz tak dost zarostlou dzungli stranek Investujeme.
    Informacni hodnota zdejsich clanku a diskuzi je posledni dobou velmi miziva. Kdyz pak jeste diskuzi zapleveluje takovahle nesmyslna debata, kde se lidi budou donekonecna hadat, jestli neco funguje nebo ne, absolutne ztracim chut stranky vubec otvirat.
    Nakonec stranky naivne otevru, abych si jako obvykle rekl… „Hmmmm, zase nic zajimaveho.“
    Myslim, ze podobne pocity bude mit vice ctenaru.
    Mam-li byt uprimny, me osobne v lednu zaujal jeden jediny clanek… Jak mohou byt uspory legalne odcizeny; Radovan Novotny.
    To mi prijde dost malo.
    Ale mozna jsem jen ja moc narocny a ostatni ctenari jsou spokojeni. Protoze nikdo jiny si nestezuje.
    Prosim redakci, aby se neurazila a brala to jako konstruktivni kritiku. Snad zpetnou vazbu ocenite. Jak s ni nalozite, je jen na vas.
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • jarda

    2 února, 2010

    Je tu i jiný problém.
    Zjevně jde o zneužití odborného finančního fóra anonymním způsobem. Evidentně jedinci, kteří infiltrují z jiných fór s cílem škodit těm, kteří to myslí s finančním poradenstvím dobře a zákonně, s cílem daným zákony a morálkou.
    Pracuji v oblasti prevence a jsem proti kriminalizaci finančního poradenství.
    Jsem pro to, aby tato www neumožňovala anonymní ataky a pomlouvání těch, kteří jednají zákonně. Aby nebyla individua, která zjevně zavádí a klamou, připuštěna do zneužívání odborných diískusí na této www.
    Jde o debaty na téma, o kterém se zmiňuje i Jan Traxler. Moje dobře míněné příspěvky jsou ignorovány a ataky pokračují. Budu nucen zapojit orgány činné v trestním konání a doporučuji zálohovat debatu a zjistit IP dotyčných, v rámci zabránění páchání trestné činnosti přes tuto odbornou www.
    jarda KE

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    3 února, 2010

    Tak i dnes jako obvykle mrknu na Investujeme a tady jen same steky z debaty Neverte slibum…

    Odpovědět

  • jarda

    4 února, 2010

    Prošel jsem si ty linky, které jsou propagované některými anonymy na tom fóru zde, a nestačil jsem se divit.
    Doopravdy nerozumím motivaci těch nékolika jediců, nicku „repak“ jsem dokazal klamání na fóru, i jeho jméno, i ty jeho „výpočty“ sťaby neznalý a mimo obchod, ale i tak si „húde“ stále to svoje. A co včul ?
    Nebudu tam přispívat, protože je to mimo obor tohoto fóra. Tu to není o obchodě.
    Je faktem, že každý obchod, pokud se řídí zákony, je v pohodě, a obchod, který nabízí slevy – a bez poplatků, však to přeci všichni chtějí, a někdy i vymlátí výlohy a dělají od noci fronty, a tady nic takového netřeba. Nerozumím těm nenávistným reakcím, a to už jsem v životě ledascos proskákal.

    Odpovědět