CZK/€ 24.935 -0,02%

CZK/$ 23.131 -0,47%

CZK/£ 28.979 -0,09%

CZK/CHF 25.503 -0,20%

Text: Karel Pučelík

04. 02. 2020

0 komentářů

Británie vstoupila do přechodného období

 

Na konci ledna Velká Británie vystoupila z Evropské unie. Ačkoli podporovatelé odchodu z unie již událost v poměrně velkém stylu oslavili, země ještě nemá zdaleka vyhráno. Po dlouhých jednáních o samotném vystoupení bude následovat ještě řada dalších.

Loading



 

Ihned po oficiálním vystoupení 31. ledna Velká Británie vstoupila do přechodného období, které bude trvat do konce letošního roku. Pro vnějšího pozorovatele nedošlo k výrazným změnám. Spojené království zůstalo mezi členy jednotného evropského trhu, stejně tak nadále zůstává i v celní unii. Příliš se zatím nemění ani cestování mezi ostrovem a kontinentem, platí pasy i řidičské průkazy.

Do Británie se i po jejím vystoupení z EU k 31. lednu 2020 dostane Čech na občanský průkaz jako do jiných států EU. Možnost přicestovat do Británie pouze na občanku bude ale během roku 2020 pravděpodobně zrušena. Kdo tedy nemá pas, měl by si jej vyřídit co nejdříve,“ upozorňuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Rovněž se může Evropan volně pohybovat po britské půdě nebo tam pracovat. Zatím. „Ti Češi, kteří nyní, tj. ještě stále před brexitem, žijí (a pracují) v Británii, si během roku 2020 musí zažádat o status usedlíka (settlement status) nebo o dočasný status usedlíka (pre-settled status). Do té doby mohou v Británii pracovat jako předtím. Jejich práva na pobírání příspěvků a přístup k službám zůstanou nezměněna,“ uvedl ekonom.

Klíčová smlouva brexitu

Co se mění pro britskou ekonomiku? Země bude i letos přispívat do unijního rozpočtu, ačkoli již není právoplatným členem. Na obchod se budou vztahovat stejné podmínky, které platily dosud. Jedna změna ale podstatná je. Britové již nebudou mluvit do vývoje nových předpisů, pravidel a nařízení. Britové zmizeli z řad úředníků a diplomatů, minulý týden se se svými kolegy rozloučili i britští europoslanci.

REKLAMA

Naprostou alfou a omegou příštích měsíců bude pro ostrovní ekonomiku obchodní smlouva s Evropskou unií. Ta určí, jak budou stanovena případná cla, kvóty a další obchodní bariéry.  Jak budou vzájemné vztahy vypadat po přechodném období napoví až rokování vyjednávacích týmů.

A britští vyjednavači by diskuse o nových podmínkách neměli podceňovat. Pro tamější ekonomiku totiž budou klíčové. Podle BBC Velká Británie obchoduje v 49 procentech se zeměmi Evropské unie, v dalších 40 procentech se státy, které mají s unií uzavřenou smlouvu. Pouze zbylých jedenáct procent pak patří zbytku světa.

O společné dohodě by měla vláda jednat i s protějšky ze Spojených států. Ministři financí obou zemí – za Briánii Sajid Javid a USA Steve Mnuchin – se podle BBC na nedávném jednání shodli, že by její výsledek měl být znám do konce letošního roku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *