CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Piaxabay.com

13. 06. 2022

0 komentářů

Britský experiment: Tisíce lidí budou pracovat jen čtyři dny v týdnu

 

Dočkáme se kratší pracovní doby? Tisíce lidí z různých firem ve Spojeném království  si na šest měsíců vyzkouší, jak by fungoval čtyřdenní pracovní týden. Další experimenty se přitom už chystají. 

Loading



 

Ve velké Británii začíná doposud největší experiment se čtyřdenním pracovním týdnem na světě. Od června se do něj zapojilo přes 330 zaměstnanců v sedmdesáti firmách. Mezi nimi najdete jak zástupce malých podniků, tak i velké finanční korporace. Pilotním program, který organizuje iniciativa 4 Day Week Global, thinktank Autonomy, 4 Day Week Campaign a zapojí se do něj i výzkumníci z věhlasných univerzit v Cambridge, Oxfordu a v Bostonu,  poběží půl roku. Informoval o tom britský deník The Guardian.

S tím, jak se dostáváme z pandemie, si stále více společností uvědomuje, že novou hranicí hospodářské soutěže je kvalita života a že zkrácená pracovní doba zaměřená na výkon je prostředkem, který jim zajistí konkurenční výhodu,“ vysvětluje důvody šéf Joe O’Connor, šéf zmíněné neziskové organizace 4 Day Week Global.

Kratší pracovní doba, stoprocentní produktivita

Celý program mý fungovat na půdorysu poměru  100:80:100. To znamená, že zaměstnanci získají sto procent platu za osmdesát procent dosavadní pracovní doby, v průběhu které ale mají vynaložit opět sto procent produktivity. Výzkumníci budou sledovat, jak nový systém ovlivní  produktivitu firem. Důležité bude také, jak zasáhne do blahobytu zaměstnanců, bod drobnohled přijde dělení genderových rolí. „Budeme analyzovat, jak zaměstnanci reagují na den volna navíc, pokud jde o stres a vyhoření, spokojenost s prací a životem, zdraví, spánek, spotřebu energie, cestování a mnoho dalších aspektů života,“ popisuje socioložka Juliet Schor z Boston College.

Pětadvacetiletý Wyatt Watts z firmy Platten’s Fish and Chips se na projekt v první chvíli díval podezřívavě. „Když jsem se poprvé dozvěděl, že budeme pracovat méně hodin za stejný plat, řekl jsem si: „V čem je háček?“ Obvykle jsem z práce tak vyčerpaný, že nemám energii, takže doufám, že když budu mít čas navíc na odpočinek, zvýší se mi hladina energie,“ řekl deníku The Guardian.

REKLAMA

Ani firmy se katastrofy neobávají, příkladem je Charity Bank. „Již dlouho jsme zastánci flexibilní práce, ale pandemie v tomto ohledu skutečně změnila podmínky. Pro Charity Bank se přechod na čtyřdenní pracovní týden jeví jako další přirozený krok. Koncept pětidenního pracovního týdne z 20. století již není pro podnikání 21. století nejvhodnější. Jsme pevně přesvědčeni, že čtyřdenní pracovní týden beze změny mzdy nebo benefitů vytvoří spokojenější zaměstnance a bude mít stejně pozitivní dopad na produktivitu podnikání, zákaznickou zkušenost a naše sociální poslání,“ uvedl její šéf Ed Siegel.

Britský experiment bude doposud největší, ale určitě nebude jediný. Experimenty podpořené úřady letos proběhnou například ve Španělsku nebo ve Skotsku.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *