CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/$ 23.368 -0,07%

CZK/£ 30.067 -0,13%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

28. 05. 2024

1 komentář

Analýza: Hodnotové akcie hledejte v Evropě, ne v USA

 

Evropa má mnohem větší zásobu akcií, které se v současné době obchodují na zajímavějších násobcích než jejich americké protějšky. Pokud hledáte hodnotové akcie, Evropa je nyní mnohem lepším lovištěm než USA.

Loading



 

Graf: Rozdělení akcií podle poměru ceny a zisku

Vzestup „velké sedmy“ v USA s sebou strhnul mnoho z 493 dalších (méně velkolepých) akcií v indexu S&P 500 a navýšil jejich ocenění. Evropa má přitom svou vlastní verzi „velké sedmy“, nazývanou „sedm divů“, které tvoří Hermès, Novo Nordisk, Siemens, LVMH, SAP, ASML a Schneider Electric. Když tato sedmička, stejně jako její americké protějšky, překonala širší trh, tak její úspěch se na ostatních akciích neprojevil.

Výsledkem je, že index S&P 500 má mnohem více akcií s poměrem ceny k zisku (PE) nad 30 než index MSCI Europe. Ten má naopak mnohem více akcií s poměrem PE nižším než 10.

REKLAMA

Obchodování s nízkým PE ratiem samozřejmě nemusí nutně znamenat, že akcie má správnou hodnotu. Zisky mohou být cyklicky nadsazené, konverze hotovosti může být špatná, rozvaha může být v nepořádku. Ale u téměř 200 společností, které se obchodují na méně než 15násobku výnosu, opravdu můžete najít rozumný počet společností, které jsou nejen levné, ale mají i dobré fundamenty. Vypadají také dobře připravené na období, kdy se očekává, že měnová politika zůstane relativně utažená.

Sem patří levnější cyklické spotřební zboží, které přímo těží z růstu mezd, stejně jako některé základní spotřební zboží v oblasti obrany. Levně vypadá i několik finančních titulů, které by si měly udržet ziskovost, dokud neklesnou úrokové sazby. Existuje také několik technologických akcií, u nichž se začíná zrychlovat růst zisku na akcii, a které jsou stále rozumně oceněny. Může být příjemné vlastnit akcie, které všichni influenceři prohlašují za „skvělé“ nebo „úžasné“. Skutečné skvosty se však nacházejí jinde.

Analýza společnosti Fidelity International

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář


Související články

Analýza: Přijde vlna, která zničí krásný hrad z písku?

S nástupem 3. čtvrtletí je hospodářský růst i nadále robustní. Sektory jako obrana, AI a výroba léků proti obezitě zažívají boom a ceny aktiv dosahují absolutního maxima. Nemohou však naši křehkou ekonomiku podobnou písečnému hradu zničit faktory jako neudržitelné americké fiskální výdaje, geopolitické šoky či neveselé demografické trendy?

Text: Redakce

25. 07. 2024

Komentář: Jaký dopad by mělo vítězství Donalda Trumpa na trhy?

Po skončení první poloviny roku můžeme konstatovat, že napětí v mezinárodním obchodě se opět zostřuje směrem až k obchodní válce. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • AVC

    30 května, 2024

    Nepřispěla k tomu energetická krize, která ale nekončí a zhoršuje konkurenceschopnost Evropy?

    Odpovědět