CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024

0 komentářů

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

 

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit za 40 tisíc a dá se čekat, že na 80 tisíc se cena nejspíše v dohledné době také dostane.

Loading



 

Co stojí za růstem a za tak velkým opětovným nástupem bitcoinu? Je dobré pamatovat, že bitcoin nemá žádnou fundamentální hodnotu a že jeho cena je ovlivňována vlastně převážně vnějšími okolnostmi. Cenu bitcoinu ovlivňují jeho uživatelé, jeho potenciální uživatelé, spekulanti na trhu, instituce působící na kryptotrzích, celková ekonomická situace nebo monetární politika Fedu. Nic z toho ale není okolnost, kterou by samotný bitcoin mohl nějak ovlivnit.

Bude bitcoin 2024 za 20 000 USD?

Není se tak čemu divit, že moc důvěry na trhu bitcoin nemá. A dost často mu především kritici předvídají, že brzy dojde k další korekci a že brzy bude bitcoin k dostání za výprodejovou cenu 20 tisíc USA a méně. Jak ale říkají bitcoinoví hodleři, tak je čas se radovat, když cena bitcoinu roste, protože roste výnos z investice. Ale je také čas se radovat, když cena bitcoinu drasticky klesá, protože pak je čas nakupovat ve výprodeji.

Abychom si dali tuto cenu trošku do souvislostí s minulostí bitconu. Pod 20 tisíc USD byl bitcoin naposledy k mání na konci roku 2022. Což byla korekce po růstu v roce 2021. A za zhruba dvacet tisíc dolarů jste mohli bitcoin nakoupit na vrcholu první masové bitcoinové horečky na konci roku 2017.

Taky je dobré si uvědomit, že bitcoin prochází svým cyklem zhruba následovně. Určitou delší dobu vždy zůstává na nižších úrovních, kdy není příliš sledovaný a žije tak nějak stabilně na svém dlouhodobějším minimum. Poté následuje fáze růstu, kdy především pod vlivem spekulací na kryptoměnovém trhu začíná strmě stoupat. Bitcoin v takovém okamžiku nakupují i méně zkušení investoři (tedy spíše spekulanti) a tito čekají, že bitcoin bude dále růst a oni realizují zisk.

REKLAMA

Fáze růstu ale většinou také není moc dlouhá, rozhodně bývá kratší než období dlouhodobého minima. A tak, jak rychle cena vyrostla, tak rychle zase může klesnout. Spekulanti pak často se ztrátou opouští trh a cena se ustálí na svém dalším dlouhodobém minimu.

Pravidla na bitcoinovém trhu?

Při tomto turbulentním vývoji se ale bitcoin zatím drží dvou takových nepsaných pravidel:

  • Každé další maximum a každý další růst ceny je vždy výš, než bylo předchozí maximum.
  • Každé další minimum a pokles ceny nikdy nejde tak nízko, kde bylo předchozí minimum.

Dlouhodobě v rámci let tak cena bitcoinu prostě roste. Proto také všichni hodleři hodlují a proto také nehodlají prodávat. Je totiž těžké, opravdu velmi těžké načasovat nákup a výhodný prodej na tak turbulentním trhu, jako je ten bitcoinový.

Bitcoin 2024: co se dá ještě čekat?

Bitcoin nejspíše ještě nějakou dobu poroste. Ale rozhodně to nebude růst až do nebe, spíše jen vylepší své maximum o pár tisíc USD. A pravděpodobně už v letošním roce na něj čeká korekce. Rozhodně to ale nebude pokles ke 20 tisícům USD, jak by si mnozí přáli. Ta doba je nejspíše pryč. Navíc nejspíše se sejde spousta dalších vlivů, které budou mít pozitivní vliv na růst ceny.

  • Dojde k halvingu bitcoinu. Dříve vždy halving znamenal růst ceny.
  • Bitcoin se dále institucionalizuje a nejspíše se více finančních institucí zapojí v rámci kryptoměnových trhů.
  • Celková ekonomická situace se postupně stabilizuje, větší jistota ve světové ekonomice by mohla přinést více zájemců o kryptoměnové investování.

Je čas nakupovat bitcon?

Protože jak hodleři říkají, nikdy není špatný čas na nákup bitcoinu, protože cena vždy v budoucnu poroste, tak nejspíše ten čas je vždy. To ale neznamená, že byste se měli vrhnout do kryptoměnového investování horem a dolem. Pamatujte, že vždy půjde o spekulaci s nejasným výsledkem. Že zisk můžete také realizovat až za velmi dlouhé období. A také, že každý zisk z kryptoměny musíte v Česku vždy zdanit.

Navíc pokud vezmeme v úvahu momentálně velmi rentabilní akciový trh, tak je možná přeci jen výhodnější se držet tradičnějších investicí. Jako jsou akcie, fondy nebo ETF. Pokud chcete přidat do investičního portfolia i bitcoin, tak pamatujte na rizika a rozhodně neinvestujte více, než kolik si můžete dovolit ztratit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *