CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

03. 12. 2008

0 komentářů

Vyplatí se čisté svědomí?

 


 

Socially responsible investing, případně sustainable and responsible investing. Zkratka SRI ve světě představuje investiční strategii, při níž se kromě očekávaných výnosů hledí také na kritéria, jako jsou sociální vztahy, lidská práva, nebo čistota životního prostředí. Jde o poměrně široký pojem, pod kterým si každý investor, který investuje pouze do určitých vybraných sektorů nebo společností, může představovat něco úplně jiného.

Dnes existuje mnoho možností, jak se vyhnout investicím do akcií společností zabývajících se výrobou cigaret, alkoholu, hazardem, významným způsobem znečišťují životní prostředí, nebo dokonce do společností, které sdírají klienty svými agresivními úvěrovými praktikami, a samozřejmě zbrojařského průmyslu. Každý produkt nebo skupina produktů má svá kritéria, na základě kterých vybírá cenné papíry do svého portfolia.

I když je samotný pojem SRI ve světě investic relativně nový, povědomí o odpovědném investování začalo vznikat už v době války ve Vietnamu, kdy někteří investoři odmítali svěřovat své prostředky společnostem podporujícím válku, případně na ní vydělávajícím. Mnozí investoři také odmítali investovat v jižní Africe v dobách vlády apartheidu apod.

V USA se sociálně odpovědné investování často spojuje s katolickým vyznáním, případně jinými druhy náboženství (své fondy mají muslimové, židé, Luteráni apod.). Portfolio takových fondů určitě nebude obsahovat akcie farmaceutických nebo biotechnologických společností, které vyrábějí antikoncepční přípravky, velkým tabu jsou firmy, které mají něco společného s potraty, a samozřejmě sex a pornografický průmysl.

Extrémem pak mohou být investiční společnosti, které odmítají investovat do firem, které nabízejí pomoc osamělým lidem, nebo sympatizují s jinou než heterosexuální orientací. Další specialitou jsou pak fondy, které neinvestují do pojišťovacích společností a společností vydělávajících na poskytování půjček a vyplácení úroků, případně se zabývají produkcí vepřového masa apod.

REKLAMA

Důvodů, proč investovat odpovědně, je podle zastánců těchto strategií několik a mohou se pozitivně projevit právě v dobách, jako je ta dnešní. Společnosti, které se chovají transparentně navenek a odpovědně ke svým zaměstnancům, nebo nemají potřebu podstupovat velké riziko apod., mají mnohem větší šance dosahovat dlouhodobě nadprůměrných výsledků a lépe se vypořádají s krizí, jaké dnes čelíme. Rovněž fondy, které investují například podle islámských principů a ignorují tak celý finanční sektor, mohou dnes na tom být lépe než jejich konkurenti. A je pravdou, že v USA se těmto fondům v poslední době daří od začátku roku překonávat trhy o několik procent.

Výběr společností, resp. kritéria, jak už bylo zmíněno, však mohou být v různých fondech úplně rozdílná, což nakonec vytváří poleněkud zmatek a nahrává odpůrcům těchto nových metod výběru investičních příležitostí. Pro někoho je farmacie oborem, který vyrábí léky proti závažným chorobám, pro někoho jiného ale tento sektror (případně vybrané společnosti) bude nepřijatelný, protože se podílí na produkci antikoncepčních přípravků. Dobrý příklad dává také Scott Rothbort ve svém článku Understanding SRI, kde uvádí příklad producentů vína, jejichž obor je předem vyloučen z portfolia kvůli tomu, že vyrábí alkohol. Jak ale bude společnost hodnocena, když vyrábí víno používané při náboženských obřadech? Je to stále hřích?

U nás mají investoři v rámci sociálně odpovědného investování možnost investovat především do produktů navázaných nějakým způsobem životní prostředí. Dostupné jsou jak podílové fondy, tak i strukturované produkty, jako jsou certifikáty nebo ETF.

