CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

0 komentářů

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

 

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak je na tom současná institucionalizace bitcoinu?

Loading



 

Bez centrální banky ale ve finančních instrumentech

Kryptoměny jako takové jsou postaveny jako anarchistické měny. Nemají centrální autoritu, která by zajišťovala jejich fungování. Tak jako česká koruna má Českou národní banku a euro zase Evropskou centrální banku. Kryptoměny navíc ke svému fungování takovou instituci ani nepotřebují. Jejich fungování totiž zajišťuje algoritmus a také síť uživatelů.

Kryptoměny před lety vznikly jako alternativa běžným měnám a také jako naprosto izolovaný měnový systém. Nepropojený s dalšími měnovými systémy, jediné spojení představovala směna bitcoinu za běžnou fiat měnu. To se ale změnilo už před pár lety, kdy začaly vznikat první bitcoinové deriváty.

Bitcoinové futures vznikly původně už v roce 2011, v roce 2014 vznikla platforma BitMEX, velký rozmach derivátů jsme pak mohli vidět na přelomu let 2017 a 2018 během bitcoinové horečky. Vznik bitcoinových derivátů v té době kopíroval zvyšující se zájem investorů a spekulantů na kryptoměnových trzích.

Institucionální adaptace

Od té doby už jen pokračuje další adaptace bitcoinu na běžné finanční trhy. Tato institucionalizace kryptoměn probíhá několika způsoby. Vznikají bitconové deriváty, které se obchodují odděleně od samotné kryptoměny. Dále bitcoiny a další altcoiny vstupují do investičních portfólií nejen malých investorů, ale také zavedených institucí.

REKLAMA

Posledním krokem v instuticionalizaci je zatím adaptace kryptoměn a jejich začlenění do běžných finančních instrumentů, jako jsou investiční fondy, hedge fondy, penzijní fondy nebo firemní investiční portfolia. Tito institucionální investoři se dají charakterizovat stoupajícím zájemem o kryptoinvestice. A předpokládá se, že podíl kryptoměn v těchto tradičních investičních portfolií v následujících letech Poroste.

Už v minulém roce byly v USA schváleny ETF navázané na bitcoin a další nejspíše budou ještě následovat. Navíc se momentálně nacházíme opět v růstové fázi bitcoinu a dá se čekat, že toto přiláká další potenciální institucionální investory.

Bitcoin pod kontrolou?

Bitcoin jako takový zůstává stále nezávislou měnou, kterou hlídá vlastní algoritmus a spravuje síť uživatelů. Ale finanční deriváty a nástroje vznikající návazně na bitcoin jsou už podřízené kontrole a správě běžné na finančních trzích. To přináší větší jistotu a stabilitu do kryptoměnového investování. A právě na tom stojí v dnešní době z velké části cenový růst.

ECB sice vydala varování, že je bitcoin prázdnou měnou a její opravdová hodnota se blíží nule. A že škody způsobené současnou bitcoinovou horečkou a velkými nákupy budou nenapravitelné a opravdu masivní. A nic na tom nemění ani současné masivní adaptace bitcoinů v rámci ETF investování.

ECB ale nezmění nic na tom, že bitcoin je momentálně v kurzu. A to nejen u malých investorů, kteří táhli už růst v roce 2017. Ale také u velkých institucí, které fungují na finančních trzích dlouhodobě a které vidí v bitcoinu konečně a definitivně velmi zajímavý investiční instrument. I když bitcoin zůstává nezávislou měnou s velmi nepředvídatelným vývojem, tak právě instituce přináší do celého kryptoměnového chaosu určitý prvek stability, který stojí za dnešním růstem.

Připravme se na vítězství bitcoinu?

Dá se říci, že bitcoin postupuje pomalu a jistě k jasnému vítězství na finančních trzích. I když je to stále ta stejná prázdná měna bez vnitřní hodnoty a bez institucionálního krytí, jak vidí kryptoměny centrální banky. I když je to stále velmi spekulativní aktivum s nevyzpytatelnou cenou a nejasným vývojem. A tak je nutno říct, že bitcoin všem, kteří mu prorokovali rychlé vyšumění a odchod do zapomnění, tak všem ukázal, že ještě má co říci.

Dá se tak čekat, že momentální rekordní cena bitcoinu nebude rekordní moc dlouho a bude brzy překonána. Bitcoin by mohl do konce letošního roku svou cenu klidně i zdvojnásobit. Nejspíše nikdo nepochybuje o tom, že po současném růstu bude následovat zase výrazná cenová korekce, ale institucionální zapojení už kryptoměnám nejspíše zůstane. A dá se čekat, že bude dále růst.

Přišel už čas, kdy bychom se měli na bitcoin dívat jako na standardní finanční aktivum? Nejspíše ještě ne, jistotou ale je, že institucionalizace přenesla riziko z kryptoměnového trhu na trh s ETF. Pro běžného uživatele se tak bitcoin zase přiblížil k obrazu tradičního bankovního produktu. Jak moc je to revoluční a jak moc to mění svět investic, se nejspíše ukáže v následujících letech.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *