CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Jan Traxler

18. 05. 2011

5 komentářů

Bob Farrell: 10 zákonitostí akciových trhů

 


 

1. Trhy mají tendenci vracet se po čase do normálu

Když jdou akcie příliš daleko jedním směrem, vrací se zpět. Euforie a pesimismus mohou zatemnit lidem hlavu, snadno se nechají strhnout aktuální náladou a ztratí reálnou perspektivu. Po čase se ale vše vrací do normálu.

2. Přehnaný pohyb jedním směrem vede k přehnanému pohybu opačným směrem

Představte si trhy jako přivázané na gumě. Guma se nejen vrací zpět, ale čím více se natáhne jedním směrem, o to více se následně vychýlí opačným směrem. Nebo jak říká Pavel Kohout: „Bublinu střídá antibublina.“

3. Neexistuje „jiná doba“ – nadměrné pohyby nikdy nejsou trvalé

Ať už je poslední módní investiční hit jakýkoliv, časem se daný trh nebo sektor přehřeje a vrátí se k normálu, respektive přestřelí opačným směrem. Jak bude stoupat horečka, vždy budeme slyšet, že „dnes je jiná doba“. Ve skutečnosti se na trzích opakují stále stejné vzorce chování davu. Lidská povaha se nemění.

REKLAMA

4. Exponenciálně rostoucí nebo padající trhy jdou obvykle dál, než si myslíte, ale následně nikdy nekorigují pohybem do strany

Bez ohledu na to, jak je trend žhavý, nečekejte, že se přehřátí vyrovná delším pohybem do strany. Zisky jsou realizovány prodejem a to časem nevyhnutelně vede k výrazné korekci.

5. Veřejnost nakupuje nejvíce na vrcholu a prodává nejvíce u dna

To je stará známá pravda. Proto může opačně smýšlející investor vydělat slušné peníze, když sleduje náladu na trhu a dovede dobře načasovat investici.

6. Strach a chamtivost jsou silnější než dlouhodobý asertivní přístup

REKLAMA

Investor bývá sám sobě největším nepřítelem, speciálně pokud jde o emoce. Zisky nás dovedou zaslepit, vedou k přehnanému optimismu. Naopak ztráty vedou ke zklamání a iracionálnímu strachu.

7. Trhy jsou nejsilnější, když jsou široké, a nejslabší, když jsou v područí několika málo blue-chip akcií

Proto je důležité sledovat objem obchodů a šířku trhu (poměr rostoucích/klesajících akcií). Široké spektrum se těžko zastaví. Pokud ale růst táhne několik málo akcií, může se jazýček vah velmi snadno zlomit.

8. Medvědí trh má 3 fáze: prudký propad, odpovídající zpětný růst, fundamentální downtrend

Při obratu trendu z býčího na medvědí dochází zpravidla nejprve k náhlému a prudkému poklesu, který je zapříčiněn vybíráním zisků v kombinaci se špatnými zprávami. Následuje zpětná reakce ve snaze investorů využít levnějších cen k nákupům. Pak ovšem převládne fundamentálně pesimistická nálada.

REKLAMA

9. Když se všichni experti shodují v předpovědích, stane se něco úplně jiného

Jak říká Sam Stovall, investiční stratég Standard&Poor ’ s: „Když jsou všichni optimisti, kdo ještě zbývá, aby začal nakupovat? A když jsou všichni pesimisti, kdo ještě nemá prodáno?“ Jít proti davu je velmi dobrá strategie, pokud jste trpěliví, v době optimistických trhů držíte hotovost a nakupujete v době největšího pesimismu.

10. Býčí trh je zábavnější než medvědí

Většina lidí hlavně v býčím trhu (růstový trend) vydělává, zatímco na medvědím trhu (klesající trend) prodělává. Takže býk je určitě mezi investory oblíbenější zvíře. Ale medvěd je pro ziskovost důležitější, protože zisky se generují při nákupech v době výprodejů. Jak vystihuje Warren Buffett: „Buďte bázlivý, když jsou ostatní nenasytní, a buďte nenasytní, když jsou ostatní plní strachu.“

V jaké fázi si myslíte, že se nachází akciové trhy nyní? A co by měl dnes investor dělat? Osobně si myslím, že jsme ve finální fázi býčího trendu nebo dokonce na počátku obratu. Investorům dnes radím trpělivě vyčkat, až se optimistická nálada na trzích změní v pesimismus a akcie bude možné kupovat „se slevou“.

Co si myslíte vy?

Inspirováno článkem na stránkách Marketwatch.

Autor je majitelem společnosti FINEZ Investment Management

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vokurka

    19 května, 2011

    “ „Osobně si myslím, že jsme ve finální fázi býčího trendu nebo dokonce na počátku obratu. Investorům dnes radím trpělivě vyčkat, až se optimistická nálada na trzích změní v pesimismus a akcie bude možné kupovat „se slevou“.“ “
    Akcie dnes prumerne ocenené nemají duvod klesat po slabém dvouletém rustu. Akcie maji duvod klesat, az budou drahé. Po 2-3 letém propadu bývá 4-7 letý rust. Nyní se zádná krize nechystá, pouze slabá inflace a tehdy rustávají akcie.
    Tedy vsechno prodej a investuj do Ruska a Papuánska. My budeme drzet nemecké akcie dál.

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    19 května, 2011

    Taky jde vydělávat na shortech, takže v duchu vtipu o J.P.Morgan – hlavně ať se trhy hýbou 🙂 A že nic neroste do nebe o tom žádná.

    Odpovědět

  • Jan Bartoš

    23 května, 2011

    Ahoj Honzo,
    můžeš nějak rozvést důvody, které Tě vedly ke změně názoru? Pamatuji si, jak jsi mě při našem posledním setkání přesvědčoval ve velký potenciál akciových trhů.
    Jinak s Tebou souhlasím, trhy jsou překoupené a z hlediska TA vykazují na delších grafech extrémně silné prodejní signály.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    24 května, 2011

    To bylo ale urcite vic jak rok zpatky, ne? Od te doby akcie a komodity dost podrazily… uz od konce roku rikam to same „akcie a komodity dnes nejsou levne“, viz napr:
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/rozhovor-s-j-traxlerem-Vyhled-na-rok-2011/
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/akcie-pred-korekci-cas-realizovat-zisky/

    Odpovědět

  • Jan Bartoš

    24 května, 2011

    Ahoj,
    bylo to v brzkém jaře 2010, pamatuji si to celkem přesně, protože jsme zrovna plánovali Anglii.
    Ale to je jedno, důležitější je, že jsi změnil názor a jak jsi k němu došel. Snad odahluješ v těch rozhovorech něco ze své kuchyně.
    h

    Odpovědět