Investoři se musí připravit na poněkud vyšší volatilitu u těchto produktů, jejich dlouhodobý potenciál by ale měl tuto vlastnost vynahradit. Za každým produktem je uvedena výkonnost fondu od začátku letošního roku, pro porovnání se patří uvést také výkonnost několika akciových indexů ve stejném časovém úseku na porovnání (DJIA -33,4 %, S&P -38,94 %, DJ EuroStoxx 50 -44,68 %, DJ EuroStoxx 600 -43,26 %, PX -52,46 %).

REKLAMA

Korunoví investoři se sklonem k ekologickému smýšlení mohou investovat například do aktivně řízeného fondu ČPI živé planety (-47,31 %), který investuje do akcií a ETF zaměřujících se zejména na oblasti, jako jsou ochrana klimatu, alternativní zdroje energií, recyklace, voda (zpracování a úprava vody apod.), bioprodukty (biopotraviny) a nové materiály a nanotechnologie.

Dalším korunovým fondem je úžeji zaměřený fond ČSOB Vodního bohatství (-41,12 %), který banka začala nabízet po velkém úspěchu zajištěných fondů se stejným názvem. Fond investuje do akcií společností zabývajících se zejména čištěním, odsolováním, obnovou infrastruktury, dodávkami kvalitní vody apod.

Stejné zaměření má také eurový fond od stejného správce, KBC Eco Fund Water (-38,23 %). Dalšími fondy v nabídce KBC jsou Eco Fund Alternative Energy (59,16 %) investující do společností působících v oblasti rozvoje alternativních energií, Eco Fund World (-40,64 %) investující do společností fungujících na základě politiky udržitelnosti, mají výjimečné postavení v oblastech, jako jsou hospodářská politika a vnitřní sociální vztahy, corporate governance, lidská práva a splňují kritéria týkající se životního prostředí. Podobné zaměření, ale s důrazem na evropské společnosti, představuje také fond Eco Fund Sustainable Euroland (-49,04 %).

Také společnost Pioneer Investments nabízí podobný fond, který je dostupný v dolaru i euru, Pioneer Global Sustainable Equity (v euru -35,78 %; v dolaru -44,55 %), který investuje do akcií společností, které svými službami a výrobky přispívají ke zdravému životnímu prostředí, omezují přísun kapitálu do environmentálně škodlivých podniků a společností angažujících se ve společensky odpovědném chování.

REKLAMA

Fond Pioneer Global Ecology (rovněž euro i dolar, -38,63 %; -45,93 %) pak investuje do společností, působících v oblasti kontroly znečištění vzduchu, alternativních zdrojů energie, recyklování, pálení odpadů, úpravy odpadních vod, čištění vody a biotechnologií.

Sociální odpovědnost a ekologii sleduje při výběru akciových titulů také fond od ABN Amro AAF Global Sustainable Equity Fund (-42,88 %) nebo Parvest Europe Sustainable Development (-41,77 %) od BNP Paribas.

Investiční společnosti a banky dnes nabízejí také velmi široké množství strukturovaných produktů se zaměřením na sociálně odpovědné investování, nebo ekologii. Můžeme si uvést jeden příklad, kterým je indexový certifikát zaměřený na ekologii, GreenTec Climate 30 Index Certifikat (-54,3 %) od Deutsche Bank. Podkladovým aktivem je certifikát GreenTec Climate 30 vytvořený rakouskou společností GreenTec Invest AG společně s firmou Dow Jones a zahrnující 30 společností ze šesti oborů zaměřených na životní prostředí. Polovinu portfolia tvoří firmy ze sektoru obnovitelných energií, po desetině pak představují společnosti z oborů efektivního transportu, produktů, vody, redukce CO2 a recyklace. Certifikát je splatný na konci roku 2030.

Podle výkonnosti zmiňovaných fondů nelze konstatovat, že by dobré svědomí přinášelo investorům nějaké dodatečné výnosy. Při porovnání s americkými fondy, které si vedou mnohem lépe než akciové indexy představující celé trhy, pak lze konstatovat, že stejně jako u jiných produktů, i zde hodně závisí na správci a managementu fondu. Jako zpestření portfolia mohou tyto produkty fungovat vcelku dobře, ale před dopady finanční krize vás ani pánbůh neochrání.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *