CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

Text: Karel Pučelík

26. 07. 2021

0 komentářů

Brexit: Never ending story

 

Zdroj: Pixabay.com

Brexit přináší obtíže řadě mezinárodně působících firem, dopady můžeme pocítit i u nás. Smlouva je navíc stále předmětem sporů. Aktuálně jde opět o Severní Irsko.

Loading



 

Zdá se, že brexit vyjednavači v samotném závěru minulého roku zcela vyřešili jen na papíře. Součástí obsáhlé rozvodové smlouvy mezi Evropskou unií a Velkou Británií totiž byla i podstatná část o buducnosti Severního Irska. Jen pro připomenutí – na Irském ostrově, kde jsou ekonomiky i obyčejné životy obyvatel Severního Irska a Irské republiky velmi propojené. Proto tu neměla vést pevná hranice. Mezi oběma částmi ostrova ale nově měla vzniknout hranice mezi EU a zbytkem světa. Řešení bylo tedy šalamounské, hranici smlouva přesunula do Irského moře mezi hlavní ostrov a Severní Irsko. Tam tedy měly přijít na řadu hraniční procedury…

Odklady a odmítání

Důležité je však ono krátké slovo „mělo“. Irský protokol od začátku pořádně nefungoval, nejdříve bylo od celních kontrol upuštěno z důvodu dohodnutého odkladu, s čímž neměla problém ani EU. Posléze přišel svévolný odklad ze strany Londýna, jenž opět vytvořil něco zlé krve za kanálem v Bruselu. O irské pojistce se mluvilo i na mezinárodním fóru. Protokol je skutečně ekonomickým problémem, který narušuje dodavatelské řetězce a přidává bariéry a náklady mnohým firmám. Na zpoždění dodávek čerstvého zboží si stěžoval například řetězec Marks & Spencer. Některé společnosti se zatím k obtížím staví vcelku kreativně, ale do budoucna je nejistota velmi nebezpečná. A to i pro britskou ekonomiku.

Dnes je ale zase vše jinak. Brexit se začíná stávat typickou britskou nikdy nekončící „soap operou“, avšak se scénářem nevalné kvality – jak už to koneckonců u takových pořadů bývá.  Někdejší vyjednavač za britskou stranu Michael Frost – od minulého lord Frost, člen horní sněmovny a ministr pro EU – se nechal slyšet, že odstavce smlouvy týkající se Severního Irska by bylo záhodno změnit. Volal po „návratu k normálnímu smluvnímu rámci podobnému jiným mezinárodním ujednáním“, jak informoval britský deník The Guardian. Britská strana navrhuje třeba zrušit všechny kontroly zboží na cestě z hlavního ostrova do Severního Irska. Také si přeje umenšit roli evropských institucí v celém procesu.

Pokoutné dohody

Situace je o to pikantnější, že do médií a na veřejnost aktuálně přibývá množství výroků bývalého poradce Borise Johnsona Dominica Cummingse. Ačkoli byl stratég velmi vlivný a hrál patrně i velkou roli v plánování brexitové kampaně, s premiérem se později ne zrovna v dobrém rozešel. A vendeta na sebe nenechala dlouho čekat. Ohledně dohody se nechal slyšet, že na konci minulého roku bylo třeba „podepsat něco, co ve skutečnosti nechtěla ani jedna ze stran a co odsouvá obtížné otázky do budoucnosti, aby se vyřešily později“. Zmíněný deník dodává, že prý poslancům vykládal, tehdy ještě ve službách premiéra, ať pro dohodu hlasují, poněvadž se stejně bude muset později dořešit.

REKLAMA

Možná škoda, že se dnešní mstitel stejně pokoutně nedohodl i s evropskými vyjednavači a politiky. Obě strany by si mohly ušetřit mnoho trápení. Evropská komise se zatím nechala slyšet, že žádné změny dohody v plánu nejsou.  „Jsme připraveni pokračovat v hledání kreativních řešení v rámci protokolu, v zájmu všech komunit v Severním Irsku,“ zní z Bruselu podle CNBC.com.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *